Hoe kun je fotograferen met een statief?

Hoe kun je fotograferen met een statief?

Hoe kan je fotograferen met een statief? Als fotograaf heb je alle macht en mogelijkheden om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Je kunt de foto volledig naar eigen wens maken. Dat is dan ook één van de leuke aspecten van fotografie. Het maken van een perfecte foto is echter niet mogelijk. Je hebt hier gespecialiseerde apparatuur voor nodig, maar zeker ook de benodigde kennis. Je kunt een spiegelreflex camera namelijk niet zomaar bedienen. Als je de perfecte foto wenst te hebben, dien je alle instellingen op de juiste manier in te stellen. We hebben het daarbij onder andere over de sluitertijd, het diafragma en de ISO waarde. Deze drie instellingen staan in feite in een driehoek met elkaar verbonden.

Deze instellingen gaan ook hand in hand met de hoeveelheid aanwezigheid licht. Heb je veel licht op de plek waar je de foto wenst te maken? Dan kies je andere instellingen ten opzichte van de situatie waarin je juist weinig licht hebt. Als je weinig licht hebt, kan je ook altijd nog gebruik maken van een hulpmiddel. We hebben het daarbij uiteraard over een statief. In dit artikel vertellen we jou graag meer over het fotograferen met behulp van een statief. Waarom is dit handig en op welke punten dien je extra te letten?

Fotograferen met statief

Het fotograferen met een statief is in sommige situaties pure noodzaak. Op sommige plekken is het namelijk dusdanig donker, waardoor elke minieme trilling voor ruis zorgt. Door een statief te gebruiken, kan je de camera perfect stabiliseren. Het voordeel? De spiegelreflexcamera kan de hoeveelheid licht, hoe weinig dit ook is, op de juiste manier gebruiken. Maar, dat is niet de enige situatie waarin een statief handig is. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld portret fotografie. Door een statief te gebruiken, bevindt het object zich bijvoorbeeld altijd op dezelfde hoogte.

hoe kun je fotograaf worden

Een camera met statief staat dus een stuk stabieler, waardoor het eindresultaat beter wordt. Toch is het fotograferen met een statief niet al te makkelijk. Wat je namelijk wel moet doen, is de instellingen op de situatie aan te passen. Doordat de camera stabiel staat, heb je te maken met weinig trillingen.

Hierdoor kan je scherper stellen en kan je de sluitertijd perfect instellen. Het gevolg van fotograferen met een statief is namelijk dat je een langere sluitertijd kunt gebruiken. Normaliter heb je bij een lange sluitertijd te maken met bewegend beeld. Dat komt puur doordat er altijd trillingen plaatsvinden als je vanuit de losse hand een foto maakt.

Als je met de losse hand een foto maakt, ga je daarom al snel naar een trage sluitertijd. Het gevolg daarvan is dat de foto minder scherp wordt. Tevens dien je de ISO waarde en het diafragma op de trage sluitertijd aan te passen. Door gebruik te maken van een statief kan je er dus voor zorgen dat de sluiter lang zo lang mogelijk kan zijn.

Scherpte van de foto’s

Het belangrijkste voordeel van fotograferen met een statief zit dan ook in de scherpte van de foto’s. Dat geldt met name bij macrofotografie, waarbij je objecten zeer close in beeld wilt brengen. Een minieme trilling kan dan al voor een verlies van scherpte zorgen. Zet daarom dus je camera veilig op een statief en ga nadien scherp stellen. Op die manier weet je zeker dat je een scherpe foto krijgt. Uiteraard dien je wel de sluitertijd, het diafragma en de ISO waarde hierop aan te passen.

Tips voor een fotostatief

Ben je momenteel zoekende naar een statief voor je camera? Of wil je juist enkele handige tips hebben voor het fotograferen met een statief? Wij hebben de belangrijkste tips voor jou verzameld.

De allereerste tip is om het statief zoveel mogelijk te gebruiken. Sommige fotografen vertrouwen op hun eigen kunnen en laten daarom het statief graag links liggen. Dat is zonde. Met een statief kan je namelijk altijd mooiere foto’s maken. Bovendien werkt het fotograferen met een statief ook nog eens makkelijk. Het maakt niet uit of je een beginnende fotograaf of een ervaren fotograaf bent; een statief is hoe dan ook handig. Gebruik deze dus zo vaak mogelijk.

Sirui UltraLight T-005SK + B-00K Zwart

Daarnaast is het aan te raden om een statief goed te onderhouden. Soms wordt een statief enigszins zwaar belast. Denk bijvoorbeeld aan een harde windstoot of door het gewicht van de camera dat continue op het statief leunt. Zorg er dan ook voor dat je statief netjes blijft, zodat je optimaal van een lange levensduur kunt genieten.

Tot slot willen we nog aangeven dat de volgorde van de handelingen bij het fotograferen met een statief van belang is. Zet eerst het statief naar wens neer, zoom dan in op het onderwerp en begin nadien pas met het scherpstellen. Het is allereerst zaak om de camera stabiel en op de juiste positie te hebben. Vervolgens kan je aan de slag met het scherpstellen.

Cursus digitale fotografie

Heb jij zin om de uitdaging aan te gaan? Schrijf je dan direct in voor een cursus digitale fotografie, ook wel online cursus fotografie genoemd. Deze cursus is een aanvulling op de fotografie voor beginners en hiermee kunnen de kneepjes van het vak bijgeleerd worden.

Bij een cursus digitale fotografie is het onder andere mogelijk om de belichting bij fotografie onder de knie te krijgen. Daarbij ga je hoe dan ook aan de slag met het fotograferen met een statief. Lijkt je dat leuk?

Schrijf je dan direct in en maak gebruik van bovenstaande tips. Een fotografie cursus is hoe dan ook een welkome aanvulling voor een ieder. Je kunt de basistechniek weer omhoog halen en je kunt je nadien weer verder verbeteren.

Moraal van het verhaal: met een statief kan je alle kanten op. Het is een handig hulpmiddel om nóg mooiere foto’s te maken. Een statief zorgt voor een stabiele basis voor je camera, waardoor je de instellingen hierop aan kunt passen. Het gevolg zijn prachtige en scherpe foto’s. Om dit allemaal te leren, kan je je inschrijven voor een cursus digitale fotografie!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨