Bekende fotografen: Deze ken jij ongetwijfeld!

Bekende fotografen: Deze ken jij ongetwijfeld!

Fotografie is ontzettend fascinerend. Er vinden steeds ontwikkelingen en innovaties plaats die de industrie voor altijd zullen veranderen. De mensen achter de camera zijn hier grotendeels verantwoordelijk voor.

Hier geven we je een overzicht van bekende fotografen met een enorme invloed op fotografie. We maken hier een onderscheid tussen analoge fotografen, portretfotografen en Nederlandse fotografen.

Bekende analoge fotografen

Ansal Adams (1902 – 1984) – De meester van landschapsfotografie

Ansal Adams  was een Amerikaanse fotograaf die zijn inspiratie uit de natuur haalde. Hij werd in zijn tijd de ‘Supreme Master of Landscape Photography’ genoemd. Tot op de dag van vandaag worden zijn foto’s gebruikt om nieuwe fotografen de subtiele kunst van landschapsfotografie te leren.

Adams was innovatief in het gebruiken van schaduwen en natuurlijke texturen. Omdat zijn foto’s in zwart wit zijn, laat het werk een sombere maar imponerende indruk achter. De kracht en de schoonheid van de natuur worden zo op hun best weergegeven. Zijn meest beroemde foto’s zijn van het Yosemite National Park in het westen van de Verenigde Staten. Ansal Adams hoort hoe dan ook thuis in het rijtje van bekende fotografen.

Brassaï (1899 – 1984) – Parijs in het donker

Brassaï (echte naam Gyula Halász) was een Hongaars-Franse fotograaf die wereldberoemd is geworden door zijn foto’s van Parijs. Hij woonde in de Franse hoofdstad in de jaren 30, maar heeft door heel Europa gewerkt als journalist.

Brassaï was een voorloper op het gebied van minimaal lichtgebruik. Hierdoor is het contrast in zijn werk iets wat meteen opvalt. Ook had hij een goed oog voor vormen en beweging. Zijn bekendste werk, Paris de Nuit, laat de stad op een romantische en bijna mysterieuze manier zien. Straatverlichting is zijn grootste bron van licht, waardoor de schaduwen van de stad de hoofdrol spelen.

Weegee (1899 – 1968) – Bitterheid van de moderne stad

Weegee (echte naam Arthur Fellig) werd in Oekraïne geboren, maar verhuisde op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Als fotojournalist in New York begon hij foto’s te maken van plaats delicten en ongevallen. Met zijn camera kon hij de harde realiteit van de moderne stad vastleggen. Door altijd rondom het politiebureau te hangen, kon hij snel het nieuws krijgen van de tragische gebeurtenissen. Dit liet hem toe rauwe emoties vast te leggen.

Weegee richtte zich ook op de achtergrond van de menselijke emotie. Ook architectuur kon hij op dramatische manier weergeven. Elke foto vertelt hierdoor zijn eigen verhaal. Dit cinematografische aspect speelde een rol in zijn carrière. Hij heeft onder andere samengewerkt met wereldberoemde regisseur Stanley Kubrick.

Robert Capa (1913 – 1954) – De tragiek van oorlog

Robert Capa (echte naam Endre Friedmann) was een Oostenrijks-Hongaarse oorlogsfotograaf. Met zijn foto’s kon hij de impact van oorlog laten zien door de emotie van soldaten en burgers vast te leggen. In 1936 werd hij wereldberoemd door de Spaanse Burgeroorlog te fotograferen. Zijn actie shot van een neergeschoten soldaat wordt als meesterwerk beschouwd.

Door zijn Joodse achtergrond ontvluchtte hij Europa om naar de VS te gaan. Hier reisde hij mee met Amerikaanse soldaten op D-day in Normandië. Capa heeft zeer indrukwekkende foto’s kunnen maken van de Tweede Wereldoorlog. In 1954 stierf hij door een landmijn, toen hij de Franse oorlog in voormalig Indochina fotografeerde.

Elliott Erwitt (1928 – ) – Kunst met een knipoog

Het vastleggen van humor is een talent dat niet vaak gezien wordt in de wereld van fotografie. Amerikaanse fotograaf Elliott Erwitt was misschien wel een van de eerste grote namen die humor gebruikte in zijn werk. Hij legde het alledaagse leven vast, met al zijn ironie en absurditeiten. Zijn spontane beelden zijn daarom een oprechte weergave van het moderne leven.

In de jaren 50 maakte Erwitt deel uit van het Amerikaanse leger. Ook hier gebruikte hij zijn unieke blik op de wereld om beelden vast te leggen. Het resultaat was een abstracte reeks foto’s die niets te maken hebben met traditionele oorlogsfotografie. Op latere leeftijd bleef hij actief, maar richtte hij zich meer op komische portretten. Zijn honden waren hier zijn grootste inspiratie.

Bekende portretfotografen

Annie Leibovitz (1949 – ) – Mode met een twist

Annie Leibovitz is volgens velen in de modewereld de beste fotograaf van de wereld. Door haar werk met vele beroemdheden heeft ze ook daarbuiten veel bekendheid gewonnen. Leibovitz fotografeerde onder andere John Lennon, slechts enkele uren voor zijn dood in 1980. Andere grote namen zijn Meryl Streep, Michael Jackson en koningin Elizabeth.

Leibovitz weet een oprecht beeld te kunnen vastleggen van mensen die groter dan het leven zelf lijken. Door gebruik te maken van sets kan ze de nadruk leggen op bepaalde aspecten in de foto. Dit kan mode zijn, maar ook de kwetsbaarheid van het model.

Marie Ellen Mark (1940 – 2015) – Portretten met een verhaal

Amerikaanse fotograaf Marie Ellen Mark kon met haar camera ontzettend veel nieuwsgierigheid oproepen bij het publiek. Wie zijn deze mensen, en wat is hun verhaal? Wat gaat er om in het hoofd van de persoon in de foto? De persoonlijke en abstracte foto’s van Mark geven een kijkje in allerlei manieren van leven.

Hoewel de foto’s vrij simpel zijn, weet Mark een verhaal te vertellen met elk shot. Ze was ervan overtuigd dat een fotograaf emotioneel betrokken moest zijn bij haar modellen. Anders was het werk niet oprecht. Mark kreeg bovendien de kans om Marlon Brando vast te leggen. Zelfs hij kon door de fotografe kwetsbaar worden vastgelegd.

Irving Penn (1917 – 2009) – Abstracte mode

De Amerikaanse fotograaf Irving Penn staat bekend om zijn modefotografie en portretten. Vaak werkte hij in opdracht voor het modeblad Vogue. Hier heeft hij in totaal meer dan 150 coverfoto’s voor geproduceerd. Dit zorgde ervoor dat hij een grote invloed kreeg op de modewereld. Tot de dag van vandaag is Penn een inspiratie voor veel portretfotografen.

Irving Penn was een van de eerste fotografen die gebruik maakte van een simpele grijze of witte achtergrond. Hierdoor kon hij contrast opbouwen en met verschillende dimensies werken. Ook werkte hij met hoeken in de studio. Spelen met het ruimtelijke inzicht van zijn publiek was een passie voor Penn.

Dorothea Lange (1895 – 1965) – Wanhoop in beeld

Dorothea Lange is een Amerikaanse fotojournalist. Ze was actief tijdens de economische depressie van de jaren 30. Lange heeft in deze periode wereldberoemde foto’s kunnen maken. Door de armoede van de Amerikaanse bevolking te fotograferen, kon ze de sfeer van een tijdperk vastleggen. Wanhoop is een kenmerkend thema in het werk van Lange.

Haar meest iconische foto is genaam Migrant Mother (1938). Hier zie je een vrouw zorgelijk de verte in kijken terwijl haar kinderen steun bij haar zoeken. De migrantenmoeder werd al snel een symbool voor de laagste klassen van de samenleving.

Imogen Cunningham (1883 – 1976) – Oprichter van moderne portretfotografie

Imogen Cunningham is misschien wel de belangrijkste vrouwelijke fotograaf uit de 20e eeuw. In veel opzichten heeft ze portretfotografie gemaakt tot wat het vandaag is. Met simpele composities was ze in staat van een portret iets betoverends te maken. In haar foto’s werkt ze veel met lichtvallen en schaduwen, waardoor haar modellen iets mysterieus over zich heen kregen.

Ook hield Cunningham ervan om scherpe vormen en bewegingen vast te leggen. Hierdoor kregen haar foto’s een modern en dynamiek gevoel. Haar portretten van kunstenaar Frida Kahlo zijn wereldberoemd.

Bekende Nederlandse fotografen

Anton Corbijn (1955 – ) – Een gezicht herontdekken

Anton Corbijn is op internationale schaal de meest beroemde Nederlandse fotograaf. En daarmee verdiend hij een plekje in ons rijtje van bekende fotografen. Zijn portretten zijn wereldwijd bekend. Ook heeft hij de meest invloedrijke mensen van zijn tijd kunnen fotograferen. Dit zijn bijvoorbeeld Prince, Mick Jagger, David Bowie en de band U2. Ook heeft hij een officieel portret geschoten van koningin Beatrix

Corbijn weet van elk gezicht een kunstwerk te maken, waarbij imperfecties deel van het verhaal worden. Door met licht en schaduw te werken, brengt hij een contrast aan dat het gezicht nieuwe betekenis geeft. Naast portretten is Corbijn ook goed met grafische kunst. Dit is te zien in de vele album covers die hij heeft gemaakt.

Rineke Dijkstra (1959 – ) – Menselijkheid in simpele concepten

Rineke Dijkstra weet van een simpel concept een kunstwerk te maken. Haar wereldberoemde fotoserie Strandportretten zijn hier een goed voorbeeld van. Een model en de zee is alles wat ze nodig heeft om haar publiek te doen gissen naar de levens van de mensen in de foto’s. Ze laat in elk van haar foto’s de menselijkheid zien van haar objecten.

Dit is ook zichtbaar in haar foto’s van pasbevallen moeders. Ze laat de kwetsbare vermoeidheid en angst zien van een moeder met een kind in haar armen. Ook legt ze dit vast bij soldaten, die net de dood in de ogen hebben gekeken. Dijkstra gebruikt zachte kleuren om een emotioneel contrast te kunnen aanbrengen.

Hendrik Kerstens (1956 – ) – De moderne Hollandsche meester

Hendrik Kerstens laat zich inspireren door de schilderkunst van Nederland. Hierdoor legt hij een prachtig parallel tussen het verleden en het heden. Met zijn dochter als model recreëert hij de meest beroemde kunstwerken van de Hollandsche meesters. Een bekend voorbeeld hiervan is Het Meisje met de Parel van Vermeer. Hier heeft dochter Paula een plastic zak op haar hoofd.

Het is echter niet alleen de opstelling die doet denken aan de schilderijen. Ook het licht en het contrast doen denken aan de compositie van deze eeuwenoude kunstwerken. Met zijn camera weet hij de sfeer van het schilderij perfect vast te leggen.

Erwin Olaf (1959 – ) – Nederlandse dramatiek

Erwin Olaf maakt gebruik van sets en rekwisieten om een verhaal te kunnen vertellen. Hiervoor weet hij abstracte en ingewikkelde composities te ontwerpen. Ook sensualiteit is een wederkerend onderwerp in zijn fotografie. Hij weet een seksuele spanning te kunnen opbouwen met een tweedimensionaal beeld. Niet veel fotografen kunnen dit bereiken.

Erwin Olaf heeft veel lof gekregen met zijn portretten van de koninklijke familie. Ook werkt hij aan reclamecampagnes voor ‘s werelds grootste bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Heineken of Microsoft. Sinds 2019 is Olaf Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ed van Elsken (1925 – 1990) – De eerste vlogger

Ed van Elsken was een portretfotograaf die overal op de wereld actief was. Hij richtte zich vooral op steden zoals New York, Tokio of Parijs. Hier legde hij mensen vast die volgens hem uit de menigte sprongen. Ook op afgelegen locaties wist hij kleurrijke persoonlijkheden tegen te komen. Door zijn wereldreizen heeft hij een bepaalde periode van de geschiedenis globaal kunnen vastleggen.

Elsken laat met zijn portretten de verscheidenheid aan culturen van de wereld zien. Toch weet hij een verband te leggen tussen alles wat menselijk is. Zijn straatfotografie laat mensen aan de andere kant van de wereld zien die simpelweg de straat over lopen. Misschien hebben we als mensen meer met elkaar overeen dan we denken.

Wil jij net als deze bekende fotografen een expert worden in fotograferen? Volg deze gratis webinar voor de allerbeste tips. Wie weet sta jij over een aantal jaren tussen het rijtje van bekende fotografen.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨