Beste camera voor een beginnend fotograaf! – Deze camera’s zijn het beste voor elke beginner!

Beste camera voor een beginnend fotograaf! – Deze camera’s zijn het beste voor elke beginner!

Fotografie is een mooie hobby. Je kunt momenten vastleggen op de manier zoals jij het wilt. Iedere fotograaf is begonnen als beginner, je moet het immers altijd leren. Maar om het op de juiste manier te kunnen leren is het van belang dat je beschikt over de juiste camera.

Er zijn diverse soorten camera’s te koop. Helaas, zijn er veel camera’s die over zoveel opties beschikken dat je als beginner door de bomen het bos niet meer ziet. Het kiezen van de juiste camera moet daarom een weloverwogen keuze zijn.

In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten als je een camera koopt, wat de beste camera’s zijn en wat een cursus fotografie voor jou kan betekenen.

Waarom een camera voor beginnend fotograaf kopen?

Een camera die gericht is op beginnend fotografen beschikt vaak over diverse functies die beginners leren om de camera op de juiste manier in te stellen. Camera’s voor beginnend fotograferen hebben vaak ook een speciale hulpstand, deze helpt een beginnend fotograaf om de camera in stapjes in te stellen. Op deze manier zul je op eenvoudige wijze leren hoe de camera werkt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een camera voor een beginnend fotograaf ?

Het kopen van een camera vooral als beginnend fotograaf kan een enorme kostenpost opleveren. Een goede camera kost immers veel geld. Je wilt daarom geen fouten maken. Indien je een camera wilt aanschaffen is het belangrijk dat je op een aantal punten let zoals:

Hulpstand

Op diverse camera’s voor beginners zit een speciale hulpstand. Deze hulpstand beschikt vaak over een stappenplan en helpt je om de camera op de juiste manier in te stellen. De hulpstand is erg prettig en leert je om goede scherpe foto’s te schieten. Neem als beginnend fotograaf dus vooral een camera met hulpstand, het is makkelijk in gebruik en je weet zo zeker dat de camera niet te complex is.

Megapixels

Veel mensen die een camera kopen letten alleen op de megapixels, dit is geen goede manier om een camera te kiezen. Megapixels zijn natuurlijk heel belangrijk, want ze bepalen hoeveel resolutie je camera heeft. Het voordeel aan camera’s met meer megapixels is dat deze zorgen voor afbeeldingen met een hogere resolutie, zo kun je grote foto’s bijsnijden zonder deze te verpest. Let daarom dus goed op het aantal megapixels.

Eenvoudige en verwisselbare lens

Kies in het begin voor een camera met een eenvoudige en verwisselbare lens. Dit is handig, want op deze manier kun je goed oefenen. Mocht je toch nog verder willen gaan met fotografie, dan kun je altijd voor een andere lens kiezen. Dit bespaart kosten.

Wat kan een cursus online digitale fotografie betekenen?

Een beginnend fotograaf moet alles nog leren. Dit kun je doen door zelf te gaan experimenteren, maak zelf foto’s en leer hoe je camera werkt. Dit bespaart natuurlijk geld, maar het kost je wel veel tijd. Het kan ook frustratie opleveren, waardoor je uiteindelijk minder zin krijgt in fotograferen.

Daarom is het belangrijk om de juiste basis te hebben. Frustratie is niet nodig, fotograferen moet leuk blijven.

Door een online cursus digitale fotografie te volgen kun je alle ins-en-outs leren met betrekking tot fotografie. Je wordt in deze cursus stap-voor-stap ingewijd in de wereld van fotografie. Op deze manier weet je meer waar je mee bezig bent, zo voorkom je frustratie en kun je uiteindelijk op een leuke manier met deze hobby starten.

Wat zijn volgens mij de beste camera’s voor een beginnend fotograaf?

Indien je net begint als fotograaf raadt ik je aan om een goedkope spiegelreflex camera aan te schaffen. Zorg voor een goedkope spiegelreflex camera die beschikt over alle functies die nodig zijn. Je hoeft geen hoge bedragen te investeren.

Het is aan te raden om je camera in automatische stand te houden, daarna kun je langzaam andere standen proberen zoals: handmatig, AV, TV of P stand.

Houdt er rekening mee dat de lens van deze camera’s niet veel mogelijkheden heeft met betrekking tot ver inzoomen. Dit is op het moment dat je begint met fotografie meer dan genoeg. Je kunt er later altijd nog voor kiezen om een andere lens aan te schaffen. Het is vooral van belang dat je plezier hebt in fotograferen.

Voordat je een keuze gaat maken uit alle camera’s die er te koop zijn is het belangrijk dat je voor jezelf weet waarvoor je hem gaat gebruiken.

Ik raadt de volgende camera’s aan voor een beginnend fotograaf:

Canon EOS 2000D + 18-55mm

De Canon EOS 2000D is een goede spiegelreflexcamera voor de beginnende fotograaf. Met deze spiegelreflexcamera maak je zonder enige moeite de mooiste foto’s. Deze camera is voorzien van een 24,1 megapixel sensor. De Canon maakt het mogelijk om door middel van de Canon Connect App en een Wifi verbinding de foto’s met iedereen te delen. Op de camera vind je een speciale hulpstand  waarmee iedere beginnend fotograaf  kan leren fotograferen.

Canon EOS 2000D + 18-55mm - Zwart

Indien je gebruik maakt van deze hulpstand wordt elke instelling duidelijk omschreven, daarnaast krijg je handige voorbeeld foto’s te zien. Dit zorgt ervoor dat je binnen zeer korte tijd aan de slag kunt met fotografie.Het mooie aan deze Canon is dat hij beschikt over een EF vatting, wat het mogelijk maakt om diverse lenzen toe te passen. Canon beschikt over een ruim assortiment aan lenzen, waardoor je veel keuze hebt.

Kies je voor deze spiegelreflexcamera? Dan krijg je er het volgende standaard bij:

 • Canon EOS 2000D body
 • 18-55mm f/3.5-5.6 lens
 • Oogschelp EF
 • Camerariem EW-400D
 • Accu LP-E10
 • Acculader LC-E10
 • Netsnoer voor acculader
 • Handleiding

Nikon D3500 + AF-P DX 18-55 f/3.5-5.6G VR

Het is een eenvoudige camera die jou helpt om in elke situatie de meest fantastische beelden vast te leggen. Hij is eenvoudig in gebruik, ook overdag en s nachts te gebruiken, zo kun je zelfs met weinig licht goede foto’s maken. De veelzijdigheid van de camera stelt jou in staat om goed te leren fotograferen. De verwisselbare lenzen en andere accessoires die verkrijgbaar zijn bieden jou een stap in de wereld van spiegelreflex fotografie.

Deze Nikon maakt het jou mogelijk om in de avond en overdag goed belichte foto’s te maken.Het mooie aan deze Nikon is dat je met het allround zoomobjectief groothoek- en tele opnamen kunt maken. De Nikon beschikt over een kit die bestaat uit de D3500 en  het veelzijdige AF-S DX NIKKOR 18–105mm VR-objectief met een zoombereik van 5,8x. Met dit grote zoombereik kun je genieten van perfecte opnames.

Of het nu gaat om portretten, landschappen of stillevens. Je beelden zullen altijd scherp zijn dankzij de vibra reductie.De Nikon beschikt over Snapbridge, deze optie is verkrijgbaar op iOS en Android en je kunt gebruik maken van Bluetooth.

Nikon D3500 + AF-P DX 18-55 f/3.5-5.6G VR - Zwart

Dankzij deze functie kun je contact maken met je smartphone of tablet, zo kun je jouw foto’s makkelijk delen en synchroniseren met je digitale apparaten.De Nikon D3500 is mede door de hulpstand zeer geschikt voor beginnende fotografen. Dit omdat je aan de hand van voorbeeldafbeeldingen en duidelijke instructies in de hulpstand ziet hoe je fantastische foto’s en films kunt maken. Op deze manier leer je spelenderwijs fotograferen.

De Nikon beschikt over een nieuw ontwikkelde beeldsensor, deze presteert optimaal bij situaties met weinig licht. Zo kun je ongeacht het soort licht heldere beelden vastleggen. Het enige wat je hoeft te doen is het ISO bereik omhoog schroeven. jouw camera doet zoals het werk. Je kunt genieten van snelle opnamen doordat je vijf beelden per seconde kunt vastleggen. Dit is handig als je een vluchtige beweging of gezichtsuidrukking wilt vastleggen. Met deze functie kan dat wel en leg je op het exacte moment alles goed vast.

Het fijne aan deze camera is het grote LCD-scherm waar je gebruik van kunt maken. Dit 3 inch grote LCD-scherm laat je alles duidelijk zien. In sommige weersomstandigheden is het lastig om goed op je scherm te kijken. Dankzij de ingebouwde zoeker in deze spiegelreflexcamera is dit verleden tijd. Je ziet namelijk alles tot in de kleinste details wanneer je door de zoeker kijkt. De grote kijkhoek en resolutie van 921.000 beeldpunten zorgen ervoor dat het beeld duidelijk zichtbaar wordt.

Kies je voor deze Nikon? Dan wordt het het volgende standaard meegeleverd:

 • Nikkor AF-P 18-55 VR objectief
 • Nikon EN-EL14a accu
 • Nikon MH-24 acculader
 • Nikon DK-25 rubberen oogschelp
 • Nikon BF-1B bodydop
 • Nikon AN-DC3 draagriem

Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM

Elke beginnend fotograaf wil verschillende soorten foto’s maken, dat kan met de Canon EOS 250D Zwart + 18-55mm IS STM. De grote beeldhoek van deze camera die op de 18-55mm lens zit is geschikt voor landschapsfotografie, maar als je inzoomt kun je er ook portretfoto’s mee maken. In combinatie met de Eye Af body ligt de scherpstelling automatisch op de ogen.Het mooie is dat de visuele gids en de Creative Assist functie ervoor zorgen dat je eenvoudig scherpte en creatieve foto’s kunt maken.

Canon EOS 250D + 18-55 f/4-5.6 IS STM Main Image

Beide functies laten je namelijk zien wat de instellingen van de camera doen. De 24,1 megapixel sensor maakt het mogelijk om heldere foto’s te maken, ook bij weinig licht. Je krijgt zo de beschikking over beelden met veel details. Het nadeel aan deze camera is dat de body geen afdichtingen tegen stof en spatwater heeft, ook wordt er geen geheugenkaart meegeleverd. Wil je direct goed leren fotograferen met je nieuwe camera? Dan raad ik je ook aan eens naar deze online cursus fotografie te kijken. Hier leer je stap voor stap hoe jij extreem goede foto’s maakt.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨