Beste Instant camera’s – een top 3

Beste Instant camera’s – een top 3

Instant camera. Of je nu oud of jong bent, instant camera’s zijn hot en happening. Vroeger was het de eerste manier van fotograferen, nu posten jongeren foto’s van hun polaroid foto’s en instant foto’s op Instagram en facebook. Influencers en andere bekende personen doen groot mee aan de hype waardoor ze niet aan te slepen zijn.

Daarnaast kent iedereen Polaroid en tegenwoordig zijn de Instax modellen ook zeker niet aan te slepen. Maar niet alle instant camera’s zijn perfect voor je Instagram feed of voor je coole foto’s met je instant camera erop. Daarom hebben wij speciaal voor jou alle instant camera’s vergeleken en een top 5 van de beste instant camera’s gemaakt. Als je een instant camera aanschaft, moet het natuurlijk wel met kwaliteit van nu zijn!

[[showindex]]

Wat is een instant camera?

Zo goed als bijna iedereen weet wat een instant camera is. Misschien onder een andere naam, Polaroid camera’s. ontstaan in het verre verleden als 1 van de aller eerste vorm van fotografie voor consumenten en uitgegroeid tot een grote hype onder jongeren en influencers. Het is tegenwoordig ook niet raar meer als je jongeren ziet lopen met deze ouderwets uitziende camera’s.

Voor de mensen die nog niet helemaal zeker zijn wat een instant camera nu precies is, dit is een camera waarbij de foto’s direct afgedrukt worden. je kijkt door de zoeker, maakt de foto en binnen 3 seconden rolt je foto uit de camera. Het duurt nog even voor de foto te zien is maar je hebt dan direct je creatie in handen.

Hoe werkt een instant camera?

De instant camera van tegenwoordig is een afstammeling van de vroegere versie. Maar veel verschil is er niet te zien. Vroeger had je camera’s met rolletjes die je moest ontwikkelen in een donkere kamer. Daarna kwam de polaroid camera uit die het mogelijk maakte voor de normale mens om foto’s te maken en deze te ontwikkelen zonder rare chemicaliën en donkere kamers.

Op dit fenomeen is verder gewerkt met als resultaat de instant camera’s van tegenwoordig. Voor je een instant camera kan gebruiken, moet je echter nog wel het 1 en ander doen. Maar dit is gelukkig niet heel ingewikkeld. Als aller eerste haal je namelijk de onontwikkelde fotokaartjes uit de koelkast en plaats je deze, op de juiste manier, in de camera. Dit zijn kaartjes met chemicaliën waar je foto op zal verschijnen als de kaartjes bloot zijn gesteld aan licht. Dit gebeurt in de camera.

Als de fotootjes in de camera zitten en je de camera juist hebt ingesteld druk je gewoon op het knopje en de camera doet de rest. Het is wel aan te raden om de foto’s te laten ontwikkelen zonder ze te veel te bewegen en in een donkere ruimte. Het hoeft niet helemaal donker te zijn, maar schaduw is aan te raden. Zon is namelijk schadelijk.

Veel mensen schudden met de foto’s als ze moeten ontwikkelen maar dit zorgt er voor dat de kwaliteit omlaag gaat en de chemicaliën slecht worden gemixt. Laat dat schudden dus maar zitten en wacht geduldig af!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een instant camera

Een instant camera is hip met een reden. Niet alleen zijn ze vintage en krijg je je foto direct in je handen, maar ze zijn ook nog eens makkelijk mee te nemen. Toch is niet elke instant camera even goed. Daarom zijn er een aantal punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een instant camera.

Batterijduur

Veel instant camera’s werken op batterijen. Maar de ene instant camera gaat sneller leeg als de ander. Kijk dus goed hoelang de camera mee gaat. Er zijn instant camera’s die na 20 foto’s al leeg zijn, maar er bestaan ook camera’s die na 50 foto’s nog door bikkelen. Zeker als je de camera gebruikt om veel foto’s mee te maken is dit erg belangrijk.

Instellingen

Bepaalde instant camera’s hebben mooie instellingen zoals binnen verlichting, schaduw stand en zon stand. Maar het zal nog mooier zijn als de instant camera beschikt over het meten van het licht en het aangeven van de beste stand in de zon. Hierdoor krijg je goed belichte foto’s zonder dat je veel fotografie kennis nodig hebt. De manier waarop de beste stand wordt aangegeven is door middel van een lampje. Deze gaat branden bij de beste stand waarna jij de ring alleen maar hoeft te draaien naar deze stand. Superhandig!

Lenzen

Alle instant camera’s beschikken over lenzen, anders wordt fotograferen lastig. Toch zijn er bepaalde instant camera’s waarbij je de lens kan veranderen of waarvan de lens bepaalde aandachtspunten heeft. Denk aan zoom of crop grootte. Dit is de hoeveelheid wat je foto bijgesneden wordt in vergelijking met wat je ziet. Als je camera last heeft van een crop grootte is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Even goed kijken hoe groot dit probleem is dus.

De beste instant camera’s van dit moment

Als je al helemaal enthousiast bent en graag snel een instant camera wil aanschaffen, is dat nu al een stuk gemakkelijker. Je weet waar je op moet letten en hoe een instant camera werkt. Maar je hoeft ook niet ver te zoeken om de juiste instant camera voor je te vinden. Voor je is deze top 3 gemaakt zodat je zeker weet dat je de juiste instant camera in huis haalt.

Fujifilm Instax Mini 11

Een bekend en gewild merk in de instant camera wereld is tegenwoordig toch zeker wel Fujifilm. Daarom staat deze camera ook zonder twijfel in deze top 3. De mooie instax mini 11 beschikt over de nieuwste technologie maar hoort toch onder de analoge camera’s. hierdoor krijg je dus het beste van both worlds.

Fujifilm Instax Mini 11 - Sky Blue

 

Ten opzichte van de populaire instax mini 9 maakt deze camera betere foto’s en zijn de foto’s helderder en contrastrijker. Dit komt omdat de Instax mini 11 beschikt voer scène herkening. Hij meet de omgeving dus voor je de foto maakt. Daarnaast ziet hij er ook nog trendy en kleurrijk uit door het wijde aanbod in kleuren.

Specificaties:

 • Geschikt voor instax mini instant fotopapier
 • Close-up en selfie-modus
 • Ingebouwde flitser
 • Scherpstelafstand close-up 30 tot 50 cm
 • Met polsbandje en 2 jaar garantie.
 • Niet geschikt voor instax wide en instax square fotopapier
 • Werkt op batterijen

Fujifilm Instax Wide 300

Nog een goede instant camera van Fujifilm is de Instax Wide 300. Deze instant camera werkt met de Instax Wide film en zorgt voor extra brede en grote foto’s. hierdoor is de camera erg geschikt voor feestjes en groepfoto’s. ga je op vakantie met een grote groep? Dan faalt deze instant camera je zeker niet.

 

Fujifilm Instax Wide 300 - Toffee

 

 

De Instax Wide is 2 keer zo groot als de Instax mini en beschikt hij over een optische zoeker met geïntegreerde beeldlijnen voor beeldcompositie en een teller. Dit zorgt er weer voor dat je kan zien hoeveel foto’s je nog kan maken.

Specificaties:

 • Geschikt voor instax wide fotopapier
 • Ingebouwde flitser
 • Optische zoeker
 • Auto fill-in flitser
 • Extra grote foto’s
 • Werkt op batterijen

Polaroid Now

De trendzetter van de instant camera is toch wel de Polaroid. De Polaroid Now is dan ook een erg populaire instant camera die veel mensen in huis hebben. Hiermee maak je mooie en grote foto’s en je bent gegarandeerd door de Polaroid technieken binnen in.

Polaroid Now Zwart/Wit + Color instant film for I-type voorkant

 

 

 

De camera werkt op accu en heeft 2 verschillende focus gebieden. Hiermee stel je de onderwerpen van dichtbij of veraf scherp. Daarnaast kan je een creatief effect aan je foto’s geven met de dubbele belichtingsfuncties.

Specificaties:

 • Interne flitser
 • Accu
 • Beschikt over zelfontspanner
 • Met usb oplaadkabel en draagriem
 • Gebruikt Polaroid Color instant film for I-Type

Conclusie

Als je een echte fotografie fan bent, moet je zeker een instant camera in je collectie hebben staan. Een mooie mix van analoog met technologie en mooie foto’s direct in de hand is wat de instant camera zo populair maakt. Of je de instant camera nu gebruikt voor je Instagram feed of om je muur mee te behangen, instant camera’s laten je niet wachten tot je de mooie foto’s kan bekijken.

Je hebt dan wel geen scherm waarop je de foto kan zien en een foto opnieuw maken kan, maar dan heb je een foto weg gegooid. Toch is het een populaire manier en tevens de manier waarop onze ouders hebben leren fotograferen. Het is dus erg mooi dat deze manier van fotograferen behouden is gebleven en de kinderen er mee verder gaan. Nog een laatste tip voor je een instant camera aanschaft, is dat je goed moet opletten welke foto’s er in de camera moeten.

De camera’s kunnen alleen bepaalde foto’s aan waardoor niet alle foto’s in dezelfde camera kan. Daarnaast moet je goed omgaan met de foto’s en ze juist bewaren. Anders zijn ze niet meer goed en kan je ze weg gooien.

Ben je echte fotografie fan en wil je beter worden in fotografie of Photoshop? Dan kan je nu gemakkelijk goede cursussen volgen en je kennis verbreden. Daarnaast kan je nu ook een gratis E-book met Photoshop tips downloaden om je Photoshop skills te verbeteren!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨