Hoe kun je fotograaf worden?

Hoe kun je fotograaf worden?

Hoe kan je fotograaf worden? Sla de krant open en je ziet foto’s. Open een willekeurige internet pagina en je ziet een foto. Open je Facebook-, Instagram- of Twitter account en je ziet foto’s. Loop een rondje door een stad en je ziet continue posters en andere beelden. Deze voorbeelden geven duidelijk aan dat foto’s, video’s en overig beeldmateriaal ongekend populair zijn anno 2019. Sterker nog; de wereld zou er compleet anders uit zien zonder beeldmateriaal. Zonder beeldmateriaal zouden wij bijvoorbeeld minder goed het wereldwijde nieuws kunnen volgen. Bovendien zouden we minder op de hoogte zijn van bijzondere dingen uit het binnen- en buitenland. Met andere woorden: de beeldfotografie is eigenlijk onmisbaar.

Deze beeldfotografie ontstaat echter niet zomaar. Het is niet dat een beroemd gebouw in een stadje in Peru zomaar online komt te staan. Nee, hiervoor heb je een (goede) fotograaf nodig. Een fotograaf die de foto maakt en deze vervolgens (online) publiceert. Wereldwijd zijn er dan ook ongelooflijk veel fotografen. Deze fotografen kunnen zich toeleggen op een bepaald specialisme of richten zich juist op algemene fotografie. Naar het specialisme kijken we in een verder stadium van dit artikel nog even. Er zijn namelijk bijzondere specialisaties binnen de fotografiewereld.

De belangrijkste vraag in dit artikel luidt echter als volgt: “Hoe kan je fotograaf worden?”. Dit is een tamelijk populaire vraag, aangezien redelijk wat mensen fotograaf willen worden. Als fotograaf kan je namelijk jouw creativiteit en zienswijze in één beeld vastleggen. Je kunt daarmee je gevoelens uiten, maar je kan ook gevoelens op de gevoelige plaat vastleggen.

Bij het worden van een fotograaf zijn er overigens wel enkele gradaties. Je kunt namelijk ambities hebben om één van de beste professionele fotografen ter wereld worden. Het is echter ook goed mogelijk dat je graag een hobby fotograaf wilt doen. Wellicht kan je her en der wat geld verdienen door bij (plaatselijke) evenementen foto’s te schieten. Al met al is het een feit dat je als fotograaf zijnde ongelooflijk veel kanten op kunt. Maar, hoe kan je uiteindelijk een fotograaf worden?

Freelancer

Het is een feit dat de wereld van de fotografie in de afgelopen jaren veranderd is. Dat heeft met name te maken met de digitalisering van de wereld. Tot pakweg 20 jaar geleden was de krant het belangrijkste nieuws medium. Als jij dan een goede foto van een actueel nieuwsfeit had, kon je flink geld verdienen. Je kon dit foto namelijk aan vele mediums verkopen voor een fijn bedrag. Die tijden zijn echter veranderd. Door de digitalisering heeft elk medium tegenwoordig direct toegang tot de meest recente foto’s. Hierdoor zijn simpelweg de inkomsten per foto drastisch gedaald.

Een gevolg hiervan is dat weinig bedrijven nog een vaste fotograaf in dienst nemen. Dit is een simpele rekensom waarbij de kosten niet opwegen tegen de (eventuele) opbrengsten. Mede daarom kiezen veel fotografen er voor om als freelancer door het leven te gaan. Hierbij is het voor vele fotografen van belang om een bepaald specialisme te hebben. Sommige fotografen kiezen er bijvoorbeeld voor om enkel sport fotografie uit te voeren, terwijl een andere fotograaf de voorkeur geeft aan nieuwsitems waarbij á la minute foto’s vereist zijn.

Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je het als een freelance fotograaf niet altijd makkelijk hebt. Het is namelijk hard werken, terwijl je niet altijd van dezelfde hoeveelheid inkomsten verzekerd bent. Ga er daarom niet vooraf vanuit dat het een vetpot is. Nee, je moet hard werken en vooral een netwerk opbouwen. Als je een netwerk opgebouwd hebt, kan je namelijk op een vaste hoeveelheid klussen rekenen. Op die manier is het mogelijk om je inkomsten uit te breiden.

Cursussen volgen

Uiteraard is het maar de vraag wanneer je ‘officieel’ als fotograaf bestempeld mag/kan worden. Is dit het geval als je een professionele spiegelreflexcamera hebt? Of is dit het geval als je geld gaat verdienen met het maken van foto’s? Over de definitie van een fotograaf bestaat dan ook enige discussie. Feit is dat je wel behoorlijk veel kennis moet hebben als je echt een fotograaf wilt zijn.

Het maken van de perfecte foto is namelijk een uitdagende bezigheid. Dit komt onder andere doordat de omstandigheden continue veranderen. Geen een foto is hetzelfde en dat geldt ook voor de bijkomende omstandigheden. Onder aan de streep is het te allen tijde belangrijk dat je de volledige controle over je camera hebt. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je op de hoogte van alle instellingen bent. Weet jij exact wat er gaat gebeuren als je bijvoorbeeld het diafragma of de sluitertijd aanpast? En weet jij ook hoe deze instellingen met elkaar in verband staan?

Om alles van je camera te kunnen weten, is het volgen van een cursus zeker geen verkeerde optie. Door een cursus te volgen krijg je namelijk voldoende kennis zodat je in ieder geval je camera kunt bedienen. Uiteindelijk is het daarna een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Na verloop van tijd merk je dat je steeds beter wordt in het maken van foto’s.

Als je fotograaf wilt worden, is het volgen van cursussen in ieder geval een aanrader. Dat is zeker het geval als het om online cursussen gaat. Deze cursussen kan je namelijk in je eigen tijd volgen. Het voordeel hiervan is dat je zelf je tijd in kunt delen. Heb je het deze week iets drukker? Dan volg je maar één les. De andere les haal je volgende week wel in als je het niet zo druk hebt. Met een online cursus ben je dus behoorlijk flexibel.

Al met al is het dus goed mogelijk om fotograaf te worden. Als je een echt goede fotograaf wilt worden, heb je wel de juiste camera nodig. Bovendien moet je over de nodige basiskennis beschikken en als je talent hebt, is dat ook zeker mooi meegenomen. Het beroep van een fotograaf is niet al te makkelijk. Hou daar dan ook rekening mee en ga vol goede moed deze uitdaging aan. Als je een fotograaf bent, kan je dat vele mooie momenten op leveren!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨