Wat is digitale fotografie?

Wat is digitale fotografie?

Wat is digitale fotografie? Tegenwoordig is het vrij simpel om een foto te maken omdat we allemaal een camera hebben in onze smartphone. Maar als je fotografie naar het volgende niveau wilt brengen doe je dat het beste met een digitale spiegelreflex camera.

In dit blogbericht ga ik je vertellen wat digitale fotografie is, wat de voordelen zijn van digitale fotografie en geef ik je een aantal praktische tips als je begint met digitaal fotograferen. Lees verder.

Wat is digitale fotografie?

Simpel gezegd is digitale fotografie niets anders dan het vastleggen van beeld met behulp van een digitale camera. Als je wilt beginnen met digitale fotografie heb je keuze uit veel verschillende soorten camera’s.

Maar op deze website lees je het meeste over een digitale spiegelreflexcamera omdat je hiermee veel mogelijkheden hebt.

Fotograferen met een digitale camera is niet hetzelfde als een foto maken met je smartphone en er komt nog best wat bij kijken om digitale fotografie te leren. Maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt, kun je foto’s maken van topkwaliteit.

Direct alles leren over Digitale Fotografie > 

Als je nog nooit een spiegelreflexcamera in de hand hebt gehad, kunnen de vele functies snel te veel worden. Met digitale fotografie kun je heel veel effecten en verschillende soorten foto’s maken. Daarom kiezen nog steeds veel mensen voor een spiegelreflexcamera in plaats van een smartphone.

Wat zijn de voordelen van digitale fotografie?

Als je aan de slag gaat met digitale fotografie ervaar je direct veel voordelen in tegenstelling tot fotograferen met je smartphone. Een van de grootste voordelen is dat je met een spiegel reflexcamera kunt werken met details.

Je kunt je camera namelijk zo instellen dat hij zich focust op het object dat je wilt fotograferen. Dit brengt direct een enorme verbetering in kwaliteit met zich mee. Spin op bloem

Als je goed kunt fotograferen met een spiegelreflexcamera, zal je merken dat je nog scherpere foto’s kunt maken dan met je smartphone. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld de achtergrond te vervagen of te werken met de belichting van de foto.

Waarom zou je digitale fotografie leren?

Als je het leuk vindt om te fotograferen met je smartphone weet ik zeker dat je Met het nog veel leuker vindt om digitale fotografie te leren. Met digitale fotografie heb je zo veel meer mogelijkheden dan met je smartphone.

Daarnaast worden de foto’s die je maakt steeds beter na mate jij beter wordt in fotograferen met een spiegelreflexcamera.

De grootste reden waarom je zou moeten beginnen met digitale fotografie is omdat de foto’s die je maakt een stuk scherper zijn. Ook is het vooral heel leuk om te leren fotograferen met een digitale camera.

Voordat je alle mogelijkheden ontdekt hebt en kunt toepassen ben je al best een tijdje verder.

10 tips om mooiere foto’s te maken

Als je net begonnen bent met digitale fotografie of van plan bent om te beginnen help ik je graag op weg met de onderstaande tips. Alle onderstaande tips zijn direct toe te passen in de praktijk.

1. Je hebt niet direct de duurste camera nodig

Om te beginnen met fotograferen is het helemaal niet belangrijk dat jouw camera het beste van de beste is. Met een starterscamera kom je al een heel eind en kun je ook super mooie foto’s maken.

Om te beginnen met fotograferen is het helemaal niet belangrijk dat jouw camera het beste van de beste is. Met een starterscamera kom je al een heel eind en kun je ook super mooie foto’s maken.

Kies daarom een degelijke camera die niet al te duur is. Je moet het tenslotte allemaal leren en waarschijnlijk ga je alle extra functies op de hele dure camera’s toch niet direct gebruiken.

2. Probeer niet alles tegelijk te leren

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk alle functies van je nieuwe camera onder de knie hebben. Toch is het een veel betere strategie om de functies stap voor stap te ontdekken.

Als je alles tegelijk probeert te leren zie je al snel door de bomen het bos niet meer en is de kans groot dat je de verschillende functies door elkaar haalt.

3. Veel oefenen

Om mooie foto’s te leren maken is het belangrijk dat je veel oefent. Hierbij heb ik het dan natuurlijk niet over de autofocus stand.

Als je beter wilt leren fotograferen is het een goed idee om zo snel mogelijk van de autofocus afstapt zodat je wel aan de slag moet de vele functies van de camera.

Ook al snap je nog niet alle functies dan is het nog een goed idee om lekker te gaan experimenteren en te draaien aan de verschillende knopjes. Zo ontdek je al snel wat bepaalde knoppen doen.

4. Geniet er ook van

Ja, er komt veel bij kijken om goed te fotograferen met en spiegelreflexcamera. Maar ondanks dat je veel moet leren is het wel belangrijk dat je er ook een beetje van geniet.

Als je lekker het bos in gaat om de natuur te fotograferen kijken dan ook af en toe eens om je heen. Zo kun je lekker fotograferen en nog genieten van de natuur ook.

5. Begin simpel

Als je net begint met fotograferen moet je niet van jezelf verwachten dat je direct te perfecte foto schiet. Daarom is het een goed idee om simpel te beginnen en niet direct te veel te vragen van jezelf.

Als je genoeg oefent met fotograferen en leert hoe je camera werkt, worden je foto’s vanzelf beter.

6. Probeer ook zonder autofocus te fotograferen

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om te blijven fotograferen met de autofocus stand. Helemaal als het fotograferen zonder die stand nog niet zo goed lukt.

Het nadeel van de automatische stand is dat je hierdoor jezelf niet uitdaagt om te experimenteren met de functies. Hierdoor blijf je op hetzelfde niveau.

7. Probeer de camera zo stil mogelijk te houden

Om de perfecte foto te maken is het belangrijk dat je de camera tijdens het fotograferen zo stil mogelijk houdt. Als je niet zo een vaste hand hebt kun je een statief aanschaffen. Hier kun je dan je camera opzetten zodat je de camera beter stil kunt houden tijdens het fotograferen.

8. Houdt rekening met de achtergrond

Bij het fotograferen draait het natuurlijk voor het grootste gedeelte om het object zelf dat je gaat fotograferen. Maar als je mooie foto’s wilt maken is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de achtergrond.

Als het object dat je wilt fotograferen weinig kleur heeft, is het niet handig om dat object te fotograferen met een donkere achtergrond bijvoorbeeld.

9. Speel met het licht

Je kunt allerlei speciale effecten creeren door te spelen met zonlicht. Zo kun je het makkelijkst foto’s maken met de zon in je rug en het moeilijkste is fotograferen tegen de zon in. Als je meer wilt weten over hoe je kunt spelen met het licht raad ik je meer te leren over de belichtingsdriehoek 

10. Leer gebruik maken van bewerkingsprogramma’s

Foto’s maken is het eerste gedeelte, maar dan wil je ze natuurlijk ook nog finetunen. Dit doe je door je foto’s te bewerken/ optimaliseren. Dit kun je doen met behulp van een fotobewerkprogramma. Het meest gebruikte programma is Adobe Photoshop. Maar er zijn ook genoeg gratis programma’s te vinden waarmee jij je foto’s makkelijk kunt bewerken.

Conclusie

In vergelijking tot fotograferen met je smartphone is digitale fotografie een hele andere tak van sport. Wel kun je met digitale fotografie veel mooiere foto’s maken als je eenmaal snapt hoe het werkt.

Leren fotograferen met een spiegelreflexcamera kost wat tijd. Maar door veel te oefenen en flink te experimenteren leer je al snel hoe digitale fotografie werkt en zullen de foto’s die je maakt al van veel betere kwaliteit zijn dan met je smartphone.

Om te beginnen heb je echt niet de duurste camera nodig en ben je met een starterscamera al klaar om meer dan de basis te leren.

Digitale fotografie leren is een leuke hobby en er is heel veel te leren. Daarom kan het handig zijn om een cursusje te nemen zodat je snel de basis onder de knie krijgt. Succes!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨