Fotografie cursus volgen? Dit zijn de mogelijkheden!

Fotografie cursus volgen? Dit zijn de mogelijkheden!

Op zoek naar een fotografie cursus? Vind je het leuk om te fotograferen, maar worden de foto’s net niet zoals je ze graag zou willen hebben? Dan komt een fotocursus goed van pas. In een cursus leer je hoe je je camera het beste gebruikt. Bij verschillende soorten foto’s horen namelijk ook verschillende instellingen. Je kan het jezelf allemaal aanleren door op verschillende categorieën te zoeken, maar het is een stuk makkelijker als je het leert van iemand het gewoon voordoet.

Fotografie cursus digitale fotografie

Als je betere kwaliteit foto’s wil maken is het een goed idee om een fotocursus digitale fotografie te volgen. Hier leer je namelijk alles over je camera. Ook is het belangrijk dat je leert welke camera je voor welke soort foto moet gebruiken. Lang niet alle camera’s zijn geschikt om foto’s te maken van elk object.

Dit wordt behandeld in de cursus:

 • Keuze van de camera
 • Digitale camera in gebruik
 • Kinderen fotograferen
 • Bediening en werking van de camera
 • Landschapsfotografie
 • Selectief scherpstellen
 • Dierenfotografie
 • Licht en kleur
 • Filtertechnieken
 • Compositie van de foto
 • Optiek en beeldvorming
 • Fotograferen van tuinen en parken
 • Macrofotografie

Nadat je deze cursus hebt gevolgd weet je al meer dan de basis van fotografie. Na het volgen van de cursus kun je ook echt een kwalitatief betere foto maken. Bekijk hieronder de introductie.

Wat is digitale fotografie

Met digitale fotografie maak je gebruik van een digitale camera. In deze camera zit een lichtgevoeligheid chip verwerkt. Het mooie aan een digitale camera is dat je het resultaat direct kan bekijken. De beste digitale camera’s zijn spiegelreflexcamera’s. Hiermee heb je veruit de meeste mogelijkheden.

Je bent begonnen met digitale fotografie maar het wil allemaal nog niet lukken. Je vraagt je af hoe je op de snelste manier leert om mooie foto’s te maken zodat je ook echt weet wat je doet, en niet alleen maar op de knop met autofocus blijft drukken. Om je camera snel onder de knie te krijgen volg je gewoon een cursus digitale fotografie. Hiermee krijg je namelijk direct inzicht in alle mogelijkheden die je camera biedt.

Cursus digitale fotografie

Je hebt al best wel veel geld uitgegeven aan je nieuwe camera en zit er eigenlijk niet op te wachten om ook nog eens een fortuin uit te geven aan een volledige opleiding.

Gelukkig hoeft dat ook niet omdat er online genoeg goedkope mogelijkheden zijn. Door een online cursus digitale fotografie te volgen kun je je camera onder de knie leren krijgen op je eigen tempo. Als je dan iets niet goed snapt nadat je de video bekeken hebt, kun je deze video in alle rust nog een keer bekijken. Dat is het voordeel van online cursussen.

Ook zijn online cursussen over het algemeen veel goedkoper dan dat je ervoor naar een officieel opleidingsinstituut gaat zoals bijvoorbeeld LOI.

Wat leer je in een online cursus?

Als je besluit om de online cursus digitale fotografie te volgen leer je veel. Het is bijna vergelijkbaar aan een volledige cursus die je zou volgen op een school. Maar het voordeel met de online cursus is dat het veel compacter is waardoor je sneller door de stof heen gaat.

Je leert dit in de cursus:

 • Keuze van de camera
 • Hoe je de digitale camera gebruikt
 • Hoe je kinderen mooi op de foto krijgt
 • De werking van de camera en hoe je de camera het beste bedient
 • Wat je moet doen om mooie landschapsfoto’s te maken
 • Selectief scherpstellen
 • Dierenfotografie
 • Leren werken met licht en kleur
 • Filtertechnieken
 • Hoe je een foto bewerkt nadat je hem gemaakt hebt
 • Beeldvorming
 • Fotograferen van tuinen en parken
 • Macro en microfotografie

Zoals je ziet, is het een vrij volledige cursus en kun je met een kleine investering al heel veel leren over je camera en fotografie. Ben jij benieuwd naar de cursus?

Wil je beginnen met de cursus of daar meer informatie over lezen? Ga dan naar deze pagina

Welke fotografie cursus volgen?

Welke cursus fotografie volgen? Fotografie is iets wat speciaal blijft. Het vastleggen van plaatjes op een zo mooi mogelijke manier lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet.

Mensen willen ook altijd iets vastleggen, het is een soort natuurlijke drang. Daarom willen veel mensen fotograferen en het op een zo mooi mogelijke manier vastleggen.

Daarentegen worden fotografen ook steeds belangrijker in onze wereld. Veel mensen nemen een camera mee en leggen beelden vast.

Beelden zeggen immers meer dan alleen woorden. Maar hoe maak je mooie foto’s? Hoe leer je dat? Hoe kun je dat het beste doen? Wil je het professioneler doen dan is het aan te raden omdat met een cursus fotografie te doen.

Maar welke cursus volg je dan? In dit artikel kijken we naar welke cursus fotografie je het beste kunt volgen.

 

Kun je het al fotograferen? 

Zoals al eerder aangegeven mensen denken vaak dat goede foto;s maken heel makkelijk is. Toch is het tegendeel waar.

Het is belangrijk dat je weet wat de basis is. Alleen op die manier kun je mooie foto’s maken die meer zijn dan alleen wat amateur kiekjes.

Maar waar begin je? En kun je tegen jezelf zeggen dat je het nog niet kan, want veel mensen zeggen dat ze het al kunnen en willen daarom geen cursus volgen.

Kijk toch eens naar je foto’s en vergelijk die met die van professionals of hele goede amateurs. Kun je het al? Is het echt zo professioneel?

Daarna kun je beslissen of je ermee verder wilt of niet en of je er een hobby van wilt maken.  

Waar begin je?

Het is lastig om te zeggen waar je precies moet beginnen. Het ligt natuurlijk ook aan jezelf wat je wilt leren. Het is in ieder geval lastig om door alle bomen het bos te zien.

Er is immers zoveel aanbod. Het is allereerst aan te raden om jezelf er eens in te verdiepen. Ga eerst eens naar een fotowinkel en schaf een goede camera aan.

Deze hoeft echt niet meteen de duurste te zijn. Met een goede camera ben je al een heel eind. Daarna ga je voor jezelf eens foto’s maken.

Maak bijvoorbeeld foto’s van je huisdier of de natuur in de omgeving. Indien je al een beetje met je camera speelt krijg je het vanzelf meer onder de knie.

Daarna kun je boeken gaan lezen, tutorials online gaan volgen en die kennis toepassen. Wil je daarna nog verder dan kun je nadenken over het volgen van een cursus.

Trainen in de echte wereld!

Een goede basis is natuurlijk belangrijk. Zeker bij een onderwerp als fotografie, maar het is ook aan te raden om het in het echt te proberen.

De meeste fotografen die fotograferen het liefste buiten. In dit geval zijn workshops of trainingen erg leuk. Er zijn diverse trainingen te vinden, online, bij je in de buurt, of via fotografie clubjes.

Je kunt natuurlijk ook zelf erop uit gaan. Het is zo dat hoe meer je buiten oefent hoe makkelijker het je af gaat.

Welke cursus fotografie is geschikt?

Er is ontzettend veel aanbod als het gaat om cursussen op het gebied van fotografie, de prijs loopt ook erg uit een.

Het is slim om eens voor jezelf op te schrijven wat je graag wilt leren, en wat je van de cursus verwacht.

Op deze manier is het ook makkelijker om een cursus te vinden. Het is ook aan te raden om jezelf in te lezen. Struin het internet eens af of raadpleeg wat boeken.

Je weet dan al een beetje wat je kunt verwachten en wat je allemaal zou kunnen leren. Op deze manier kun je beter voor jezelf inschatten welke cursus beter bij je past.

Online cursussen

Tegenwoordig zijn er ook veel aanbieders die online cursussen aanbieden. Deze cursussen kun je in je eigen tijd volgen en zijn vaak ook niet zo duur.

Wel kan het lastiger zijn omdat je het echt zelf moet doen en niet iemand met je meekijkt. Maar ja uiteindelijk gaat het toch om de basis die je leert dus het kan een goede optie zijn.

Online tutorials

Het is ook heel makkelijk om online via YouTube alles te leren over fotografie.

In diverse video’s wordt de basis uitgelegd. Je kunt daarmee de beginselen goed leren en uiteindelijk een uitgebreide cursus volgen.

Thuisstudies

Er zijn ook veel thuisstudie aanbieders die fotografiecursussen voor een mooie prijs aanbieden.

Je kunt je daar aanmelden en vaak krijg je de stof dan thuis gestuurd of online aangeboden. Het is een fijne manier om een basis te krijgen.

Basiscursussen fotografie

Basiscursussen voor fotografie zijn bedoeld voor startende fotografen. Het is lastig om te weten waar je moet beginnen als je nog nooit iets met fotografie hebt gedaan.

Het hebben van een gedegen basis is belangrijk. je weet daardoor wat de camera kan en wat jij ermee kan. Een digitale camera is mooi om mee te werken, echter kan het wel complex zijn.

Er zitten altijd zoveel toepassingen op. In een basiscursus leren ze jou daar alles over. Je leert niet alleen om gaan met de camera, je leert ook hoe je de camera goed kunt gebruiken. Zo maak jij de perfecte foto!

Verdiepende cursussen fotografie

Verdiepende cursussen voor fotografie hebben veel te bieden. Ze leren je meer dan de basis. Zo leer je meer over specifieke deelgebieden denk aan: portretfotografie, natuurfotografie en landschapsfotografie.

Deze cursussen kun je bij diverse cursusaanbieders vinden, online of bij je in de buurt. Deze cursussen zijn vooral geschikt als je wat meer ervaring hebt. Het is eerst aan te raden om een goede basis te hebben.

Je kunt ook vaak veel cursussen volgen over diverse technieken denk aan: spelen met licht, zwart-witfotografie en dergelijke.  Je hebt nu al een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is. Bereid je goed voor en begin aan een leuke cursus fotografie.

Fotograferen voor beginners

Als je bent begonnen met fotograferen heb je dat gedaan omdat je dat leuk vindt. Fotograferen is nog leuker als je precies dat beeld met je camera kan vastleggen zoals je het graag wil.

Als je net begint met fotograferen zie je vaak dat of de belichting niet goed is, de achtergrond wazig is of het beeld niet scherp is. Door de juiste instellingen op je camera toe te leren passen kun je dit voorkomen.

Daarnaast is het ook mooi als je weet hoe je een foto moet bewerken als je hem gemaakt hebt. Door een foto te bewerken kan je er net even wat meer kleur aan toevoegen. Ook kun je de afbeelding dan makkelijk bijsnijden als er iets op de foto staat wat je er liever niet op had staan.

Al met al is het een goed idee om je camera te leren kennen en de juiste technieken leren toe te passen. Als je dat namelijk onder de knie hebt worden je foto’s kwalitatief veel beter.

Leuke fotografie tips

Om je direct op weg te helpen heb ik nog een aantal goede fotografie tips voor je. In de cursus digitale fotografie ga je ook heel veel tips krijgen. Maar om je direct op weg te helpen geef ik je er hier ook een paar.

Tip 1: Je camera is niet het belangrijkst

Als je wil gaan fotograferen denk je vast dat je een luxe camera moet hebben met allerlei functies en mogelijkheden. Vaak is het de persoon achter de camera die de foto mooi maakt of niet. Als je net gaat beginnen met fotografie is het helemaal niet nodig om de duurste camera te kopen. Een “instapmodel” voldoet ook prima.

Tip 2: Oefen heel veel

Hoe meer je oefent hoe beter het gaat. Dat is eigenlijk met alles zo. Als je veel gaat fotograferen krijg je er vanzelf handigheid in en worden je foto’s steeds beter. Door te weten hoe je de juiste techniek moet toepassen wordt niet alleen het fotograferen leuker, maar worden je foto’s steeds mooier.

Tip 3: Begin simpel

Als je gaat fotograferen wil je al snel te veel. Je wil een bijvoorbeeld de focus leggen op een bloem en een wazige achtergrond creëren. In het begin is dat vaak nog lastig. Het is dus niet erg als het allemaal niet direct lukt en je moet er vooral van blijven genieten. Dat lukt het beste als je het jezelf niet direct te moeilijk maakt. Begin gewoon bij een instelling en ga ermee spelen. Als je de eerste instelling onder de knie hebt begin je aan de volgende.

Tip 4: Neem de tijd voor een goede foto

De beste foto’s worden gemaakt als je er rustig de tijd voor neemt. Probeer het object dat je wil gaan fotograferen goed in beeld te krijgen voordat je de foto maakt. Als het de eerste keer niet goed lukt, geef dan niet op maar probeer het nog een paar keer. Vaak zie je dat als je meerdere foto’s maakt van hetzelfde object dat er altijd wel een goede foto tussen zit.

Tip 5: Leer werken met licht

Als je een foto maakt met het licht precies op de goede plek wordt de foto automatisch veel mooier. Als je bijvoorbeeld tegen het licht in fotografeert zie je dat je de afbeelding vaak te donker wordt. Bij beginnende fotografen is dit vaak niet de bedoeling en mislukt de foto, terwijl sommigen dit juist bewust doen om een mooi contrast te creëren. Maar het kan ook zo zijn dat je een mooie foto wilt maken met het licht in je rug en het dan een overbelichte foto blijkt te worden als de zon schijnt. Dit wordt tevens in de cursus uitgelegd. Het kost wel even moeite om te leren werken met het licht maar als je het eenmaal onder de knie hebt zie je dat direct terug in de kwaliteit van je foto’s

Online cursus digitale fotografie

Wil jij alle bovenstaande onderdelen van digitale fotografie leren zodat je nog betere foto’s kan maken? Dan raad ik je aan om deze cursus te volgen. Je kan deze cursus in je eigen tempo volgen.

Wat een groot voordeel is, is dat de video’s vooraf zijn opgenomen. Je zou de video’s zelfs via je mobiel kunnen afspelen zodat je de tips direct kunt toepassen in de praktijk.

Als je deze fotocursus hebt gevolgd ken je meer dan alleen de basis van fotografie en laat je een mooie foto niet meer aan geluk over, maar aan je eigen techniek. Je weet dan precies wat je moet doen om de foto precies zo te krijgen als je zelf wilt.

Wil je meer informatie lezen over de online fotocursus digitale fotografie? Neem dan een kijkje op de website. 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨