Beste compact camera – Onze top 3

Beste compact camera – Onze top 3

Compact camera’s zijn zoals het woord zelf zegt, compact. Dit type camera is zowat het kleinste model, wanneer we het hebben over goede fototoestellen. Dat zorgt er mede voor, dat de compact camera ideaal is om mee te nemen op reis. Ook natuurfotografie of architecturale fotografie zijn helemaal geen probleem. Een compact camera is in te zetten in de meeste situaties, zowel in veel als weinig licht.

In tegenstelling tot spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s, die we tevens in onze andere artikels hebben besproken, hebben compact camera’s meestal niet zo’n grote lens. Dit maakt dat de compact camera vooral geschikt is voor het gebruik door niet professionelen. Toch kan je met een betere compact camera ook professionele foto’s maken, de mogelijkheden zijn alleen iets minder uitgebreid.

Ben jij al enige tijd aan het overwegen om een compact camera te kopen, maar weet je niet goed dewelke je best kan kiezen? Dan heb je geluk, want in dit artikel zal ik jullie op weg helpen. Ik heb een top 3 gemaakt van beste compact camera’s die je op dit moment kan kopen. Ik zal jullie stap voor stap uitleggen waarom de gekozen camera’s in dat lijstje thuishoren. Lees zeker tot het einde, want in mijn conclusie zal het je wel duidelijk worden, voor welk model je best kan kiezen.

Hoe vind je de beste compact camera’s?

Een goede camera is vooral een model dat voldoet aan jouw verwachtingen. Camera’s uit de hogere prijsklasse hebben misschien betere specificaties, maar daarom zijn ze niet altijd beter voor jou. Bij de aankoop van een compact camera, moet je je vooral de vraag stellen waarvoor jij jouw camera wenst te gebruiken. Het antwoord op deze vraag lijkt op het eerste zicht evident: om foto’s te maken natuurlijk.

Het is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Wil je graag foto’s kunnen maken van personen of van maaltijden, dan hoeft jouw camera niet noodzakelijk over een grote lens te beschikken. Wil je daarentegen foto’s maken van gebouwen, dan zal de lens net dat tikkeltje groter moeten zijn. Bovendien kan ook de optische zoom een belangrijke rol spelen. Optische zoom zorgt er namelijk voor dat je bepaalde objecten kan uitvergroten, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

Ook kan je er best eens over nadenken of je je camera onder water wenst te gebruiken. De laatste jaren zie je dat veel mensen die naar het buitenland gaan, foto’s maken in het zwembad. Zulke herinneringen zijn natuurlijk leuk, maar je camera moet er wel speciaal voor voorzien zijn. Aangezien de meeste mensen die gebruik maken van een compact camera daar niet naar op zoek zijn, zal ik voor mijn lijstje van de beste compact camera’s ook niet speciaal rekening houden met de waterdichtheid.

 

Onze top 3 – de beste compact camera’s van dit moment

Benieuwd naar welke camera’s ons lijstje hebben veroverd en waarom? Dan raad ik je aan om zeker verder te lezen.

1.      Sony Cybershot DSC-RX10 III

De eerste plaats op het lijstje gaat naar de Cybershot compact camera van Sony. Dit specifieke model heeft alles in huis voor het maken van prachtige foto’s, zelfs op professioneel niveau. De camera is geschikt voor al wie houdt van mooie sfeerfoto’s, maar meer bepaalt voor fotografieliefhebbers die graag de wereld rondreizen.

Om de kwaliteit van de foto’s die dit compacte toestel maakt te verbeteren, heeft Sony speciale glaselementen verwerkt in de lens van dit toestel. Die zorgen ervoor dat de foto’s een hogere optische kwaliteit kunnen genieten. Zo lijken ook de details van enorme gebouwen veel scherper en zijn de randen duidelijker zichtbaar. Waar sommige compact camera’s al eens durven falen bij weinig licht, heeft deze klepper er geen enkel probleem mee. Doordat de lens groot genoeg is, valt er steeds voldoende licht binnen.

Heb je een perfect onderwerp gekozen voor jouw foto? Dan kan je aan de slag. Het toestel beschikt over een handige autofocus die perfect werkt. Enkel bij weinig licht, kan het wel even duren voor de camera correct gefocust is. Aan de andere kant, kan je er wel op rekenen dat de foto ook in weinig licht van goede kwaliteit zal zijn. Soms heb je nu eenmaal een beetje geduld nodig om kunst te creëren. Wil je het onderwerp of object ook eens vanuit een andere compositie fotograferen. Dan kan je gebruik maken van de autofocus Lock. Deze zorgt ervoor dat het toestel blijft scherpstellen op het door jou gekozen onderwerp.

Zijn er nog meer voordelen?

De camera is heel makkelijk te bedienen, want de knoppen staan dicht genoeg bij elkaar. Op zich wijst alles zichzelf ook uit. Wil je niet enkel goede foto’s maken, maar ook leuke video’s? Door de modus aan te passen, kan je ook filmen in 4K kwaliteit.

Nog een handig voordeel van deze camera, is het feit dat het beeld van de zoeker, gekoppeld is aan het beeld dat je op het scherm te zien krijgt. Daardoor zie je sneller dat iets niet goed in beeld staat, of dat je je positie wat moet aanpassen.

Wil je deze camera meteen bestellen? Dan kan je dat doen via onze partner Coolblue.

2.      Panasonic Lumix DC-FZ82

De tweede camera die een plaats verdient op ons lijstje, is deze compact camera van het merk Panasonic. Wat betreft compact camera’s, is Panasonic een van de grote voorlopers binnen de camera industrie. Ze hebben jarenlange expertise en beschikken over heel veel info van hun klanten. Door de jaren heen, hebben ze ontdekt wat hun gebruikers echt belangrijk vinden. Dat is de reden waarom een Panasonic compact camera de beste keuze is voor veel gebruikers.

Het specifieke model dat ik hier voor jullie heb geselecteerd, is een model voor echte beginners. Daarmee wil ik niet zeggen dat de camera niet de beste foto’s levert, ik bedoel vooral dat hij prijs-kwaliteit heel veel mogelijkheden en voordelen biedt. Het is een allround cameratype, wat wil zeggen dat je hem kan inzetten in heel diverse situaties. Zowel om foto’s te maken van dichtbij, of van veraf. Om foto’s te maken vanop afstand, van grote gebouwen bijvoorbeeld, kan je gebruik maken van de zoomfunctie om details beter weer te geven. De zoomfunctie van deze camera, is een optische zoom, die het beeld tot maar liefst zestig keer kan vergroten.

Bekijk de camera bij Coolblue > 

De camera is ideaal voor onderweg, dat wil zeggen dat je hem makkelijk kan opbergen en dat hij snel weer klaar is voor gebruik. Op deze manier zorg je ervoor dat je geen enkel belangrijk moment meer mist. Gebeuren er spannende acties rondom jou? Dan kan je ook filmen in 4K kwaliteit.

En hoe zit het met de focus?

Vind je autofocus een leuke functie, maar weet je soms op voorhand niet zo goed op welk object je moet focussen? Wel, met Post Focus is dat geen enkel probleem meer. Je kan eerst een foto maken van allerlei zaken die je leuk vindt. Op het Lcd-display kan je dan kiezen waar de focus op moet liggen. De camera zorgt er zelf voor, dat jouw gekozen onderwerp haarscherp wordt weergegeven.

Neem je graag een kijkje naar de actuele prijs van deze compact camera? Dan kan je dat doen via de website van Bol.com.

3.      Canon PowerShot SX740 HS

Onze derde podiumplaats hebben we voorbehouden voor een ander merk. Deze Canon PowerShot mocht zeker niet ontbreken tussen de allerbeste compact camera’s van dit moment. Dit model is zowel geschikt voor de liefhebbers die nog maar pas met fotografie willen beginnen, als voor de mensen die er al enige tijd mee bezig zijn. Ik zal jullie uitleggen waarom deze camera de derde plaats binnen ons lijstje verdiend heeft.

Voor zowel foto-, als videofotografen is deze Canon een van de beste keuzes die je kan maken. Hij is in staat om prachtige video’s op te nemen in 4K, maar door middel van de 20,3 megapixel sensor kan je ook de mooiste foto’s maken. Foto’s van deze camera zullen lijken alsof ze met een professioneel toestel zijn genomen, door een echte fotograaf.

Bekijk de camera bij Coolblue >

Door middel van zijn optische zoomfunctie, kan je tot maar liefst 40 keer inzoomen, zonder een verlies te moeten lijden aan kwaliteit. Dit geeft jou de mogelijkheid om van heel ver, toch kleine zaken mooi vast te leggen. Om ervoor te zorgen dat je makkelijk jouw onderwerp terugvindt bij het inzoomen, heeft Canon de Zoom Framing assistent bedacht. Deze assistent kan je namelijk helpen bij het lokaliseren van jouw onderwerp.  Daarbovenop beschikt deze camera ook nog eens over beeldstabilisatie. Dit zorgt ervoor dat er minder ruis voorkomt in jouw foto’s, wanneer je ver inzoomt of indien je niet zo’n stabiele handen hebt.

Vind je het leuk om jouw foto’s meteen te delen of te bewerken? Dan is het altijd handig als je de foto’s meteen op jouw computer kan plaatsen. Vanaf nu geen gedoe meer met het uithalen van jouw SD-kaart, want deze camera kan ook verbinden met wifi. Zo stuur je meteen je foto’s naar jezelf door en kan je onmiddellijk weer verder.

Wil je deze camera onmiddellijk gaan bestellen? Of wil je nog eens alle specificaties doornemen? Dan kan je dat doen via de website van Coolblue. 

Let wel goed op!

Net zoals de andere compact camera’s die ik geselecteerd heb, is deze ook niet waterbestendig. Daarom is het belangrijk dat je jouw camera zeker niet meeneemt in het water, maar ook dat je probeert om hem niet te gebruiken in de gietende regen. Ga altijd onder een beschutting staan als je toch graag een foto wil nemen in het regenachtige weer.

Conclusie

Hoewel ik er zeker van ben, dat alle drie de compact camera’s die ik geselecteerd heb van topkwaliteit zijn, is de is de Sony Cybershot toch de allerbeste die je op dit moment kan kopen. Deze camera beschikt namelijk over heel wat mogelijkheden, maar niet over overbodige zaken, die je bij nog duurdere camera’s wel kan vinden.

Deze camera is een perfect compromis voor al wie graag professionele foto’s wil kunnen maken met een handige compact camera. Door zijn lichte gewicht en zijn compacte vorm, is het de ideale camera om mee te nemen onderweg.

Wil je deze camera, of een van de andere camera’s graag nog eens bekijken? Dan raad ik je aan om even op de link te klikken die ik onder de beschrijving heb geplaatst. Die links nemen je mee naar de betrouwbare websites van Bol.com of Coolblue.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨