Beste Telescoop – Dit Zijn De Drie Beste Telescopen!

Beste Telescoop – Dit Zijn De Drie Beste Telescopen!

Het vinden van een goed product die bij jou past kan wel eens veel tijd in beslag nemen. Dat geldt voor bijna ieder product wel. Als jij een telescoop wil kopen, krijg jij hier naar alle waarschijnlijkheid ook mee te maken. Het kan dan erg lastig zijn om te beslissen welke jij aan zou willen schaffen. Dat is precies de reden waarom dit artikel wordt geschreven. In dit artikel wordt er gekeken naar de beste telescopen, en wordt er een top-3 van gemaakt. Zo hoef jij niet ellenlang te zoeken naar het juiste product.

Niet iedereen zal zomaar een telescoop willen kopen. Echter is het toch een interessant item om in huis te hebben. Zelf ben ik namelijk echt een liefhebber van sterren. Een telescoop stelt mij in staat om deze te bekijken en ook foto’s ervan te maken! Ook vind ik het gewoon heerlijk om mijn avond te besteden aan het kijken naar de hemel. Daarom heb ik nog nooit spijt gehad van mijn aankoop. Met mij zullen er nog veel andere mensen zijn die mijn interesse delen. Voor ieder van deze mensen kan de aankoop van zo’n sterrenkijker dan ook een interessante optie zijn.

[[showindex]]

Wat is een telescoop?

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van een telescoop. Toch zijn er een aantal mensen die niet precies weten wat het is en hoe het werkt. Om die reden zal dit hieronder worden uitgelegd.

beste telescoop
Een telescoop wordt ook wel een sterrenkijker genoemd. Zoals de naam eigenlijk al zegt heet het zo omdat je er sterren mee kunt bekijken. Het is een apparaat waarmee jij voorwerpen kunt bekijken die erg ver weg zijn. Heb je dus zin om bijvoorbeeld de maan van dichtbij te bekijken, kan je dat doen door middel van een telescoop. Eigenlijk zou je het dus kunnen zien als een soort verrekijker, maar dan in het groot. Een verrekijker is bedoeld voor dingen die wat dichterbij staan.

Hoe werkt een telescoop?

Voordat je een product koopt is het wellicht ook verstandig om enigszins te weten hoe het werkt. De werking van een telescoop is eigenlijk niet eens zo heel moeilijk. Het bestaat uit een statief. Hierop is een buis gemonteerd met een smalle en brede kant. Aan de smalle kant zit een kijker. Hier kijk je doorheen wanneer jij er gebruik van maakt.  Aan de brede kant van de buis zit een lens of spiegel. Vlak bij de kijker zit een zoeker. Met de zoeker kan jij zoeken naar het object waar jij op in wilt gaan zoomen en vergroot wilt gaan bekijken.

Als je erdoorheen kijkt kan jij dus objecten die erg ver weg staan, van dichtbij bekijken. Dat is handig, vooral als jij net als ik een liefhebber bent van de sterrenhemel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een telescoop?

Net als bij elk ander product zijn er factoren waar jij rekening mee kunt houden, alvorens je een product besluit te kopen. Dat is in het geval van een telescoop niet anders. Hieronder staan een aantal factoren waar je bij het kopen ervan rekening mee zou kunnen houden.

Waar je misschien nog wel het meeste op moet letten, is de bouw van de kijker. Hierbij zijn er drie elementen die een belangrijke rol spelen. Ten eerste de objectiefdiameter. Dit deel van de kijker bepaalt de hoeveelheid licht dat opgevangen wordt. Hoe groter het objectief is, hoe groter de telescoop zelf ook zal zijn. Als jij niet erg veel ruimte hebt, is het verstandig om er één aan te schaffen met een wat minder groot objectief. Tevens zal een telescoop met een groot objectief ook lastiger te verplaatsen zijn.

Het tweede element van de kijker waar jij op zou kunnen letten, is de brandpuntlengte. Hoe langer deze is, des te groter de minimale vergroting is.

Het derde element is de F-waarde. Deze waarde geeft de verhouding aan tussen het objectiefdiameter en de brandpuntlengte. Bij een lage F-waarde, zal hij compacter zijn dan bij een hoge F-waarde. Het is aan te raden om een telescoop te kopen met een minimale F-waarde van 5.

Voordat je een telescoop koopt, is het verstandig om eerst te beslissen waar jij je voornamelijk op wilt gaan richten. Wanneer jij bijvoorbeeld jezelf vooral op de maan wilt richten, kan je er het beste één aanschaffen met een wat kleinere kijker. Denk hierbij aan een objectief van 10 tot 13 centimeter. Wil jij andere planeten bekijken is een grote kijker aan te raden, wanneer jij details wilt zien.

Tenslotte is het nog van belang om te weten wat voor soort sterrenkijker jij zoekt. Vaak heb jij de keuze tussen een spiegeltelescoop of een lenstelescoop. Een spiegeltelescoop kan vaak een veel grotere vergrotingsfactor behalen. Ook heeft een spiegeltelescoop vaak een grotere opbrengst van licht.

Er bestaat ook nog zoiets als een Maskutov telescoop. Deze combineert beide systemen, maar zijn wel wat lastiger te vinden.

Top-lijst telescopen

Zoals gezegd kost het soms veel tijd om onderzoek te doen naar het product wat bij jou past. Daarnaast denk jij misschien dat een telescoop erg veel geld kost. Echter valt het prijskaartje van een telescoop vaak nog best te overzien. Hieronder staat een lijstje met de drie beste telescopen die jij in huis kunt halen.

SPACEBRAIN® Telescoop – 70/400 mm

De eerste op de lijst is deze telescoop van SPACEBRAIN. Dit is de perfecte telescoop voor het bekijken van de maan en het verkennen van het heelal. Het is een vrij professionele telescoop, waardoor het ook voor astronomen een goed aankoop zou zijn. De optiek van de telescoop is van erg goede kwaliteit. Hij beschikt over een brandpuntafstand van 400 millimeter en een diafragma van 70 millimeter. De telescoop wordt geleverd met twee verwisselbare lenzen, waarvan één 10 millimeter en de ander 25 millimeter. Een handige functie is de zogeheten finder scope. Hiermee wordt het jou makkelijk gemaakt om je doel te lokaliseren.

Beste telescoop
Afbeelding van Bol.com

Tevens wordt de telescoop geleverd met een verstelbaar statief, waardoor verschillende kijkposities mogelijk worden gemaakt. Ook krijg je er een opbergtas bij, waar zowel het statief als de sterrenkijker zelf in passen. Hierdoor kan je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. De telescoop beschikt over een draadloze afstandsbediening. Deze krijg je er gratis bij, inclusief een smartphone adapter. Al met al is dit een telescoop van uitmuntende kwaliteit waar jij prachtige beelden mee kunt maken en voor iedereen makkelijk te gebruiken is. Heb jij interesse in de telescoop, is hij hier te vinden.

Meer informatie over dit product > 

National Geographic 60/700 Lenzentelescoop AZ

De volgende op de lijst is deze telescoop van National Geographic. Je kent dit waarschijnlijk als een zender op de televisie, maar ze ontwikkelen dus ook telescopen. Dit doen zij in samenwerking met het merk Bresser. De telescoop beschikt over een brandpuntafstand van 700 millimeter en een lensopening van 70 millimeter. De National Geographic is niet alleen te gebruiken voor het kijken naar de sterren, maar hij is ook erg geschikt voor het observeren van de natuur.

Beste telescoop
Afbeelding van Bol.com

Voor beginners is de telescoop uitermate geschikt. Doordat hij erg licht is, is hij ook makkelijk mee te nemen. Bij deze sterrenkijker krijg je drie oculairen meegeleverd van 4, 12.5 en 20 millimeter. De lens kan maximaal 450x vergroten. De telescoop is niet al te duur, waardoor hij voor de meesten goed betaalbaar is. Over de prijs/kwaliteit verhouding valt niet veel te klagen dus. Als jij deze telescoop wilt kopen, kan je hem hier vinden.

Meer informatie over dit product > 

 

Bresser Pollux Spiegeltelescoop 150/1400 EQ3

De laatste op de lijst is ook zeker niet de minste. Doordat deze telescoop beschikt over een grote spiegel, is er sprake van veel lichtopbrengst. Op die manier kun jij erg heldere waarnemingen doen. De brandpuntafstand van de telescoop is 1400 millimeter.

Beste telescoop
Afbeelding van Coolblue

Door de zogeheten equatoriale montering is het makkelijk om het object waar jij je op wilt richten te kunnen volgen. De telescoop wordt geleverd met drie lenzen en een oculair van 4 millimeter en één van 20 millimeter. Door het contra gewicht is deze grote kijker ook erg stabiel en daardoor vrij gemakkelijk in gebruik. Daarom is het voor beginners ook een goede keuze. Als jij deze telescoop wilt kopen, kan je hem hier vinden.

Meer informatie over dit product > 

Conclusie

Een telescoop koop je niet zomaar. Het is een leuk product om te hebben als jij net als ik graag naar de hemel kijkt. Ook is hij handig voor bijvoorbeeld het observeren van de natuur. Voordat je een er één koopt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Als je uiteindelijk een telescoop hebt aangeschaft, kan jij verre objecten van dichtbij in detail bekijken.

 

 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨