Beste camera voor dierenfotografie? Dit zijn de 3 beste camera’s om dieren te fotograferen.

Beste camera voor dierenfotografie? Dit zijn de 3 beste camera’s om dieren te fotograferen.

Dieren zijn ontzettend schattig en mooi om te fotograferen. Of het nu om huisdieren, boerderijdieren of wilde dieren agat. Alle dieren zijn mooi om op de foto te zetten. Het is alleen wel een hele kunst om dieren te fotograferen. Dieren zitten nooit stil, daarom is een goede camera van groot belang. Je wilt toch het perfecte moment vastleggen.

Ik zelf ben gek op fotograferen. Ik maak dan van allerlei onderwerpen foto’s. In het begin had ik nog niet de juiste camera. Ik merkte dat het vervelend was en dat ik niet het effect behaalde dat ik wou hebben. In het begin maakte ik vooral foto’s van stilstaande objecten, verveling sloeg al snel toe. Mijn nieuwe uitdaging dierenfotografie. Daar moest ik natuurlijk een goede camera voor hebben. Ik ben op onderzoek uitgegaan en mijn bevindingen deel ik in dit artikel. Ben jij geïnteresseerd in dierenfotografie? Lees dan verder.

Welke voordelen biedt een goede camera voor dierenfotografie?

Indien je over een goede camera voor dierenfotografie beschikt kun je genieten van de volgende voordelen:

  • Je kunt op elk moment schieten omdat de camera snel is
  • De resolutie is hoog genoeg
  • Je beschikt over voldoende opslag om veel foto’s te schieten
  • Je hebt geen last van lichtinval
  • Je kunt alles goed focussen

Waarom een speciale camera voor dierenfotografie?

Je wilt natuurlijk die indringende blik of dat schattige moment vastleggen. Dat ene moment waarvan iedereen denkt: wat schattig, wat prachtig, wat mooi en intrigerend. Dieren zitten nooit stil. Ze zijn wispelturig, doen hun eigen zin en weten niet dat ze fotomodel zijn. Jij kunt dus niet aan ze vragen of ze stil zitten. Een simpele camera op je telefoon of een compact camera volstaat niet. Deze zijn niet snel genoeg. Het is bijna onmogelijk om hiermee een dier perfect vast te leggen. Daarbij moet je ze vaak ook van een verre afstand fotograferen, zeker als het om wilde dieren gaat. Die blijven natuurlijk niet staan. Daarom is een speciale camera die je goed scherp kunt stellen, waarbij je met licht niet per definitie rekening hoeft te houden en die snel schiet echt belangrijk. Met de juiste camera bereik je het juiste effect.

Waar moet je opletten als je een camera voor dierenfotografie koopt?

Ben jij van plan om een camera voor dierenfotografie aan te schaffen? Kijk dan naar de volgende punten. Ik kwam hier zelf achter toen ik opzoek ging naar een camera voor dierenfotografie. Dit zijn punten waar je echt op moet letten als je een camera voor dierenfotografie aanschaft:

Buffer

Deze eigenschap wordt vaak overgeslagen. Mensen denken dat ze wel voldoende geheugenkaartjes mee kunnen nemen. Dit dacht ik ook, nou daar snijdt ik mezelf mee in de vingers. Ik was een eekhoorn aan het fotograferen, toen pakte mijn camera vol. Net op dat moment wou ik het kaartje wisselen. Eekhoorn weg, weg perfecte moment. Koop daarom een camera met voldoende geheugen dan overkomt jou dit niet.

Snelheid

Drie foto’s per seconde is echt te traag. Dieren die bewegen razendsnel. Kies daarom voor een camera met een minimale snelheid van acht foto’s per seconde. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je een mooi moment mist. Let hier wel op bij aankoop. Veel fabrikanten geven aan dat de snelheid het minimum is maar ze zijn hier niet altijd even open over.

Autofocus

De autofocus is net zo belangrijk als de snelheid. Autofocus houdt in dat de camera zich kan scherpstellen op beweging. Wel zo handig als je dieren fotografeert. Verder is het van belang dat je goed kijkt naar de specificaties. Lees vooral veel reviews voordat je hier specifiek oplet of vraag het na aan een specialist. Vaak is het wel zo dat duurdere camera’s over betere systemen beschikken.

Resolutie

Hoe meer megapixels hoe scherper het beeld. Bovendien kun je ook alles beter focussen. Bij aankoop is het belangrijk om hierop te letten. Je wilt de dieren die je fotografeert immers goed in beeld hebben. Hoe meer resolutie hoe beter de foto.

Wat zijn de beste camera’s voor dierenfotografie?

Zoals ik al eerder zei heeft het bij mij een tijd geduurd voordat ik de juiste camera vond voor dierenfotografie. Ik had ook het geluk dat ik vrienden ken die veel fotograferen. Daardoor kon ik om informatie vragen en wat camera’s testen. Maar niet iedereen beschikt over die luxe. Ik heb zelf een lijstje samengesteld. Dit was mijn lijstje die ik voor mezelf op mijn computer had staan. Zo kon ik een goede keuze maken. Ik deel dit lijstje nu in dit artikel. Op deze manier vind je de beste camera voor dierenfotografie.

Canon EOS 90D + EF 24-105mm f/4L IS II USM

Dit is een goede basis camera voor een mooie prijs. Je krijgt er gelijk de lens bij, maar je kunt ook alleen de body kopen. Deze camera staat in deze lijst omdat het een goede spiegelreflexcamera is waarmee je goed uit de voeten kunt. Wat ik vooral goed vind aan deze camera is de combinatie van snelheid en de cropcamera. Dit houdt in dat de lens wordt verlengd met 1.6 x en hij heeft 32,5 megapixels. Op deze manier kun je heel snel iets scherp vastleggen. De buffer is wel wat minder, maar het is wel een goede betaalbare camera.

Met de  Canon EOS 90D + EF 24-105mm f/4L IS II USM kun je dieren op het juiste moment goed vastleggen. De APS-C sensor is ideaal, door de brandpuntsafstand van de 24-105 mm lens vermenigvuldigd met factor 1.6. Dit is dan ook ideaal aan de cropfactor.

Canon EOS 90D + EF 24-105mm f/4L IS II USM Main Image

Je kunt op deze manier nog verder inzoomen, ook vanaf een verre afstand. Het iTR-autofocussysteem volgt alle bewegende onderwerpen nauwkeurig.

Het mooie aan deze camera is de snelheid. Hij fotografeert met 10 frames per seconde, elk actie moment is nu een peulenschil voor jou. Kijk je naar de live view en heeft deze camera 5.481 Dual Pixel autofocus punten. Dit is fijn, want op deze manier kun je genieten van vloeiende 4K beelden mocht je ook video’s willen maken, ook voor scherpe foto’s is dit ideaal. Je kunt het scherpte herstelpunt kiezen met de joystick of via het touchscreen.

Je kunt deze camera verkrijgen bij Coolblue.

Sony Alpha A6100 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS + 55-210mm f/4.5-6.3 OSS

De Sony Alpha A6100 is een goede systeemcamera. Ik vind dat deze camera zeker in dit lijstje moet staan. Hij beschikt over een goede prijs/kwaliteit verhouding. Je kunt er nog veel meer mee dan alleen maar dieren fotograferen, dat maakt deze camera veelzijdig.

Met de 16-50 mm lens kun je heel makkelijk en scherp dieren van dichtbij fotograferen, als je verder wilt inzoomen dan kies je voor de 55-210mm lens. Je kunt alles van verre afstand dichtbij halen.

Sony Alpha A6100 + 16-50mm f/3.5-5.6 OSS + 55-210mm f/4.5-6.3 OSS Main Image

Wel handig, daar dieren zeker in het wild niet altijd dichtbij zitten. Het Eye Autofocus systeem zorgt ervoor dat de ogen van de dieren goed in beeld komen. Deze functie zorgt er voor dat alles goed in beeld wordt gebracht.

Deze camera kun je kopen bij Coolblue.

Nikon D7500 Body

Een goede camera voor dierenfotografie vind ik zelf.

Deze camera is echt bedoeld voor mensen die van ambitie houden. Dus zeker als je de ambitie hebt om dieren te fotograferen moet je echt eens deze overwegen. Met de 20,9 megapixel sensor zorg je voor de mooiste plaatjes. Je kunt genieten van de uitgebreide verbindingsmogelijkheden zoals Wifi en Bluetooth. Maak daarom snel een foto en deel dit moment.

Nikon D7500 Body

Verder beschikt deze camera over een kantelbaar 3,2 inch touchscreen, zo kun je vanuit diverse perspectieven fotograferen. Hij is supersnel en daarom vind ik hem zeker geschikt als camera voor dierenfotografie. Je kunt namelijk genieten van acht beelden per seconden. Zo mis je geen een shot.

Slotwoord

Ik zelf heb er lang over gedaan om de juiste camera te vinden. Ik heb toen bovenstaande lijst met camera’s voor mezelf opgesteld. Uiteindelijk heb ik de Sony Alpha A6100 camera gekozen. Dit omdat deze Sony Alpha A6100 camera over alle eigenschappen beschikt die ik zocht. Daarnaast beschikt deze camera over de juiste prijs/kwaliteitverhouding. Ik vond het zelf echt moeilijk om een goede camera te vinden die geschikt is voor dierenfotografie. Houdt dit dus in je achterhoofd en koop niet de eerste de beste camera. Ik hoop dat je met mijn lijstje goed uit de voeten kunt. Mij heeft het in ieder geval wel goed geholpen.

Let verder op alle punten die ik je heb meegegeven. Doordat je nu weet waar je op moet letten zal de aankoop van een camera voor dierenfotografie vlotter verlopen dan bij mij. Het is nog steeds een hele opgave. Het is ook geen uitgave die je vaak zult doen. Daarom is het goed dat je nu weet waar je op moet letten en waarom het belangrijk is om over een goede camera te beschikken.

Ik geniet nog elke dag van mijn aankoop. Ik hoop dat jij daar ook van zult genieten. Deze aankoop is voor langere tijd, maak dus een weloverwogen keuze. Maar dat zal dankzij dit artikel vast-en-zeker lukken. Succes met je aankoop en hopelijk heb je echt wat aan mijn tips.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨