Wat is analoge fotografie?

Wat is analoge fotografie?

De meeste fotografen fotograferen tegenwoordig digitaal. Maar vroeg kon je alleen nog maar analoog fotograferen. Maar ook analoge fotografie komt langzaam weer terug in de wereld voor fotografen en daarom gaan we er in dit blogbericht wat meer over vertellen.

Wat is analoge fotografie?

Analoge fotografie is vooral heel oud en als je van de jongere generatie bent heb je waarschijnlijk geen idee wat het is. Toch wordt analoge fotografie steeds vaker weer toegepast bij fotografen omdat je er hele unieke foto’s mee kunt maken.

Daarnaast is het ook vrij duur om met analoge fotografie aan de slag te gaan omdat het heel wat meer tijd kost om een goede foto te maken. Ook zijn niet alle onderdelen voor analoge fotografie nog zo makkelijk te krijgen.

Met analoge fotografie werk je met een camera die gebruik maakt van een filmrol. Vroeger was dit helemaal in en nam je het zelfs als kind mee als je op vakantie ging. Zo kon je dan foto’s schieten op de filmrol en hem als je weer thuis was bij bijvoorbeeld de Kruidvat of Hema laten ontwikkelen. Om de filmrol te laten ontwikkelen was je vaak een paar dagen tot een week kwijt en had je daarbij ook niet de garantie dat alle foto’s mooi uitgeprint konden worden.

Ook was het toen nog niet mogelijk om deze foto’s digitaal te ontvangen maar kreeg je ze terug in een mapje met uitgeprinte foto’s.

Als je dit leest vraag je je vast af in welke tijd dit populair was. Maar dat is nog helemaal niet zo lang geleden. Nog steeds is het mogelijk om deze manier van fotograferen toe te passen en er zijn zelfs fotografen die er een sport van maken om analoog te fotograferen.

Wat is het grote verschil tussen analoog en digitaal?

Als je kijkt naar de techniek is er helemaal niet zo een groot verschil tussen analoog en digitaal fotograferen. Beide camera’s hebben namelijk een sluiter, diafragma en objectief. Het grote verschil zit hem vooral in de manier van opslag.

Een digitale camera heeft vaak de mogelijkheid om foto’s op te slaan op een SD kaart, terwijl een analoge camera de geschoten foto’s opslaat op een filmrol.

Verder is de manier van fotograferen met beide soorten camera’s vrijwel gelijk behalve dat natuurlijk de digitale camera’s van deze tijd een heel stuk sneller werken en allerlei extra functies hebben zoals video opname en verschillende standen.

Tips om mooie analoge foto’s te maken

Als je ervoor kiest om analoog te fotograferen kan dat in het begin even wennen zijn. Toch geeft het best een bijzonder gevoel om gebruik te maken van oude techniek. Om je direct op weg te helpen mooie foto’s te maken met je analoge camera, geven we je nog een aantal tips.

1. Kies voor de juiste camera

Ondanks dat analoge spiegelreflexcamera’s bijna niet meer worden gemaakt is het wel een goed idee om voor een spiegelreflexcamera te gaan. De kans is groot dat je vader of moeder er nog een op zolder heeft liggen en anders zijn er nog genoeg te koop op marktplaats.

Als je er een gaat kopen is het daarbij wel belangrijk dat je test of hij het doet. Dit kun je doen door er simpelweg wat batterijen in te stoppen.

2. Kijk of de filmrolletjes nog te koop zijn

Soms kan het voorkomen dat je een analoge camera koopt maar dat je vrijwel nergens meer filmrolletjes kunt krijgen voor de camera. De meest standaard maat voor filmrolletjes in een analoge spiegelreflexcamera zijn 35mm. Deze zijn nog wel gewoon te koop.

Maar sommige analoge camera’s hebben een afwijkende maat. Daarmee kan het lastig worden om er lege filmrolletjes voor te vinden.

3. Veel oefenen met analoge fotografie

Met analoge fotografie heb je niet zoals bij digitale fotografie een automatisch focus. Dat betekent dat je helemaal zelf aan de slag moet met de sluitertijd en diafragma. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt kun je ook hele mooie analoge foto’s maken.

4. Probeer verschillende camera’s

Als je een echte hobby wilt maken van je analoge fotografie raad ik je aan verschillende soorten camera’s te proberen. Elke camera fotografeert weer anders waardoor je ook telkens andere resultaten krijgt.

5. Gebruik een statief

Om ervoor te zorgen dat je de camera zo stil mogelijk kunt houden tijdens het fotograferen, kan het een goed idee zijn om een statief te gebruiken. Hiermee kun je de camera namelijk heel goed stil houden tijdens het fotograferen.

Dat is belangrijk want je kunt een plaats op het filmrolletje maar een keer gebruiken. Ook mislukte foto’s worden mee ontwikkelt tijdens het ontwikkelingsproces.

6. Leer goed gebruik maken van het licht

Het licht van buiten heeft een groot effect op het resultaat van je foto’s. Daarom is het een goed idee om vooral bij analoog fotograferen te leren hoe je kunt spelen met het licht van buiten zodat je nog mooiere foto’s maakt.

Liever digitaal fotograferen?

Als je liever kiest voor digitale fotografie raad ik je aan om eens te kijken naar de cursus op onze website. Hier leer je namelijk hoe jij de mooiste foto’s maakt met een digitale spiegelreflexcamera.

Als je dan later toch nog analoog wilt gaan fotograferen heb je de basiskennis van een spiegelreflex camera al geleerd en is het ook direct makkelijker om met analoge fotografie aan de slag te gaan.

Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in de cursus op onze pagina?

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨