Een Canon objectief voor landschap fotografie. 

Een Canon objectief voor landschap fotografie. 

Je hebt je misschien al een beetje verdiept in landschap fotografie. Dan weet je ook al dat niet elk objectief even geschikt is voor landschappen. Daarom lees je in dit artikel waar een objectief aan moet voldoen bij het fotograferen van landschappen. Zodat jij straks de mooiste landschap foto’s kunt maken. 

Er zijn ontzettend veel soorten Canon objectieven. Maar lang niet elk objectief is even geschikt voor het fotograferen van landschappen. Je moet dus echt weten waar je op moet letten bij de aankoop van een landschap objectief. Dat is precies wat ik voor je heb uitgezicht. Je hebt voor het fotograferen van landschappen een lichtsterk objectief nodig, voldoende breedte maar zeker zo belangrijk het soort sensor. Zodat je bijvoorbeeld je full-frame spiegelreflexcamera ook echt tot zijn recht komt bij het fotograferen van landschappen. Zo is er nog veel meer dat je moet weten over landschap fotografie, het objectief dat je nodig hebt als de mogelijkheden die je hebt bij het fotograferen van een landschap.  

Een landschap fotograferen is vaak echt next level fotografie. Je moet de beste compositie kiezen, weten op welke plek je de mooiste foto’s kunt maken maar ook inzicht hebben in de mogelijkheden die je camera of het objectief heeft.  

Er komt dus echt heel veel bij kijken als je de mooiste foto van een landschap wilt maken. Maar een goed objectief helpt je hier zeker bij. Maar voor ik je vertel over het beste objectief ga ik je eerst wat meer vertellen over landschapsfotografie. 

Wat is landschapsfotografie nu eigenlijk? 

Een landschap kom je vrijwel overal tegen. Het is simpel gezegd de weide omgeving van waar jij je op dat moment bevindt. Maar zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Een landschap kun je vrijwel overal tegenkomen, toch volstaat niet elke omgeving als een landschap.  

In de wereld van fotografie is een landschap de natuur om je heen. Het kunnend de weilanden of het bos zijn. Maar ook een uitzicht over de duinen, zee of het strand. Binnen fotografie is landschap echt het fotograferen van een uniek stuk natuur. Waarbij de volledige omgeving centraal staat, dus niet een enkel onderwerp.  

Wel kunnen onderwerpen deel uitmaken van een landschap. Iedereen kent de Kinderdijk met de molens, tulpenvelden of het strand bij Scheveningen wel. Dat zijn dus bijzondere landschappen waar specifieke elementen centraal staan, maar niet afzonderlijk kunnen worden gezien.  

Ook is er een daadwerkelijk verschil bij het fotograferen van landschappen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat je voor sommige landschappen een ultra groothoek objectief nodig hebt. Waarbij je een ander landschap veel makkelijker kunt fotograferen met een eenvoudig zoomobjectief.  

Je hebt dus een objectief nodig dat specifiek voor landschap fotografie is gemaakt, maar waarbij je wel mogelijkheden hebt om te kunnen schakelen tussen verschillende soorten landschappen. 

Welke soorten objectieven zijn er voor landschap fotografie. 

Er zijn verschillende soorten objectieven te koop, waarmee je prima uit de voeten kunt. Maar slechts weinig objectieven zijn specifiek geschikt voor landschap fotografie. Ik wil je graag meer vertellen over de ultra- groothoek, standaard zoom, vast brandpunt en de tele-zoom objectieven. Elk kun je ze voor landschap fotografie gebruiken, maar lang niet altijd. 

Een goed landschap objectief onderscheid zich vooral aan de hand van lichtgevoeligheid, beeldhoek en de autofocus. Daarbij moet het objectief natuurlijk geschikt zijn voor het soort spiegelreflex dat je hebt. Je moet er dus zeker van zijn dat je te maken hebt met een Canon objectief.  

Wanneer een objectief specifiek geschikt is voor landschap fotografie merk je dit direct aan de foto’s die je maakt. Een goed objectief tilt je fotografie naar een hoger niveau. Zeker als je al wel thuis bent met de manier waarop je moet fotograferen. 

Bij landschap fotografie maken veel fotografen gebruik van een statief. Je kunt een foto hierdoor de beweging meegeven die je bij een landschap ook ervaart. Een goed voorbeeld is stromend water. Je kunt door een statief de sluitingstijd, zonder dat er beweging onscherpte op de foto te zien is echt een heel stuk verlengen.  

Dus naast een goede lens, is ook de manier waarop je fotografie toepast van groot belang. Het is dus heel belangrijk dat alle aspecten kloppen. Een goede lens, juiste manier van fotografie maar dus ook de instellingen begrijpen. 

De Canon ultra- groothoek objectief voor landschap fotografie. 

Canon ultra- groothoek objectief

Met een Canon ultra- groothoek objectief ben je in staat om prachtige opname te maken van een uitgestrekt landschap. Waarbij het detail bijzonder goed in beeld kan worden gebracht. De Ultra- groothoek objectieven zijn in vergelijking met reguliere groothoek objectieven echt een volgende stap binnen fotografie.  

De ultra- groothoek objectieven van Canon zijn in staat om binnen de grenzen van vervoming of het verliezen van kleuren foto’s te maken. Waardoor deze bijzonder geschikt zijn voor de fotografie van landschappen. 

Op een groothoek objectief is veelal geen stabilisatie aanwezig. Omdat deze de kwaliteit van foto’s in de weg zou kunnen staan. Als er wel IS op de objectieven aanwezig is. Dan is het vaak mogelijk om deze uit te schakelen tijdens fotografie. 

De Canon standaard- zoom objectief voor landschap fotografie. 

Je hebt er misschien zelfs een bij je camera gekregen een standaard Canon zoom- objectief. Met dit objectief kun je verrassende landschapsfoto’s maken. Maar in vergelijking met een specifieke keuze voor een landschapsfotografie objectief vallen de beelden vaak in het niet.  

Het standaard zoom- objectief van canon is ingericht voor all-round gebruik. Je kunt er dus prima een landschap mee fotograferen. Maar daarvoor is dit objectief niet specifiek gebouwd. 

Een voordeel van dit objectief is de zoomfunctionaliteit die aanwezig is. Door deze functie kun je heel gemakkelijk dichterbij je onderwerpen komen. Dat levert aanzienlijk veel mogelijkheden op in vergelijking met een vast brandpunt. Waarbij je door jezelf te verplaatsen dichter- of verder van je onderwerp komt. 

De standaard objectieven binnen de Canon reeks zijn dus prima geschikt om af en toe een landschap mee te fotograferen, maar verwacht geen hoogstandjes.  

De Canon vast- brandpunt objectief voor landschap fotografie. 

Een Canon vast- brandpunt objectief is binnen het fotograferen van landschappen een keuze die het meeste is gebruikt. De reden voor dit objectief is de kwaliteit in beelden. Je kunt er op een bijzonder maar zeker sprekende wijze prachtige beelden mee schieten. 

Wanneer een objectief een vast brandpunt heeft zorgt dat voor nog meer voordelen. Zo is er bijna geen vervorming in de beelden te merken. Dit komt omdat deze objectieven met verschillende vaak hoogwaardige lenslagen zijn opgebouwd.  

Met een vast brandpunt heb je dus ook een nadeel. Je kunt niet dichterbij een onderwerp komen zonder er zelf naartoe te lopen. Hoewel je dit bij het fotograferen van landschappen niet direct nodig zult hebben kan dit wel een functie zijn die je kunt missen. 

De Canon tele- zoom objectief voor landschap fotografie. 

Canon telezoom objectiefMet een Canon tele– zoom objectief ben je in staat om wat ver is heel dichtbij te brengen. Je hoeft jezelf hiervoor niet te verplaatsen. Dat is zeker op lang gestrekte landschappen een aanwinst. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een weide omgeving. Langs de kust of op de duinen.  

Voor het fotograferen van landschappen is een tele– zoom objectief niet de eerste keuze. Zeker als je kijkt naar de beperkte mogelijkheden voor het in beeld brengen van de complete omgeving. 

Je kunt je het misschien voorstellen dat dit dus geen voorkeur objectief is wanneer wij zoals nu echt op zoek zijn naar het beste Canon landschap objectief. 

Welk Canon objectief is de beste voor het fotograferen van landschappen? 

Binnen de Canon objectieven heb ik de specificaties bekeken. Maar zeker ook prachtige voorbeelden van prestaties. Hieruit komen twee bijzondere objectieven naar voren die je uitstekend presteren bij het maken van bijzonder mooie landschap foto’s. 

Het eerste objectief is ook de beste uit de keuze. Dat is de Canon EF 11-24 MM F4. De reden dat dit de beste keuze is komt door de mogelijkheden, kwaliteit van foto’s die je ermee kunt maken als de handzaamheid van dit objectief. Je hebt daarnaast een zoomfunctie die ervoor zorgt dat je ook als je dichterbij een onderwerp staat, een specifiek deel van een landschap wilt fotograferen of juist alle facetten van het landschap je dat zonder moeite kunt doen. 

Koop deze lens bij Coolblue

De tweede keuze komt uit de Canon prime serie met een vast brandpunt. Het is een van de best verkochte objectieven van dit moment. De Canon EF 35 MM F2.0.  

 

Met dit objectief kun je prachtige landschappen gemakkelijk fotograferen. Dit objectief is lichtsterk met een ongekend snelle sluitertijd. Waardoor je met de juiste instellingen de meest bijzondere kleuren naar boven kunt halen. 

Dit prime objectief behoort tot de groothoek objectieven van Canon maar heeft geen zoom functie. Wel bevat dit canon objectief een IS functie. Zeker handig wanneer je uit de hand fotografeert. Je bent hierdoor verzekerd van minder bewegingsonscherpte. Maar kies bij landschap fotografie als het even kan een statief. Zodat je ook kunt spelen met sluitertijd of filters. 

Zijn er ook andere merken objectieven voor mijn Canon Spiegelreflex camera? 

Natuurlijk zijn er ook alternatieve merken objectieven die zorgen voor doeltreffende prestaties als het om landschap fotografie gaat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Sigma of Tamron. Deze merken zijn voor wat betreft de kwaliteit van objectieven de meest betrouwbare keuze. Zeker als je voorkeur naar de Sigma gaat. 

Het voordeel van andere merken zit vooral in de prijs voor objectieven. Waarbij je voor een Canon objectief vaak het meest betaald zijn alternatieve merken veelal goedkoper. Maar wanneer je voor de kwaliteit gaat is de Canon absoluut de beste keuze. 

Het voordeel van Canon objectieven is overigens ook dat deze gemaakt zijn voor de Canon Camera reeks. Dezelfde kwaliteit is dus verzekerd. Waarbij het objectief uitstekend op de camera aansluit. Wat ook de kwaliteit in beeld aanzienlijk verbeterd.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨