Beste camera – onze 5 favoriete camera’s

Beste camera – onze 5 favoriete camera’s

Fotografie is een kunstvorm die zich bezighoudt met het vastleggen van momenten, herinneringen, beelden… en nog zoveel meer. Alhoewel sommige smartphones vandaag de dag ook al over goede camera’s beschikken, maak je toch nog steeds de beste foto’s met een gewone camera.

Dat komt aan de ene kant omdat de lens van smartphonecamera’s nog steeds vrij klein is en aan de andere kant heeft een gewoon fototoestel ook veel meer mogelijkheden.

Afhankelijk van waarvoor jij jouw camera wil gebruiken, kan je kiezen uit verschillende modellen. Er bestaan camera’s voor professionals, camera’s voor liefhebbers en camera’s voor zij die er een beetje tussenin zitten.

Om die reden, vind je camera’s binnen alle prijsklassen, van spotgoedkoop tot peperduur. In deze uitgebreide markt een camera kiezen lijkt eenvoudiger dan het is. Er bestaan meerdere soorten camera’s en ook nog eens verschillende modellen van meerdere merken. Canon, Sony en Nikon zijn waarschijnlijk de bekendste namen uit deze industrie.

In dit artikel wil ik jullie dan ook graag op de goede weg zetten om de beste camera te vinden. We zullen het hebben over enkele verschillende soorten camera’s die je kan kopen en nadien geef ik jullie een lijstje van de drie beste camera’s, die je op dit moment kan kopen. Ben je benieuwd welke de allerbeste is? Dan raad ik je aan om zeker tot het einde te lezen.

Welke soorten camera’s zijn er?

Eigenlijk zijn er drie verschillende soorten camera’s op de markt, naast speciale camera’s als drones of instant camera’s. Je kan kiezen uit een spiegelreflexcamera, een systeemcamera of een compact camera. Allemaal hebben ze hun eigen specialiteiten.

De makkelijkste om mee te starten is de compact camera. Zoals de naam het zelf zegt, is een compact camera beperkt van grootte en is hij makkelijk mee te nemen. De lens van een compact camera zit bovendien vast aan het toestel, daarom kan je de lens ook niet verwisselen. Een compact camera is over het algemeen breed inzetbaar, maar heeft minder mogelijkheden dan de systeemcamera of de spiegelreflexcamera.

Een spiegelreflexcamera maakt letterlijk gebruik van een spiegelsysteem om foto’s te kunnen maken. Invallende lichtstralen worden gespiegeld en kunnen op die manier vastgelegd worden op beeld. Een spiegelreflexcamera maakt gebruik van een optische zoeker, die jou meteen het werkelijke beeld geeft, zonder vertraging.

Een systeemcamera lijkt heel hard op een spiegelreflexcamera, maar de systeemcamera beschikt niet over een spiegelsysteem. Deze digitale variant zet de invallende lichtstralen eerst om in een digitaal beeld. Beide cameratypes hebben verscheidene voordelen en zijn zeer breed inzetbaar. De keuze tussen deze twee types hangt meestal af van persoon tot persoon. Sommigen vinden het nu eenmaal prettiger om met de ene of de andere camera te werken.

Wat zijn de beste camera’s van dit moment?

Aangezien er drie verschillende soorten bestaan, met elk hun specifieke voor- en nadelen, heb ik om dit lijstje samen te stellen ook een keuze gemaakt uit de verschillende types. Van elk systeem heb ik er een camera uitgekozen, die volgens mij het beste aansluit bij de noden van zoveel mogelijk fotografen. Dat wil zeggen dat ik niet zomaar de duurste modellen er heb uitgehaald, maar dat ik hun prijs heb afgewogen tegenover hun kwaliteit. Daarbij heb ik rekening gehouden met welke specificaties relevant zijn voor de doorsnee gebruiker.

Canon EOS 850D + 18-55mm f/4-5.6 IS STM

De eerste camera die ik heb uitgekozen is een spiegelreflexcamera van het bekende merk Canon. Naar mijn mening is dit de perfecte camera voor mensen die fotografie als hobby zien, maar ook als doel hebben om vooruitgang te maken. Deze camera stelt je in staat haarscherpe foto’s te maken dankzij de vele ingebouwde functies zoals: automatische scherpstelling en beeldstabilisatie, dit zorgt ervoor dat de impact van beweging tijdens het fotograferen vermindert. Je kan ook meteen de kwaliteit van je foto’s nakijken op het scherm van drie inch.

Canon EOS 850D + 18-55mm f/4-5.6 IS STM Main ImageMeer informatie over deze camera >

Deze camera is niet spotgoedkoop, maar prijs-kwaliteit is deze camera een goede optie voor zowel beginners als gevorderden, dit maakt ook dat je deze camera lang kan blijven gebruiken. Behalve de reeds besproken eigenschappen heeft deze camera nog enkele interessante eigenschappen:

 • Effectief aantal megapixels: 24,1 MP
 • Wifi ingebouwd? Ja
 • Bluetooth? Ja
 • Accu: 1040 mAh
 • Gewicht: 730 g
 • Aantal beelden per seconde:
 • In Full HD: 60
 • Ultra HD: 30

Ik kan dit product dus zeker aanraden met de interessante eigenschappen om perfect vloeiende films te maken en haarscherpe foto’s is dit de camera voor mensen die houden van fotografie.

Sony Alpha A6000 Zwart + PZ 16-50mm OSS

Dit is een systeemcamera van Sony en is naar mijn mening ook een zeer interessant. Dit product is een aanrader voor beginners: het is makkelijk bedienbaar en bevat in tegenstelling tot veel andere camera’s slechts enkele knoppen. Deze camera bevat ook tal van handige functies zoals autofocus, beeldstabilisatie en is bruikbaar bij zowel meer als minder lichtinval. Ik zou deze camera minder aanraden aan mensen die echt vooruitgang willen maken in de wereld van de fotografie, dan is de vorige camera met zijn specificaties interessanter.

Het voordeel dat mij overtuigd heeft om dit product te kiezen is de prijs: deze camera is goedkoper dan de Canon en is zeker een kwalitatief product. Sommige specificaties zijn iets minder dan bij de Canon, sommige iets beter, maar ze zijn zeker niet slecht:

 • Effectief aantal megapixels: 24,3 MP
 • Wifi ingebouwd? Ja
 • Bluetooth? Nee
 • Accu: 1080 mAh
 • Gewicht: 344 g
 • Aantal beelden per seconde:
 • In Full HD: 60

Voor mij is dit product met zijn: makkelijk gebruik, interessante prijs-kwaliteit verhouding en goede eigenschappen dus zeker een aanrader.

Bekijk deze camera bij Coolblue> 

Sony Cybershot DSC-RX100 VI

Mijn derde keuze is opnieuw een Sony, omdat dit een merk is dat kwaliteit levert en deze camera compact en kwalitatief is. Deze compact camera is zeer geschikt voor professioneel gebruik, misschien ook voor beginners, maar daarvoor lijkt deze camera mij minder interessant.

Dit toestel is niet goedkoop, maar je krijgt er wel veel voor terug. Ook deze camera heeft verschillende functies die je helpen om elk beeld scherp vast te leggen. Deze functies in combinatie met het kleine formaat maken van deze camera het ideale product om vakantiebeelden of andere sfeerfoto’s te maken.

Deze camera heeft ondanks zijn compacte formaat interessante eigenschappen:

 • Effectief aantal megapixels: 20,1 MP
 • Wifi ingebouwd? Ja
 • Bluetooth? Ja
 • Accu: 1240 mAh
 • Gewicht: 301 g
 • Aantal beelden per seconde:
 • In Full HD: 60
 • Ultra HD: 30

Een nadeel van deze camera is dat het niet mogelijk is om een microfoon aan te sluiten, dit is in veel gevallen geen probleem, behalve als je video’s met een hoge geluidskwaliteit wilt opnemen. Deze camera is daarom zeker een geweldig product: ondanks zijn prijs heeft deze camera genoeg voordelen om mij te overtuigen.

Bekijk deze camera bij Coolblue > 

Nikon D780 + AF-S 24-120mm f/4 VR

Deze Nikon camera valt onder de categorie van de spiegelreflexcamera’s en is het ideale product voor mensen voor wie prijs minder belangrijk is: dit is de duurste camera uit deze lijst, maar ook de beste. Deze hoge prijs maakt de camera minder toegankelijk voor mensen voor wie fotografie louter een hobby is, maar voor professionele fotografen is dit zeker een interessant product. Deze camera is vooral geschikt om foto’s van dieren te maken, of de natuur te fotograferen.

Dit komt omdat deze camera beschikt over enkele interessante eigenschappen: de kwaliteit van de foto wordt weinig beïnvloed door de lichtinval, er is autofocus aanwezig en deze camera laat je toe ver in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.

Ondanks zijn hoge prijs heeft deze camera mij kunnen overtuigen met zijn specificaties: niet alleen de lens, maar ook het accu is beter dan bij de andere camera’s. Het geheugen kan makkelijk uitgebreid worden: er zijn 2 slots voorzien voor geheugenkaarten, dit zorgt ervoor dat je veel foto’s kan maken zonder dat je de foto’s eerst moet overzetten of een andere geheugenkaart moet nemen. Andere interessante eigenschappen zijn:

 • Effectief aantal megapixels: 24,5 MP
 • Wifi ingebouwd? Ja
 • Bluetooth? Ja
 • Accu: 1900 mAh
 • Gewicht: 840 g
 • Aantal beelden per seconde:
 • In Full HD: 120
 • Ultra HD: 30

Ik ben zeker te spreken over deze camera: de kwaliteit is geweldig. De enige nadelen aan deze camera zijn: de prijs en deze camera is groter dan een compact camera wat het moeilijker maakt om hem mee te nemen.

Bekijk deze camera bij Coolblue >

Sony Cybershot DSC-HX60 – Zwart

Als laatste camera koos ik voor een goedkopere compact camera van het merk Sony. Deze camera staat in mijn lijst omdat ik het een fantastisch toestel vind: klein, kwalitatief en betaalbaar. Echter is deze camera minder interessant voor professioneel gebruik, daarvoor zijn de specificaties net niet goed genoeg. Tevens beschikt de camera ook over beeldstabilisatie en is in staat ver in te zoomen zonder kwaliteitsverlies.

De batterij van deze camera is iets minder goed dan bij de andere 4, maar is voldoende om een dag foto’s te maken: je kan ongeveer 380 foto’s maken met een volledig opgeladen batterij, het exacte aantal is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden. Deze camera heeft de ideale eigenschappen voor wie graag met een compacte camera op zak op avontuur gaat:

 • Effectief aantal megapixels: 20,4 MP
 • Wifi ingebouwd? Ja
 • Bluetooth? Nee
 • Accu: ca. 380 foto’s
 • Gewicht: 246 g
 • Aantal beelden per seconde:
 • In Full HD: 50

 

Welke camera moet je nu kiezen?

Welke camera nu echte de beste is, is niet zo makkelijk te zeggen: alles hangt af van jouw noden en budget. De 5 besproken camera’s zijn totaal verschillend en zijn moeilijk te vergelijken: de prijzen gaan van een paar honderden euro’s tot meer dan tweeduizend euro en de kwaliteit gaat van professionele camera tot hobby camera.

Ondanks dit gegeven is er voor mij toch 1 camera die er uitspringt: de eerste camera die ik uitgekozen heb. Deze spiegelreflexcamera van Canon heeft alles in huis voor zowel beginners als gevorderden. Dit is niet de duurste camera, dit maakt de camera voor veel mensen toegankelijk.

 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨