Fotografie opleiding: Dit zijn dé redenen om een opleiding tot fotograaf te volgen!

Fotografie opleiding: Dit zijn dé redenen om een opleiding tot fotograaf te volgen!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een fotografie opleiding te gaan volgen. Tijdens de opleiding leer je veel basistechnieken die eenmaal als fotograaf meer dan van pas zullen komen. Of je nu in loondienst of als zzp’er aan de slag gaat.

Hoewel een fotografie opleiding veel voordelen kent, word dit vandaag de dag flink onderschat. Zeker als je hoort dat de meeste bekende fotografen geen dergelijke opleiding of cursus hebben gevolgd.

Mocht jij een carrière als fotograaf ambiëren, is een opleiding volgen zeer aan te raden. In dit blogbericht kun je hier meer over lezen.

Waarom een fotografie opleiding volgen?

Ambieer jij op dit moment een carrière als fotograaf? Dan is de kans groot dat je twijfelt over een opleiding fotografie. Tenslotte heeft niet iedere fotograaf een diploma op zak en ook zij hebben de top zelfstandig weten te bereiken. 

Dit wetende en de bijkomende kosten, kan een opleiding overbodig maken. Want laten we er niet omheen draaien, aan een opleiding tot fotograaf hangt een flink prijskaartje. Hierbij gaat het voornamelijk om de materialen die aangeschaft dienen te worden.

Toch kunnen we stellen dat een fotografie opleiding genoeg redenen heeft om het juist wél te gaan doen. Om welke redenen dit precies gaat? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. Deze vindt je in het onderstaande overzicht:

1.      Je leert essentiële basistechnieken

Fotograferen en omgaan met een camera in het algemeen, vraagt om een aantal technieken. Dit zijn de welbekende basistechnieken en hierbij gaat het vooral om de technische aspecten van een foto. Hierbij komt het volgende terug:

  • Bepalen of het licht juist is
  • ISO-waarde bepalen
  • Sluitertijd instellen
  • Wel of geen flitser gebruiken
  • Compositie
  • Diafragma

Veel van deze basistechnieken zijn moeilijk om jezelf aan te leren. Tijdens een opleiding fotografie komen deze in veelvoud terug. Bovendien krijg je de kans te leren in de praktijk én vragen te stellen aan een docent.

2.      Stijl ontwikkelen

Fotograferen kent veel verschillende stijlen. Bijvoorbeeld modefotografie, sportfotografie, productfotografie of portretfotografie. De meeste fotografen zijn in een specifieke tak gespecialiseerd, zetten hier hun pijlen op en kunnen hiermee hun brood verdienen.

Als beginner kan het lastig zijn om te bepalen waar jouw kwaliteiten liggen en waar je goed in bent. Zeker als je nog niks met fotograferen te doen hebt gehad. Het beste is, om onder begeleiding verschillende stijlen te gaan proberen.

Tijdens een opleiding tot fotograaf krijg je hier uitgebreid de kans voor. Je leert waar je passie en kwaliteiten liggen.

Voor een toekomstige carrière kan dit van grote waarde zijn. 

3.      Advies over materialen

Welk statief heb je nodig? En is een telelens wel écht essentieel? Het is niet makkelijk om in je eentje te bepalen wat je zoal nodig hebt. Bovendien loop je het risico het verkeerde materiaal of onnodige attributen aan te schaffen. Zonde van je geld én van je tijd. Gelukkig zijn hier passende oplossingen voor.

Tijdens de opleiding krijg je namelijk duidelijke instructies over materialen die aangeschaft dienen te worden. Meestal krijg je vooraf een lijst en advies met benodigdheden. Dat is zeker niet overbodig. 

4.      Andere studenten ontmoeten

Tijdens de opleiding zelf, kom je in een klas of groep met andere studenten die hetzelfde traject gaan volgen. Mede studenten ontmoeten kan zeer verfrissend en verhelderend zijn. Je kunt van elkaar leren, elkaar helpen en vragen stellen. Misschien kom je zelfs tot andere inzichten.

Bovendien mag je best plezier en lol maken. Fotograferen hoort naast leerzaam óók leuk te zijn. Wat is er nu leuker dan lol maken met medestudenten, die hetzelfde doel als jij hebben?

5.      Oog krijgen voor details

Fotograferen vraagt om veel details. Dit geld niet alleen voor productfotografie, maar net zo goed voor andere takken. Als beginner zie je essentiële details weleens over het hoofd. Hoewel dat geen ramp hoeft te zijn, word de foto wellicht niet zoals je deze in gedachten had.

Tijdens een opleiding word hier uitgebreid aandacht aan besteed. Zowel in theorie als in de praktijk. Je leert waar te kijken, hoe te kijken en wat je nodig hebt om het perfecte plaatje te schieten.

Heb je een opleiding nodig om fotograaf te worden?

Inmiddels kunnen we vaststellen dat er genoeg redenen zijn om een opleiding tot fotograaf te volgen. Om precies te zijn, staan hierboven 5 redenen uitgebreid voor je beschreven.

Hieruit kunnen we dus concluderen dat het meer dan de moeite waard is om je in te schrijven. Daarbij ben je natuurlijk niks verplicht. Mocht je hier zelf mee aan de slag willen gaan, dan hoeft niks je tegen te houden. Tenslotte kan passie of talent voor fotografie niet worden aangeleerd. Dit is iets wat in je moet zitten en wat je zelf zult moeten ontwikkelen. Dit kan niemand voor je doen.

Houd er echter wel rekening mee, dat een opleiding je breed kan opleiden én je kan voorzien van essentiële basistechnieken. Om een goede foto te kunnen schieten, kun je hier niet omheen.

Welke opleiding heb je nodig voor fotograaf worden?

Heb jij de knoop doorgehakt en wil jij de eerste stappen naar een carrière als fotograaf gaan zetten? Dan heb je een toffe beslissing gemaakt. Je kunt gaan uitkijken naar een geschikte opleiding, die jou aanspreekt.

Mocht je je hier al eens in verdiept hebben, dan valt je op hoeveel verschillende opties er zijn. Dat is zeker een feit. Ik heb een aantal van deze opties voor je op een rijtje gezet, zodat de keuze wat makkelijker voor je word.

Fotografie opleiding mbo

Om te beginnen kun je een fotografie opleiding volgen op mbo-niveau. Binnen het mbo zijn er verschillende niveaus mogelijk. Namelijk niveau 2, 3 en 4.

Op het mbo word vooral aandacht besteed aan de basistechnieken van een fotograaf, van de camera, leer je foto’s bewerken én hoe je als zelfstandig ondernemer kunt starten. Bovendien kun je tijdens jouw stage laten zien wat je geleerd hebt en kun je een portfolio opbouwen. Nadat je de opleiding hebt afgerond en een diploma op zak hebt, kun je doorgaan naar het hbo óf direct aan de slag gaan.

Een fotografie opleiding op mbo-niveau duurt tussen de 2 en 3 jaar. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om deze binnen 1 jaar af te ronden.

Fotografie opleiding hbo

Vanaf het mbo of de havo kan er doorgestroomd worden naar een fotografie opleiding op hbo-niveau. In principe kun je dezelfde theorie verwachten, maar word deze wat breder getrokken. Hierbij ga je niet alleen aan de slag met fotografie zelf, maar óók met de aspecten daar omheen. Zoals marketing en communicatiestrategieën bijvoorbeeld. Ook hierbij zullen stagedagen een terugkerend aspect zijn.

Op deze stageplek doe je voldoende kennis en ervaring op, die zeer van pas zullen komen. Daarbij is het nooit verkeerd om connecties te maken met andere fotografen uit het vak. 

Over het algemeen duurt een voltijd hbo-opleiding 4 jaar. Naast voltijds, is ook deeltijd een steeds meer gekozen mogelijkheid. Dit is een ideale combinatie met bijvoorbeeld een fulltime baan. 

Cursussen

Naast opleidingen die meerdere jaren duren, is er nóg een optie die wellicht bij je in de smaak zal vallen. Namelijk fotografiecursussen. Deze kun je zowel fysiek als online volgen. In een periode van enkele maanden tot een jaar, doe je de juiste kennis en ervaring op die je nodig hebt als allround fotograaf. Naast de nodige theorie, worden jouw vaardigheden op de proef gesteld met huiswerk en examenopdrachten. Bovendien is er altijd een docent tot je beschikking voor het nakijkwerk en vragen.

Meestal zijn cursussen makkelijker te combineren met het dagelijks leven, aangezien je hier op ieder moment mee bezig kunt zijn. Dus ook in de avonduren of het weekend.

Vind je het op dit moment een drastische keuze om je aan te melden voor een opleiding tot fotograaf? Dat is begrijpelijk en hier mag je best de tijd voor nemen.

Mocht je hier even aan willen proeven zonder ergens aan vast te zitten, kunnen we deze gratis Fotografie Webinar aanraden.

Conclusie

Een carrière starten als fotograaf is een flinke klus. Zeker als je hier als beginner mee aan de slag wil gaan. Vaak beschik je niet over de juiste kennis en ervaring om dit te kunnen verwezenlijken.

Hoewel er geen diploma’s nodig zijn om te fotograferen, is het wél aan te raden om hier een opleiding of cursus voor te volgen. Alleen zo krijg je alle basisprincipes aangereikt, die je in de praktijk nodig gaat hebben.

In dit blogbericht heb ik 5 redenen met je gedeeld die je vertellen waarom een opleiding de moeite waard is. Mocht je hier nog enige twijfel over hebben, raad ik je aan deze nog eens door te nemen.

Wil jij je dromen waarmaken? Dan kun je kiezen voor het mbo, hbo of voor een cursus. Net waar jij je prettig bij voelt.

Alvast heel veel succes!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨