Beste Dashcams – Welke dashcam helpt jou op weg?

Beste Dashcams – Welke dashcam helpt jou op weg?

Stel je voor, jij rijdt in jouw auto wanneer je van achteren aangereden wordt. Dan moet jij de verzekering contacteren en bewijzen dat het niet jouw fout was. Soms is dit niet moeilijk, maar vaak zou het toch fijn zijn als jij beelden hebt die de verzekeraar of anderen laat zien dat jij niet een fout hebt begaan. .

Met een dashcam kan jij jouw gelijk bewijzen. Maar waar moet jij nu op letten bij het aanschaffen van een dashcam en wat is een dashcam nou eigenlijk? Is het wel legaal?

In dit artikel lees jij alles over dashcams en hoe jij geholpen kan worden met zo’n handige camera.

Mocht je een dashcam aan willen schaffen, dan lees je aan het eind van dit artikel een overzicht met de beste dashcams van dit moment. Jij hoeft niet te zoeken en bent snel verzekerd van goede kwaliteit beelden die alles rondom jouw auto vastleggen.

Wat is een Dashcam?

Een dashcam is een kleine camera voor in de auto die aan de voorruit en eventueel achter ruit van de auto bevestigd wordt. Dit is in Nederland legaal zolang jij geen beelden deelt op sociaal media. Gebruik ze dus echt enkel voor de verzekeraar.

Met een dashcam kan jij alles wat er gebeurt op de weg voor of achter jouw auto vast leggen. De camera valt niet op door het kleine formaat en de beelden kunnen jouw gelijk bewijzen bij de verzekeraar of, mocht het zo ver komen, bij een rechtszaak.

In veel landen is een dashcam niet weg te denken van de straat en ook in Nederland wordt het steeds populairder tot het punt dat er camera’s bij productie al gemonteerd worden in de nieuwe auto’s. Met een dashcam krijg jij een veiliger gevoel en weet jij zeker dat jouw onschuld bewezen kan worden. Daarom is het ook zeker een aanrader om direct een dashcam aan te schaffen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen?

Als je de eerste stap hebt gezet en hebt besloten om een dashcam aan te schaffen ben je al goed op weg! Maar niet elke dashcam is geschikt. Daarom is het belangrijk dat je op bepaalde dingen let voor jij een dashcam koopt.

Kijk bijvoorbeeld naar de resolutie van de beelden en hoe groot de camera is. Daarnaast is de batterijduur belangrijk en kijk goed of er stabilisatie in de camera aanwezig is. Het doel van de camera is ook belangrijk. Je wil geen camera kopen die voor andere doeleinden bedoeld is en die daardoor minder goed zijn werk doet.

Resolutie

De resolutie van de camera zorgt voor de duidelijkheid van het beeld. Bij een lage resolutie heb jij slechter beeld als wanneer de resolutie hoog is. Kijk dus of de camera Full HD, HD Ready, 4K of 4K Ready schiet. Als dit het geval is ben jij verzekerd van een duidelijk beeld.

Grootte camera

Bij een dashcam is het belangrijk dat de camera niet te groot is. Dit zorgt ervoor dat de camera niet opvalt en geeft jou een veiliger gevoel omdat anderen de camera niet zien. Let wel op of de grootte van de camera invloed heeft op de werking en kwaliteit van de beelden. Mocht dit het geval zijn, is het aan te raden om een grotere camera te kopen.

Batterijduur

Een dashcam heeft een batterij nodig die lang genoeg meegaat. Mocht je lange reizen maken is het belangrijk dat de hele reis openomen wordt. Daarnaast wil je zowel de heen als terugweg allebei op beeld hebben om verassingen te voorkomen.

Stabilisatie

Een goede stabilisatie is belangrijk voor elke camera. Helemaal als de camera beweegt of bewegingen vastlegt. Kijk daarom of er een stabilisatie aanwezig is in de camera. Dit zorgt er voor dat alle beelden soepel worden vast gelegd en kentekens makkelijk te lezen zijn zodra je de beelden stopzet. Welke soort stabilisatie is niet belangrijk zolang er maar 1 aanwezig is.

Doel

Er zijn camera’s die een ander productiedoel hebben dan veel van hetzelfde soort camera’s. De ene dashcam filmt bijvoorbeeld alleen voor en de andere voor en achter. Daarnaast heb je dashcams met nachtfunctie en highspeed opnames. Het is dus belangrijk om te bepalen welke functies jij wel en niet nodig hebt.

Is een dashcam legaal in Nederland?

Er zijn landen waar dashcams verboden zijn en er zijn landen waar ze niet weg te denken zijn van de wegen. In Nederland is het wel legaal om een dashcam in jouw auto gemonteerd te hebben zolang jij de beelden niet online deelt via sociaal media en andere online platformen. Een dashcam kan dus niet voor veel doeleinden gebruikt worde. Echter is het wel heel handig om een dashcam te hebben. De beelden kunnen jou helpen met de verzekering mocht jij in een ongeluk terecht komen. Daarnaast kan jij bewijzen leveren aan politie en als jouw auto gestolen wordt kan de dief op beeld staan. Dit zorgt ervoor dat een dashcam dus zeker wel een belangrijk onderdeel van jouw auto hoort te zijn. In Nederland zijn dashcams steeds populairder aan het worden maar nog lang niet iedereen heeft er 1. Dat maakt jou ook nog een trendsetter!

Beste dashcams van dit moment

Nu jij zeker weet dat het legaal is en waar je op moet letten bij het aanschaffen zal de stap om een dashcam aan te schaffen een stuk kleiner zijn. In onderstaand overzicht vind jij de beste dashcams van dit moment gemakkelijk en snel. En voor iedereen zit er wel 1 tussen!

iON 1040 Dashcam

Deze Full HD dashcam legt alles voor de auto prachtig en scherp vast. Door de automatische impact registratie legt hij alle ongevallen en aanrijdingen automatisch vast op de SD-kaart waar de beelden veilig op staan.

iON 1040 dashcam voor auto - dashboard camera Full HD - 2.7 inch LED scherm - GPS
Afbeelding van Bol.com

Daarnaast is hij uitgerust met ingebouwde GPS waardoor tijd, locatie en snelheid ook worden bijgehouden. Door de beeldstabilisatie heb jij soepele beelden die duidelijk terug te zien zijn. En met de foto capture kan jij in beelden het ongeval laten zien aan politie of de verzekering. Maar dat is nog niet alles! De camera is namelijk ook uitgerust met super wijde 135 graden beeld en een stekker waarmee jij de dashcam op kan laden in de auto. Zo ben jij verzekerd van goede kwaliteit beelden waarmee jij in jouw recht kan staan.

 

Nextbase 522GW

Deze dashcam neemt niet alleen op in 4K maar heeft daarnaast ook een ingebouwd polarisatiefilter waarmee reflecties verminderd worden en contacteert hulpdiensten automatisch bij een ongeluk! Daarnaast kan jij de dashcam besturen met Alexa waardoor jouw handen op het stuur kunnen blijven en beschikt de camera over wifi.

Nextbase 522GW Main Image
Afbeelding van Coolblue

Maar dat is nog niet alles want via Alexa kan jij muziek luisteren, het weer bekijken of een route zoeken tijdens het rijden. De ingebouwde GPS zorgt ervoor dat hulpdiensten precies weten waar ze moeten zijn mocht jij in een ongeluk terecht komen. Zo reis jij veiliger!

Bekijk deze Dashcam en Recencies bij Coolblue >

DDpai Mini

Deze compacte dashcam met ingebouwde wifi is niet alleen makkelijk te monteren via een sticker, maar valt ook niet op en neemt op in Full HD! Via een app bestuur jij eenvoudig deze minicamera en daarnaast kan jij met deze camera ook jouw auto beveiligen terwijl hij geparkeerd staat.

DDpai Mini WiFi Auto Dashcam
Afbeelding van Bol.com

Met de parking guard wordt elke seconde een foto gemaakt waardoor jij niet bang hoeft te zijn als jij in bed ligt. En de sticker is wel makkelijk te monteren, maar eenmaal vast is ook echt vast. Zo zit hij niet in de weg en kan jij rustig rijden zonder bang te zijn dat hij loslaat.

BlackVue DR900X-2CH Premium

Deze premium dashcam neemt op in 4K, filmt wat er gebeurt voor en achter jouw auto, heeft een ingebouwde GPS en beeldstabilisatie en kan jij verbinden met Wifi. Hierdoor is de camera niet alleen heel scherp in kwaliteit maar ook heel makkelijk te gebruiken.

BlackVue DR900X-2CH Premium 4K UHD Cloud Dashcam 64GB Main Image
Afbeelding van Coolblue

En dat is niet 1 maar 2 camera’s! Zo weet jij zeker dat jij voor en achter de auto helemaal verzekerd bent van beelden mocht er een ongeluk plaats vinden. En door de 162 graden beeldhoek is niet alleen de weg maar ook het fietspad goed zichtbaar. Dat is pas veilig!

Bekijk deze Dashcam en recensies bij Coolblue >

AZDome M10 Pro

Deze 4K dashcam heeft niet alleen een super handig en duidelijk scherm en goede beeldkwaliteit, maar is ook nog uitgekozen tot beste dashcam onder de 200 euro door de ANWB. Dan ben je pas echt verzekerd van kwaliteit. Daarnaast heeft de dashcam ingebouwde wifi en GPS.

AZDome M10 Pro 4K Touch Wifi GPS dashcam
Afbeelding van Bol.com

En met de automatische parkeerstand ben jij dag en nacht verzekerd van beelden voor de auto. Het touchscreen scherm is gebruiksvriendelijk en uitgerust met ‘zwaai’ SOS-sensor waardoor jij met 1 beweging een situatie vast kan leggen. Bij voorkeur kan jij zelfs nog een achter camera erbij nemen. Zo ben jij compleet voorzien van alle bewijzen die jij nodig hebt.

 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨