Hoe kun je beweging fotograferen?

Hoe kun je beweging fotograferen?

Als je pas begonnen bent met fotograferen heb je vast al eens ervaren dat het behoorlijk lastig kan zijn om een bewegend object te fotograferen. Telkens als je een bewegend object op camera wil zetten, is de foto wazig. Hoe zorg je er dan voor dat je een bewegend object wel goed op de foto krijgt? In dit blogbericht geef ik je een aantal tips om er toch een succes van te maken.

Bewegende objecten fotograferen

Vooral als beginner kan het erg lastig zijn om bewegende objecten goed op de foto te krijgen. In het begin werk je vaak nog veel met de autofocus van je camera en daarmee gaat het in de meeste gevallen niet lukken.

Om bewegende voorwerpen goed te kunnen fotograferen zijn er een aantal instellingen die je handmatig moet veranderen aan je camera. Zo kun je ervoor zorgen dat de beweging als ware bevriest.

Werken met de sluitertijd

Om beeld te kunnen bevriezen heb je een korte sluitertijd nodig. Als je een foto maakt met een korte sluitertijd, lijkt het na het maken van de foto net alsof het voorwerp is bevroren.

Ondanks dat je met een korte sluitingstijd makkelijker een voorwerp kan laten stilvallen, is het nog steeds een uitdaging om de foto ook scherp te krijgen.

Dit is vooral een kwestie van oefenen en herhalen.

Panning

Een andere manier om een bewegend voorwerp te kunnen fotograferen is Panning. Hiermee zorg je ervoor dat alleen het bewegende voorwerp scherp op de foto komt en de rest van de foto vooral heel wazig.

Panning kun je uitvoeren door de sluitertijd op lang in te stellen en je camera met dezelfde snelheid te bewegen als het voorwerp dat je wilt fotograferen.

Ook panning kost veel tijd om goed onder de knie te krijgen maar als je het eenmaal voor elkaar hebt kun je er fantastische foto’s mee maken.

Het is een goed idee om ook wat met de sluitertijd te spelen. Een goede sluitertijd instelling voor panning is 1/25ste

 

Snelle voorwerpen fotograferen

Als je een snel voorwerp goed op de foto wilt krijgen is het belangrijk om vooral een lange sluitertijd te gebruiken. Wel is het ook hier belangrijk dat als je een lange sluitertijd gebruikt, je ook het voorwerp moet volgen met je camera.

Toen ik hiermee aan de slag ging liep ik er steeds tegenaan dat ik het voorwerp niet snel genoeg volgde waardoor het halve voorwerp steeds in beeld was.

Maar oefening baart kunst en uiteindelijk was het me dan toch gelukt.

Rekening houden met de afstand tot het voorwerp

Waar je ook rekening mee moet houden als je bewegende voorwerpen wilt fotograferen is de afstand tot het voorwerp. Stel afhankelijk van hoe ver je van het voorwerp afstaat de sluitertijd in en probeer een aantal foto’s te maken.

Daarnaast is het ook zeker een goed idee om simpel te beginnen. Het is namelijk veel moeilijker om bijvoorbeeld raceauto’s te fotograferen dan bijvoorbeeld een voorbijgaande fietser.

Leer de techniek eerst bij langzaam bewegende voorwerpen en bouw het daarna langzaam op. De meeste moeite had ik met het blijven volgen van het voorwerp.

Hoe sneller het voorwerp beweegt, hoe moeilijker het is om het voorwerp te volgen.

Beeldstabilisatie uitzetten

Als je bewegende voorwerpen wilt gaan fotograferen is het ook een goed idee om beeldstabilisatie op je camera uit te schakelen. Dit voorkomt dat je camera automatisch een correctie aanbrengt aan het bewegende beeld.

Door beeldstabilisatie aan te laten staan op je camera wordt het bijna onmogelijk om een scherpe foto te krijgen van een bewegend voorwerp.

Daarnaast is het ook belangrijk om je camera zo veel mogelijk recht te houden. Dat kan vooral in het begin heel lastig zijn als je tegelijkertijd ook het object moet volgen.

Een handige oplossing omdat goed voor elkaar te krijgen is een statief gebruiken.

Diafragma en ISO-waarde

Een lange sluitertijd kan ervoor zorgen dat je foto’s er veel te licht uitkomen. Het is dan een goed idee om ook je ISO-waarde en Diafragma wat aan te passen.

Bij een lange sluitertijd is het een goed idee om juist te kiezen voor een lage iso-waarde en lage diafragma.

Toch is het altijd een beetje spelen met de camera om erachter te komen wat nou precies de goede waarde is.

Bewust een bewogen foto maken?

Het kan ook zijn dat je er juist voor kiest om bewust een bewogen foto te maken. Voor veel mensen is dit vrij makkelijk en gaat het bijna vanzelf. Toch kun je als je goed onder controle hebt ook hele mooie bewogen foto’s maken.

beweging fotograferen

Op een andere website las ik dat je met bepaalde instellingen ook hele speciale bewogen foto’s kunt maken. Dit doe je met de volgende instellingen:

  • Sluitertijd tussen de 1 en 5 seconden
  • Diafragma van 22
  • ISO-waarde op 100

Ook deze instellingen kunnen natuurlijk variëren afhankelijk van je camera.

 

Online fotografiecursus

Ben je net begonnen met fotograferen en ben je je spiegelreflexcamera aan het ontdekken? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de cursus digitale fotografie. Hier leer je stap voor stap hoe jij op de juiste manier met de instellingen van je camera overweg kunt en hoe je voor allerlei soorten fotografie weer andere instellingen gebruikt.

Cursus digitale fotografieAls je de basis van fotograferen onder de knie hebt, wordt het veel makkelijker om mooiere foto’s te maken.

Vooral als je nu nog met de autostand aan het fotograferen bent en graag aan de slag wilt met manual instellingen is de cursus digitale fotografie een echte aanrader.

Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in de online fotografiecursus? Neem dan eens een kijkje op de cursus pagina. Daar lees je alle belangrijke informatie over de cursus.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨