De beste camera voor foodfotografie – voor al wie van eten en mooie foto’s houdt.

De beste camera voor foodfotografie – voor al wie van eten en mooie foto’s houdt.

Vind je het leuk om in je vrije tijd te koken en daar mooie foto’s van te maken? Of vind je het fijn om jouw eigen foodblog te runnen? In beide gevallen, zal je nood hebben aan een goede camera. Je wil namelijk dat alle details goed in beeld worden gebracht en dat sauzen geen te grote lichtweerspiegeling met zich meebrengen.

Foodfotografie is een kunstvorm, waarbij het draait om leuke foto’s te maken van culinaire maaltijden, maar ook van gewone alledaagse bereidingen. Naast de kunstvorm, kan foodfotografie ook worden ingezet voor commerciële doeleinden. Zo kunnen de foto’s bijvoorbeeld gebruikt worden voor een website, een blog of een onlinecursus.

Wil jij graag weten welke camera’s ik zou aanraden voor het beoefenen van foodfotografie? Of wil jij graag weten welke camera het beste is voor een beginnende, of een gevorderde foodfotograaf? Dan raad ik je aan om zeker tot het einde te lezen!

Verschillende soorten camera’s

Er zijn heel wat camera’s op de markt. Het kan dus moeilijk zijn om daar als een beginnende foodfotograaf uit te kiezen. Moet je kiezen voor een spiegelreflexcamera, een systeemcamera of eventueel een compact camera? Welke camera biedt nou de beste voordelen om mooie foto’s te maken van verschillende gerechten? Ik zal voor jullie de verschillen tussen deze camera’s nog even op een rijtje zetten:

Compact camera

  • Weinig instelling
  • Lenzen kunne niet worden gewisseld
  • Handig om mee te nemen

Zoals de naam al doet vermoeden, is de compact camera een ideale camera voor onderweg. Je hoeft niet te sleuren met extra lenzen, want het is niet mogelijk om deze te wisselen. Een bijkomend nadeel van deze camera is dat hij zeer weinig functies heeft. Daardoor is het niet makkelijk om met achtergrond en belichting te spelen. Persoonlijk zou ik dus niet voor deze camera kiezen, aangezien het niet de bedoeling is dat je ermee op pad gaat.

Systeemcamera

  • Meer instellingen
  • Mogelijkheid om mee te nemen, door lichte gewicht
  • Beperkte sensor

Op zich lost deze camera al heel wat problemen op, die je met de compact camera kan ervaren. Daarnaast blijft deze camera toch handig om mee te nemen. Alleen moet je even nadenken of dat voor een foodfoto wel echt noodzakelijk is. Deze camera’s hebben namelijk een vrij beperkte sensor, waardoor de foto’s niet de allerbeste kwaliteit zullen hebben

Spiegelreflexcamera

  • Grote sensor
  • Veranderen van lenzen
  • Veel mogelijkheden
  • Minder makkelijk mee te nemen

De spiegelreflexcamera is voor foodfotografie mijn absolute favoriet! Hij brengt veel mogelijkheden met zich mee, waardoor je kan spelen met een wazige achtergrond. Dat is voor mij zeker een must, wanneer je wil dat een bord nog meer in het oog springt. Daarnaast beschikt deze camera over een ruime lens, waardoor foto’s haarscherp zijn!

Welke camera moet ik dan kopen?

In de vorige alinea heb ik jullie proberen te overtuigen van het feit dat een spiegelreflexcamera de beste keuze is wanneer je als foodfotograaf aan de slag wil. Maar er zijn zoveel modellen op de markt. Welke camera moet ik nou kopen? Zit er een verschil tussen de merken? En is een duurdere camera altijd beter?

Het zijn allemaal vragen die ons bezighouden, wanneer we nadenken over fotografie. Het is lastig om op al deze vragen een eenduidig antwoord te formuleren. De ene is nu eenmaal fan van Nikon, maar de andere gaat resoluut voor Canon. Deze twee merken zijn de meest bekende, wanneer we het hebben over cameramerken. Daarnaast zijn ze al heel lang op de markt, waardoor deze bedrijven al heel wat expertise hebben opgebouwd.

Maar tegenwoordig vind je ook heel wat andere merken, zoals Sony bijvoorbeeld. Uiteraard ben je geheel vrij om hierin te kiezen, maar persoonlijk vind ik een Nikon of een Canon nog steeds de beste keuze. Het zijn camera’s waar je steeds op kan rekenen!

Nog een belangrijke factor om te bepalen welke camera je best kan kopen, is de prijs. Afhankelijk van jouw budget, kan je kiezen uit de verschillende modellen. Uiteraard is het niet zo, dat duurdere camera’s ook ALTIJD beter zijn, maar dit geldt wel meestal! Zeker wanneer je vergelijkt binnen één merk, zoals Canon bijvoorbeeld. In dat geval, kan je ervan uitgaan dat hun duurdere modellen beter zijn dan de goedkopere.

Het is natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden, met wat je graag met de camera wil gaan doen. Voor privégebruik heb je niet veel aan de oneindige opties van een dure camera, maar voor professionelen kunnen de extra mogelijkheden niet missen! Denk er daarom vooral goed over na, wat een camera voor jou waard is!

Waarom een camera kopen bij Bol.com of bij Coolblue?

Wil je graag dat jouw camera snel geleverd wordt? Uiteraard, wie wil dat nu niet? Wanneer je een camera besteld via één van deze websites, kan je er zeker van zijn dat je hem snel voor je deur ziet verschijnen! Je kan online makkelijk de prijzen vergelijken!

Bovendien bieden de websites een groot voordeel, tegenover fysieke winkels. Op de website is het namelijk mogelijk om handige filters te gebruiken. Zo bepaal jij snel en makkelijk, welke camera het best geschikt is voor jou! Ik ga het zelfs nog makkelijker voor je maken, in het volgende deeltje.

De beste foodcamera’s bij Bol.com

Dit zijn de beste Foodcamera’s te koop bij Bol.com!

1.      Canon Eos 4000D (299,95€)

De eerste camera die ik voor jullie geselecteerd heb, is de perfecte camera voor een beginnende foodfotograaf. Wanneer jij voor je eerste camera graag wat op het budget wil letten, omdat je er misschien nog niet helemaal zeker van bent dat foodfotografie iets voor jou is, dan is deze Canon 4000D perfect voor jou! Voor net geen 300 euro, is deze camera bij de goedkoopste die Canon op de markt heeft gebracht.

Deze camera beschikt ondanks zijn lage prijs wel over heel wat nuttige functies. Met deze 18 megapixel camera, maak je prachtige foto’s van hoogwaardige kwaliteit!

Canon EOS 4000D - Body - Zwart

De camera beschikt over automatische scherpstelling, waardoor je nog makkelijker leuke foto’s kan portretteren! Daarnaast kan je de foto’s ook meteen bekijken op het lcd-display!

2.      Canon EOS 800D (749€)

Voor fotografen die graag op lange termijn willen kunnen genieten van een hoogwaardig fototoestel, is er de Canon EOS 800D. Toegegeven, zijn prijs ligt een heel pak hoger dan de prijs van het instapmodel, maar dat is hij zeker meer dan waard!

De camera beschikt over een uiterst geavanceerde 24 megapixel sensor, waardoor zelfs de kleinste details mooi worden weergegeven. Ook in situaties met weinig licht, kan je de Canon maar moeilijk van de wijs brengen. Deze camera is werkelijk geschikt om altijd optimaal te presteren. Door het feit dat de camera maar liefst 6 frames per seconde kan maken, leg je zelfs de meest actieve situaties eenvoudig vast!

Canon EOS 800D + EF-S 18-55mm - Zwart

Als food fotograaf kan dit fijn zijn om bepaalde effecten te creëren, met behulp van bijvoorbeeld vallende kruimels, of stromende saus. Breng haarfijn in beeld hoe de laatste druppel van jouw heerlijke pepersaus openspat op het bord.

 

De beste foodcamera op Coolblue

Dit is de beste Foodcamera te koop bij Coolblue.

1.      Nikon D3500

Als laatste, heb ik gekozen voor een camera van het merk Nikon. De Nikon D3500 is ideaal voor het maken van foto’s op korte afstand! Daardoor is de camera perfect geschikt om aan foodfotografie te doen. Wanneer je deze aankoopt bij Coolblue, worden hierbij twee lenzen gelevert. Een 18-55mm lens en een 70-300mm lens. De kleinste lens is perfect geschikt om mooi gedekte tafels, prachtig gedresseerde borden en mooie plaatjes van de kok perfect in beeld te brengen.

De andere bijgeleverde lens is misschien geen must voor aan foodfotografie te doen, maar net dat maakt de camera wel geschikt voor dubbel gebruik. Indien je bijvoorbeeld ook wil experimenteren met natuurfoto’s, of je broer of zus wil graag dieren fotograferen, dan kan je dezelfde camera gebruiken, maar dan met de grote lens.

Om er zeker van te zijn, dat deze camera optimaal presteert, keek ik voor jullie ook even naar de reviews die anderen hier over schreven. Met meer dan 50 positieve reviews, was het meteen duidelijk dat de Nikon D3500 een camera is die perfect geschikt is! Wat me vooral opviel, was dat iedereen enorm tevreden is over de gebruiksvriendelijkheid van het toestel. Zo leer je bijvoorbeeld makkelijk je toestel, en de daarbij horende functionaliteiten, kennen door middel van het hulpprogramma.

Met een prijs van net geen 600€, is deze camera absoluut niet bij de goedkoopste, maar valt hij meer in het middensegment van de markt. Het is alleszins wel duidelijk, dat je hier heel wat voor in de plaats krijgt!Deze camera kan je bestellen bij Coolblue >

Conclusie

Wanneer je als beginnende foodfotograaf op zoek bent naar een eerste camera, kies je best voor de Canon EOS 4000D.

Qua prijs is deze camera enorm aantrekkelijk en hij biedt bovendien een vrij goede kwaliteit.

Wanneer de prijs iets minder een rol speelt, of je bent er zeker van dat je foodfotografie wil beoefenen op lange termijn, dan kan je beter voor een van de andere camera’s kiezen.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨