Hoe Fotografeer je bij weinig licht? 8 Praktische tips!

Hoe Fotografeer je bij weinig licht? 8 Praktische tips!

Hoe fotografeer je bij weinig licht? Fotograferen bij weinig licht is moeilijker dan fotograferen bij daglicht. Er zijn minder lichtbronnen, schaduwen worden donker en diepte is beperkt.

Hoewel het een beetje oefening vereist, kan het opnemen van verschillende belichtingstechnieken in je shoot je fotografiespel bij weinig licht aanzienlijk verbeteren.

In dit artikel deel ik de belangrijkste tips die ik heb geleerd om te fotograferen bij weinig licht. Laten we beginnen!

Waarom fotograferen bij weinig licht moeilijk is, maar niet onmogelijk

Fotograferen bij weinig licht kan moeilijk zijn, maar het is niet onmogelijk. Hier geeft de auteur enkele tips om fotografen te helpen deze obstakels bij weinig licht te overwinnen.

De omstandigheden met weinig licht vallen meestal in twee categorieën: de donkere en de slecht verlichte. De donkere omstandigheden zijn meestal beperkter omdat ze zich in gebieden met weinig of geen omgevingslicht bevinden en locaties omvatten waar nachtzichtapparatuur nodig is, zoals een magazijn of een donker bos. Slecht verlichte omstandigheden komen over het algemeen overeen met binnenomgevingen die gebruikmaken van kunstlicht.

Voor beide soorten opnamen bij weinig licht zijn er fysieke uitdagingen die moeten worden overwonnen voordat er zelfs maar kan worden geprobeerd om goede foto’s te maken. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor fotografen om hun eigen lichaam te detecteren in scènes met weinig licht en zich op hun onderwerpen te concentreren, omdat dieptewaarneming wordt beperkt door hoeveel omgevingslicht er is

Gebruik deze tips om je opnamen bij weinig licht te verbeteren

Opnamen bij weinig licht zijn moeilijk vast te leggen. Maar dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen. In dit artikel geef ik je enkele tips om je opnamen bij weinig licht te verbeteren.

Drie dingen kunnen een groot verschil maken bij opnamen bij weinig licht:

1. Gebruik van hoogwaardige lenzen

Een van de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een lens, is de optische kwaliteit van de lens. Optica bepaalt de helderheid, scherpte en kleur van een afbeelding die je ziet.

Er zijn twee soorten lenzen voor fotografie: camera’s met vaste lens en camera’s met verwisselbare lenzen. De lenzen voor camera’s met een vaste lens zijn permanent aan de camerabody bevestigd, terwijl die van camera’s met verwisselbare lenzen kunnen worden vervangen door andere lenzen.

Als je op zoek bent naar een nieuwe cameralens, maar niet weet welke je moet kopen, is het handig om wat basisprincipes van optica te kennen voordat je gaat winkelen.

Om een beter idee te krijgen van alle brandpuntsafstanden en hoe ze je foto’s beïnvloeden, bekijk je dit artikel van fotografen die bespreken hoe niet alleen de brandpuntsafstand de scherptediepte beïnvloedt (een

2. Gebruik van professionele verlichting bij fotografie

De kwaliteit van een foto is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van het licht. Professionele fotografen weten dat er veel komt kijken bij het maken van geweldige foto’s met kunstlicht en werken vaak samen met een verlichtingsspecialist om hen te helpen die momenten vast te leggen.

Het is handig om een expert bij de hand te hebben die kan anticiperen op wat je nodig hebt voor je shoot, maar de mogelijkheid om je eigen belichtingsopstelling te regelen is net zo belangrijk en kan op de lange termijn ook geld besparen. Maar als amateur/beginnend fotograaf wil je natuurlijk ook al flink aan de slag gaan met het spelen met licht.

3. Gebruik van een speciale cameramodus genaamd”Continuous Shooting”of”Burst-modus”voor snelle opnamen en snelle verwerking van afbeeldingen

Er zijn twee manieren om de modus Continu-opnamen of Burst-modus op je camera te gebruiken:

  1. Voor snelle opnamen van bewegende objecten: zet de camera in de continu-opnamemodus

  2. Voor opnamen bij weinig licht: stel de camera in op Burst-modus en verhoog de ISO om de sluitertijd te verlengen met een lagere diafragmawaarde.

4. Wijzig je witbalansinstelling en schakel handmatige belichtingsregeling, lange sluitertijd en de draadloze modus van je flitser in bij weinig licht.

De eerste regel van fotografie is om je witbalansinstelling te wijzigen en te schakelen tussen handmatige belichtingsregeling, lange sluitertijd en slepen.

Als u een beginner bent, zou dit artikel gemakkelijk voor je moeten zijn om te lezen. Als je een professionele fotograaf bent, raad ik je ten zeerste aan om dit artikel ook te lezen.

Witbalansinstellingen zijn uiterst belangrijk bij fotografie omdat ze bepalen hoe kleuren worden weergegeven.

Verschillende soorten lichtbronnen produceren verschillende kleuren die moeten worden gecorrigeerd wanneer het nodig is om afbeeldingen er natuurlijk uit te laten zien.

Er zijn twee soorten witbalansinstellingen in fotografie: de Kelvin-schaal en de vooraf ingestelde witbalans-instellingsoptie in je camera.

De Kelvin-schaal biedt een nauwkeurigere kleurweergave met meer details in vergelijking met de optie vooraf ingestelde witbalans, die voorinstellingen heeft voor verschillende lichtomstandigheden, maar is niet zo nauwkeurig.

Hoe fotografeer je met weinig licht?

5. Gebruik een statief of zet de camera tegen iets stabiels bij weinig licht.

De beste manier om de perfecte foto te maken, is door een statief te gebruiken. Het helpt je de camera te stabiliseren en voorkomt dat er trillende beelden op je foto’s verschijnen. Sommige mensen hebben misschien geen statief, zodat ze iets stabiels als een muur of hek als extra steun kunnen gebruiken, maar dit veroorzaakt vervorming tot het beeld en kan leiden in onscherpe opnamen.

De beste manier om stabiele opnamen te maken bij weinig licht, is door de camera tegen iets stevigs te plaatsen, zoals een hek, boom of zelfs een auto. Als u echter op een object fotografeert, is het misschien niet mogelijk om je camera erop te plaatsen zonder je lens vuil te maken, wat de kwaliteit van jouw opname beïnvloedt.

6. Gebruik een groothoeklens of continu zoomlens voor een breder opnamebeeld dan fotograferen met een lens met een normale brandpuntsafstand.

Een groothoeklens is een soort fotografische lens die een scène in een groothoek vastlegt. Naarmate de beeldhoek groter is, wordt de scherptediepte kleiner, waarbij objecten voor en achter het brandpunt niet scherp zijn.

Met een zoomlens kan de fotograaf tijdens het fotograferen van lens wisselen. Het grootste diafragma en de langste brandpuntsafstand op een spiegelreflexcamera body worden over het algemeen gebruikt voor telefotografie, omdat hiermee verre onderwerpen haarscherp kunnen worden vastgelegd.

De groothoeklens of continue zoom is steeds populairder geworden bij moderne fotografen. Het biedt een breder scala aan opnamehoeken dan het gebruik van een niet-zoomlens met vaste brandpuntsafstanden zou bieden; deze lenzen hebben echter hun eigen beperkingen, zoals vervorming en lichtafval bij bepaalde brandpuntsafstanden en beeldhoeken.

7. Maak video’s in plaats van stilstaande beelden, dus als u de witbalans later moet aanpassen, is dit gemakkelijker (videobeelden kunnen worden gesorteerd op kleur).

Zoals we al weten, zijn stilstaande beelden niet zo flexibel als video’s. Over het algemeen is video een betere optie qua inhoud. Ze hebben het vermogen om meer informatie en verhalen in minder tijd over te brengen.

Als onderdeel van ons videoproductieproces moeten we een statief of monopod en monitor gebruiken zoals een cameraman zou doen tijdens het opnemen van video. We moeten ook verschillende lenzen gebruiken, afhankelijk van de doelgroep, het onderwerp of de scène waarvoor we fotograferen. Een goed advies is om altijd extra lenzen bij je te hebben, omdat deze van pas kunnen komen als je huidige lenzen beschadigd raken of zoekraken.

8. Gebruik een flitser bij fotograferen met weinig licht

Het gebruik van een flitser bij weinig licht is vaak essentieel om mooie foto’s te maken. Toch weten veel mensen niet hoe ze het apparaat goed moeten gebruiken. Hier zijn enkele richtlijnen voor het gebruik van het apparaat waarmee u betere foto’s kunt maken en ervoor kunt zorgen dat het geen afleiding op je foto wordt.

De flitser is een essentieel hulpmiddel om’s nachts of in situaties met weinig licht goede foto’s te maken van elk onderwerp. Er zijn veel manieren om deze tool te gebruiken, en het kan erg afleidend zijn als het verkeerd wordt gebruikt. Gebruik onderstaande tips bij het fotograferen met je flitser:

  1. Plaats de camera dicht genoeg zodat het licht van je camera schaduwen opvult zonder highlights te creëren, maar niet te dichtbij zodat je in het kader van iemand anders valt.

  2. Als je portretten maakt, draai je je lichaam weg van de camera en in de richting van wat je wilt

Conclusie; Hoe fotografeer je bij weinig licht?

Het is moeilijk om te fotograferen bij weinig licht omdat je niet kunt zien wat je fotografeert. Het antwoord is om een snellere lens en een hoge ISO te gebruiken om de beweging van de camera te verminderen.

Een hoge ISO betekent dat we meer digitale sensorruis gebruiken in onze beelden, wat kan leiden tot wazige beelden.

De oplossing is om een hogere sluitertijd te gebruiken, maar het betekent ook dat je beperkte controle hebt over de beweging van je camera.

Je moet uit de hand fotograferen en proberen niet te ver van je onderwerp af te blijven of regelmatig van richting te veranderen, omdat de camera moeite zal hebben om meerdere onderwerpen te volgen.

Wil je meer leren over fotografie? Of de basis van fotografie onder de knie krijgen? Bekijk dan zeker eens de onderstaande online fotografiecursus!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨