360 graden fotografie; Wat is het precies?

360 graden fotografie; Wat is het precies?

Wat is 360 graden fotografie? Als je een foto maakt dan maak je vaak een gerichte keuze voor jouw compositie, bepaalde delen wil je niet tonen in je foto en bepaalde delen wel. Toch kan het zo zijn dat je eens zou willen dat je alles kan laten zien op de foto. De exacte omgeving, elk detail. Helaas is dit bij een normale foto niet mogelijk, toch kun je meerdere foto’s combineren, dit heet een 360 graden foto. Maar wat is het precies? Hoe maak je zo’n foto? In onderstaand artikel leggen wij je er meer over uit.

Wat is een 360 graden fotografie? 

We hebben je in de inleiding al kort uitgelegd wat een 360 graden foto is. Toch is het handig om te weten wat het exact inhoudt. In dit stukje leggen wij je dat uit. Een 360 graden foto wordt ook wel een panoramafoto genoemd, hierbij is alles volledig gefotografeerd. Je ziet dus op een foto de hele omgeving. Er zijn twee soorten 360 graden foto’s. Zo heb je een gewone 360 graden panorama foto en een volledige 360 graden foto. Bij de eerste soort foto kun je links- rechtsom fotograferen, en bij de laatste kun je ook omhoog en omlaag kijken (360×180). De laatste soort 360 graden foto is lastiger om te maken, toch kan iedereen het leren en is het leuk om eens te proberen.

Nodel point

Als je een panoramafoto wilt maken of ook wel een 360 graden foto genoemd, moet je opzoek naar een vast punt, het zogenoemde Nodel point. Dit is het punt waar precies het licht in de lens zich kruist. Als je panorama foto’s maakt is het natuurlijk niet fijn als je last hebt van zogenaamde parallax fouten. Daarom moet je de camera tijdens het maken van een panorama foto exact om dit punt laten draaien. Helaas is dit niet mogelijk zonder een speciale panoramaknop. Wellicht ken je iemand die er een heeft? Dan kun je die lenen. Of je kunt kijken of je op een fotoclub er een kunt huren of lenen, of ergens anders. Je kunt er ook een kopen echter zijn deze wel heel prijzig.

Panoramakoppen

Je kunt die verse panoramakoppen kopen. Deze variëren in prijs en mogelijkheden. Je kunt van de volgende merken een panoramaknop kopen:

 • KingPANO
 • Manfrotto
 • Nodal Ninja
 • Agnos

Om het nodel point draaien

Indien jij jouw camera om het nodel point laat draaien blijft een object dat dichtbij de camera op dezelfde plek is (ten opzichte van zijn achtergrond) gewoon staan hoe je de camera ook beweegt of draait. Als je niet exact over dit zogenoemde nodel point heen draait zal de voorgrond  in tegenstelling tot de achtergrond verplaatsen. Als je deze foto’s dan aan elkaar plakt ontstaan hierbij op deze plekken een fout in de panorama, ook wel de parallax fout genoemd.

De truc is als je uit de hand een 360 graden foto maakt om ervoor te zorgen dat er geen objecten in de buut van jouw camera zijn. Je maakt de beste foto’s als alles wat op de foto komt op ongeveer dezelfde afstand van de camera staat. Je krijgt dan geen last van het zogenoemde parallax en het draaien om het nodel point is zo minder belangrijk.

Checklist voor het maken van 360 graden foto’s

Je weet nu wat een 360 graden foto is, waar je op moet letten, hoe je deze kunt maken. Maar voor dat je besluit om 360 graden foto’s te gaan maken is het ook handig om te weten dat er een checklist is. Met onderstaande checklist weet je waar je op moet letten en zul je vast en zeker de beste foto’s maken. Checklist:

 1. Kies de lichtgevoeligheid van je sensor
 2. Kies het gewenste diafragma
 3. Meet het gemiddelde licht dat beschikbaar is
 4. Kies de gewenste sluitertijd
 5. Zet de witbalans op de juiste instelling (geen auto WB)
 6. Stel eenmalig scherp en schakel de autofocus uit
 7. Zorg voor een overlap van minimaal 20% per foto

Hoe vertoon je 360 graden foto’s?

Een 360 graden foto is natuurlijk niet zoals een gewone foto, het is lastig om deze meteen te vertonen zoals je normaliter doet. Je kunt niet zomaar een JPEG uploaden naar een fotosite en hem laten afdrukken. Als je een gewone panorama foto hebt gaat het makkelijker. Dan is het gewoon een lange foto, maar bij een 360 graden foto is dat veel moeilijker en gaat dat niet zo eenvoudig. Je kunt deze wel als gewone foto vertonen, maar dan is het speciale effect ervan af. Je kunt jouw 360 rgaden foto’s op diverse manieren goed weergeven. Je gebruik maken van:  Quicktime, Java, dHTML of Flash. Wij raden je aan om Flash te gebruiken omdat je hier hele mooie presentaties mee kunt ontwikkelen en de meeste mensen gebruiken Flash. Let op! Je kunt dit niet gebruiken op een iPhone of iPad.

Software

Je zit achter de computer en je wilt de genomen foto’s aan elkaar plakken. Je kunt dit met een groot aantal programma’s doen. Zeker met Photoshop moet dit lukken. Indien je geen Photoshop hebt of een oudere versie kunt je ook kiezen uit onderstaande programma’s:

 • Hugin Photo stitcher
 • Panotools
 • Autostitch
 • Panostitcher
 • Immervision
 • Autodesk Stitcher
 • Online foto stitcher CleVR

Deze programma’s zijn zeer geschikt voor het aan elkaar plakken van panorama foto’s. Vaak kunt je fouten zelfs corrigeren. Vaak hoef je de foto’s alleen maar te selecteren en doet het programma de rest.

Advies

Je weet nu wat 360 graden foto’s zijn, hoe je ze kunt maken, bewerken en tonen. Dit is natuurlijk maar een beknopte uitleg. Indien je meer wilt weten, het echt wilt leren of het zelf wilt doen. Dan raden wij je aan om advies te vragen. Lees boeken, kijk YouTube tutorials, lees op het internet, volg cursussen, vraag advies aan experts, en probeer het vooral heel veel zelf. Je zult versteld staan van het resultaat en het snel onder de knie krijgen. 360 graden foto’s zijn niet meer dan het vastleggen van jouw omgeving, dus eigenlijk een soort 3D foto die je maakt.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨