Beste instant foto papier voor je instant camera

Beste instant foto papier voor je instant camera

Als je net die toffe, nieuwe instant camera hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je er goed mee om gaat. Dit doe je door bijvoorbeeld de camera goed schoon te houden en het juiste foto papier te gebruiken.

Maar welk fotopapier moet nou in je instant camera? Die vraag en vele andere gaan we bespreken en beantwoorden in dit artikel. Leer alles over instant fotopapier en hoe je de tofste instant foto’s kan maken.

[[showindex]]

Wat is instant fotopapier?

Misschien heb je er wel eens wat over gehoord van je ouders of ben je het ooit eens tegen gekomen. Rolletjes met foto’s. ook wel negatieven genoemd. Dit was de voorouder van het instant fotopapier. De rolletjes deed je in de camera, je maakte een foto en als het rolletje vol zat stuur je het op naar een fotograaf. Die ontwikkelde het rolletje en stuurde de goede foto’s terug. Erg veel gedoe, maar een super leuk proces.

Dat proces wordt versneld bij instant fotopapier. Dit zijn speciale fotootjes waar nog niets op staat. Als je een foto maakt wordt de foto blootgesteld aan licht waardoor de chemicaliën, die een fotograaf vroeger in een donkere kamer gebruikte om foto’s te ontwikkelen, gaan werken en er langzaam aan een foto tevoorschijn komt.

Heel plat gezegd is het een papiertje met heel veel chemicaliën die reageren zodra je op een knopje drukt. Binnen 5 minuten heb je dan een foto in de hand en hoef je niet lang meer te wachten. Vandaar ook de naam instant fotopapier.

Soorten instant fotopapier

Van alles zijn er tegenwoordig heel veel, zo ook van instant fotopapier. Vroeger had je de bekende Polaroid foto’s, maar tegenwoordig heb je heel veel verschillende soorten instant fotopapier:

 • Vierkante instant fotopapier
 • Mini instant fotopapier
 • Zwart/wit instant fotopapier
 • Instant fotopapier met gekleurde randen
 • Standaard instant fotopapier
 • Wide instant fotopapier

Zoals je kan verwachten kan niet elke foto in elke instant camera. Doe je dit wel, dan riskeer je schade aan je camera en kan je de foto’s weg gooien. Dat is niet alleen zonde, maar ook gevaarlijk omdat veel chemicaliën vrij kunnen komen en je huid kunnen raken. Pas hier dus goed mee uit als je toch iets gaat uitproberen, wat eigenlijk niet de bedoeling is.

Vierkant instant fotopapier

Vierkant instant fotopapier is fotopapier wat speciaal is ontwikkeld voor square instant camera’s. veel producten maken tegenwoordig dit soort foto’s, maar de grootste producten blijven toch Polaroid en Fujifilm. Deze hebben tevens ook de beste kwaliteit. Op de instant camera staat welke foto’s je kan gebruiken. Als je dus een square camera hebt gekocht, kan je enkel gebruik maken van deze foto’s. vierkante foto’s zorgen vaak voor een leuk effect, wat ze ook zo gewild maken.

Mini instant fotopapier

Mini fotopapier wordt voornamelijk geproduceerd door Fujifilm voor de Fujifilm mini instant camera’s. deze foto’s zijn kleiner van formaat ten opzichte van de standaard Polaroid foto’s. Dit zorgt er voor dat je minder ruimte nodig hebt om ze te bewaren en je ze ook in je telefoonhoesje kan stoppen.

Zwart/wit instant fotopapier

Veel mensen vinden dat vintage dingen ook vintage moeten blijven. Daarom is er zwart/wit instant fotopapier in het leven geroepen. Deze foto’s drukken enkel zwart/witte foto’s af wat een oude look geef aan je instant foto’s. ook deze foto’s zijn zeer geliefd, voornamelijk onder fotograferen die het vak geleerd hebben met instant camera’s in de vroegere jaren.

Instant fotopapier met gekleurde randen

Dit instant fotopapier komt in verschillende vormen en maten, maar is erg geliefd onder jongeren. De foto’s hebben namelijk een gekleurde border, ook wel rand, die de foto een leuk extraatje geeft.

instant-camera

 

Zo worden de foto’s speelser en heb je altijd kleurrijke foto’s. standaard voor instant fotopapier zijn witte randen, maar gekleurde randen kunnen komen in het roze, blauw, groen, geel of zelfs met stippen.

Wide instant fotopapier

Wide instant fotopapier is nog een soort fotopapier wat maar voor 1 soort camera gemaakt is. De wide instant camera. Deze foto’s zijn namelijk een stuk breder als standaard instant foto’s waardoor ze niet door de ontwikkelaar heen kunnen komen. Je moet er wel een speciale camera voor hebben, maar de groepsfoto’s zien er geweldig uit.

Standaard instant fotopapier

Als je aan standaard instant fotopapier denkt, denk je voornamelijk aan de Polaroid foto’s van vroeger. Deze worden nu nog gemaakt met een moderne touche waardoor het veiliger is en betere kwaliteit levert. De Polaroid foto’s zien wij dan ook als standaard. Dit zijn wat grotere, vierkante foto’s die in veel soorten instant camera’s kunnen en in verschillende types komen. Welke elke Polaroid camera is er wel een soort fotopapier.

Beste instant fotopapier – alle soorten op een rijtje

Voor je nieuwe instant camera zoek je uiteraard de beste instant foto’s. en dat goedkope merkje van de zaak op de hoek gaat de klus echt niet klaren. Daarom heb ik voor jou alle soorten instant fotopapier op een rijtje gezet en de beste op de markt uitgezocht!

Fujifilm Instax Mini Film

Nummer 1 op de lijst is het mini fotopapier van Fujifilm. Deze filmpjes zijn geschikt voor alle Instax Mini instant camera’s die erg in populariteit groeien de laatste jaren. Per houder heb je 10 foto’s waardoor je gerust door kan klikken als je weg bent met je vrienden.

Fujifilm Instax Mini Film - 5 x 10 stuks

Daarnaast biedt het geweldige kwaliteit en een snel en duidelijk resultaat zonder te schudden! De foto’s zijn 5,4 cm bij 8,6 cm en geschikt voor de volgende type camera’s:

 • Fujifilm Instax mini 8
 • Fujifilm Instax mini 9
 • Fujifilm Instax mini 11
 • Fujifilm Instax mini 70
 • Fujifilm Instax mini 7
 • Fujifilm Instax mini 90
 • Fujifilm Instax mini LiPlay
 • Fujifilm Instax mini Link

Fujifilm Instax Square film

Als je meer bent van de leuke en grappige foto’s en je een geschikt camera hebt gekocht, zijn de Fujifilm Instax Squar filmpjes het beste van allemaal. De resultaten zijn tevens weer erg duidelijk en snel en door Fujifilm kan je er van uit gaan dat je kwaliteit in huis haalt.

Fujifilm Instax Square Film - Wit kader - 2 x 10 stuks

De filmpjes zijn bijna 20 cm breder en net zo groot als de Fujifilm Mini foto’s waardoor je dus eigenlijk net wat meer foto krijgt. D foto’s zijn geschikt voor de volgende type camera’s:

 • Fujifilm Square SQ1
 • Fujifilm Square SQ10
 • Fujifilm Square SQ20
 • Fujifilm Square SQ 6

Fujifilm Instax Wide film Glans

Een zeer geschikte film voor mensen die van groepsfoto’s houden is de Fujifilm Instax Wide Film glans. De lichte glans geeft je foto’s een mooie finishing touche en tevens heb je weer te kwaliteit van Fujifilm waardoor je gegarandeerd goede foto’s in huis hebt. De foto’s zijn 2 keer zo breed als de mini foto’s en net zo groot als de mini foto’s. hierdoor komen groepsfoto’s goed tot hun recht en kan je grote groepen makkelijk op de foto krijgen. Ook deze foto’s zijn niet geschikt voor alle camera’s op een aantal na:

 • Fujifilm Instax Wide 300
 • Fujifilm Instax Wide 210
 • Fujifilm Instax Wide 200
 • Fujifilm Instax Wide 100

Polaroid Color Instant Fotopapier I-type

Het oude vertrouwde Polaroid blijft gelukkig de standaard instant fotopapieren produceren met hun kwaliteitsnormen en verbeteringen. Zo is de Polaroid Color Instant fotopapier niet alleen veiliger geworden, maar geeft het ook een beter resultaat, weer zonder te schudden!

Polaroid Color Instant Fotopapier i-Type Film (40 stuks) Main Image

Doordat de houder vol zit met 40 foto’s kan je rustig lang door gaan met foto’s maken en alles vast leggen wat je maar tegen komt. Het formaat van de foto’s zijn 10,7 cm bij 8,8 cm waardoor je het ook nog eens goed kan zien. Zeker met de camera’s die ervoor geschikt zijn:

 • Polaroid Lab
 • Polaroid Now
 • Polaroid Onestep
 • Polaroid Onestep 2 VF

Polaroid B&W instant fotopapier voor I-Type

We blijven nog even bij Polaroid, het is ook moeilijk afscheid nemen van het oude vertrouwde. Ze hebben namelijk ok Polaroid B&W instant fotopapier wat je foto’s in zwart/wit geeft. Met deze foto’s ga je echt even terug naar vroeger, met de kwaliteit van nu. Met dezelfde grote als de kleuren foto’s heb je weer duidelijk beeld en de garantie van Polaroid kwaliteit in je hand. Ze zijn niet voor niets de eersten en 1 van de besten op de wereld. Deze foto’s zijn tevens geschikt voor:

 • Polaroid Lab
 • Polaroid Now
 • Polaroid Onestep
 • Polaroid Onestep 2 VF

Fujifilm Instax mini film Confetti

Ben je in de mood voor een feestje of ben je zo lang samen met je vriend? Dan passen de Fujifilm Instax mini film Confetti goed bij de gelegenheid. Met een kleurrijke confetti rand maak je je foto’s net een stukje vrolijker en specialer. Of ga je liever voor de regenboog of sterren versie? Het kan allemaal met de volgende camera’s:

 • Fujifilm Instax Mini 40
 • Fujifilm Instax Mini 11
 • Fujifilm Instax Mini 70
 • Fujifilm Instax Mini 8
 • Fujifilm Instax Mini 9
 • Fujifilm Instax Mini 90
 • Fujifilm Instax Mini Link
 • Fujifilm Instax Mini LiPlay

Conclusie

Als je iets nieuws koopt is het belangrijk dat je er goed mee om gaat. Zeker als het wat meer geld kost en het je hobby is. Daarom is het belangrijk dat je altijd de juiste foto’s kiest voor de juiste camera’s. Als je dit niet doet kan je camera kapot gaan en de foto’s verpest worden. Dat wil je uiteraard niet.

Start de photoshop cursus voor beginners

en je echte fotografie fan en wil je beter worden in fotografie of Photoshop? Dan kan je nu gemakkelijk goede cursussen volgen en je kennis verbreden. Daarnaast kan je nu ook een gratis E-book met Photoshop tips downloaden om je Photoshop skills te verbeteren!

 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨