Belichtingsdriehoek bij fotografie

Belichtingsdriehoek bij fotografie

Ben je begonnen met fotografie? Dan heb je vast al termen gehoord als diafragma, sluitertijd en ISO. Maar wat betekent dan de belichtingsdriehoek bij fotografie? In dit blogbericht gaan we daar dieper op in.

Wat is de belichtingsdriehoek bij fotografie?

De belichtingsdriehoek bij fotografie bestaat uit Diafragma, Sluitertijd en ISO. Deze combinatie vormt samen de belichtingsdriehoek.

Diafragma

Diafragma bepaalt de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Hoe groter het (f) getal is hoe kleiner de opening is en hoe minder licht er automatisch doorkomt.

Sluitertijd

De sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor valt. Hoe langer de sluitertijd is, Hoe groter de kans is dat het object wazig wordt. Dit komt door trillingen in de camera en lens.

ISO

Bij ISO gaat het om de lichtgevoeligheid en bepaalt hoeveel invloed het licht op de uiteindelijke belichting heeft. De belichtingsdriehoek bij fotografie moet dus zo ingesteld worden dat alle drie de factoren precies met elkaar overeenkomen wil je mooie foto’s maken.

Spelen met de belichtingsdriehoek

Het mooie aan de belichtingsdriehoek is dat je ermee kan spelen. Elke instelling combinatie geeft een ander resultaat. Het is dus aan jou om daar controle over te krijgen zodat je de foto’s precies zo kan maken als je ze graag zou willen.

Veel beginners hebben moeite met onderdelen als diafragma, ISO en sluitertijd onder controle te krijgen. Als je een instelling wijzigt ziet je foto er direct heel anders uit. Als je dan niet weet wat je doet is de uitkomst meestal niet wat je ervan verwacht had.

Om de belichtingsdriehoek makkelijk onder de knie te krijgen is het een goed idee om een online cursus fotografie te volgen. Hierin leer je namelijk direct hoe een digitale camera werkt en kun je snel leren hoe je op de goede manier met deze factoren werkt.

Cursus digitale fotografie

Wil je goed om kunnen gaan met de belichtingsdriehoek? Dan is het een goed idee om een cursus digitale fotografie te volgen. Je leert hiermee niet alleen de camera kennen, maar je leert ook hoe je verschillende soorten foto’s kan maken zoals: Dierenfotografie, landschapsfotografie macrofotografie en microfotografie. De cursus is speciaal ingericht voor beginners waardoor je de onderdelen makkelijk onder de knie krijgt.

Benieuwd wat je allemaal leert in de cursus? Bekijk hem dan op deze pagina.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨