Hoe kun je het beste de zonsondergang fotograferen?

Hoe kun je het beste de zonsondergang fotograferen?

Hoe kun je het beste de zonsondergang fotograferen? Net zo prachtig als dat hij eruitziet, net zo moeilijk is hij op beeld vast te leggen: de zonsondergang. Het natuurlijke fenomeen staat gelijk aan romantiek. Maar ook als je hem zonder de liefde van je leven aanschouwt, blijft het kleurenspel net zo indrukwekkend. Is fotograferen je hobby, dan is de zonsondergang fotograferen zonder twijfel een van je grootste uitdagingen. Een goede voorbereiding en kennis van de functies van je toestel zijn van essentieel belang. Hier lees je enkele tips die je een flink eind op weg helpen.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het klinkt cliché, maar het blijft toch keer op keer bewezen. Zo controleer je natuurlijk hoe laat de zon die dag ondergaat. Ook zoek je van tevoren al de specifieke locatie uit.

Het schouwspel duurt namelijk maar erg kort. Je kunt dus geen tijd verspillen aan het vinden van de beste plek. Wees overigens ook niet teleurgesteld als de zonsondergang voor je gevoel binnen een mum van tijd heeft plaatsgevonden. Ook nadat de zon achter de horizon is verdwenen, kun je nog erg mooie foto’s schieten.

De zonsondergang fotograferen? Wacht de juiste weersomstandigheden af

Ook het uitkiezen van de juiste weersomstandigheden vormt een onderdeel van je voorbereiding. De zonsondergang fotograferen is vooral in warme vakantielanden een populaire bezigheid, dankzij de minimale neerslag en de felheid van de zon.

Hoe kun je het beste de zonsopkomst fotograferen 1

In Nederland is het vinden van het juiste moment vaak wat uitdagender. Op regenachtige dagen blijf je natuurlijk thuis. Bij voorkeur kies je een licht bewolkte dag. Teveel wolken zorgen ervoor dat de zon niet goed zichtbaar is. Zo wordt de zonsondergang fotograferen een weinig kansrijke missie. Een gebrek aan wolken maakt het geheel echter al gauw saai.

Het vastleggen van de zonsondergang is elke keer weer anders

Wil je de zonsondergang fotograferen, dan bestaat daar niet slechts één succesformule voor. De gouden instructie bestaat niet en kunnen we je in dit artikel dus ook helaas niet geven.
Ga je de zonsondergang fotograferen, dan is eventuele onder- of overbelichting wel van groot belang. Zoek dus altijd naar de juiste instellingen, die elke keer afhankelijk van de situatie kunnen zijn. De drie elementen die van grote invloed zijn op het resultaat van je foto, zijn de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Samen noemen we deze de belichtingsdriehoek.

De automatische stand versus handmatige instellingen

De automatische stand van je fototoestel komt in veel situaties van pas. Helemaal wanneer je (nog) niet zo ervaren bent in de fotografie. Ga je echter een zonsondergang fotograferen, dan kan je dit potentieel een probleem opleveren. Je foto wordt al gauw overbelicht vanwege het feit dat jouw camera probeert alles scherp in beeld te brengen. Aandacht voor de belichtingsdriehoek zorgt ervoor dat je foto optimaal lukt. Leg je de zonsondergang toch met de automatische stand vast, dan gaat het spelen met de witbalans een rol spelen.

De sluitertijd

Wil je de zonsondergang fotograferen zonder dat je gebruikmaakt van de automatische stand? Focus je dan op de belichtingsdriehoek. De sluitertijd staat voor de tijd dat de twee luikjes voor de lens van je camera openstaan. Binnen dat tijdsbestek wordt de sensor van je camera blootgesteld aan licht. Over het algemeen gebruik je een wat langere sluitertijd, zeker naarmate de zon steeds meer achter de horizon verdwijnt. Een statief of een afstandsbediening is daarbij aanbevolen. De zonsondergang fotograferen doe je ook meestal in de nabijheid van water. De lange sluitertijd zorgt voor een mooi geheel.

Het diafragma

Het diafragma bevindt zich in de camera van de lens en bepaalt hoe groot de opening ervan is. Je bepaalt hiermee dus hoeveel licht er tegelijkertijd naar binnen kan. Wil je een zonsondergang fotograferen, dan gebruik je daarbij een groot diafragma. Je stelt dan dus een laag F-getal in. Dit combineer je overigens met een lage ISO-waarde. Wil je de zonsondergang fotograferen en de zon als een ster in beeld brengen? Om dit effect te bewerkstelligen gebruik je een klein diafragma, dus stel je je camera op een hoog F-getal in.

De ISO-waarde

De ISO-waarde staat voor de gevoeligheid van de camerasensor voor licht. Met andere woorden: je stelt hiermee in hoe snel de sensor reageert wanneer hij licht waarneemt. Ga je de zonsondergang fotograferen, dan houd je de ISO-waarde van je camera zo laag mogelijk. Hoge ISO-waarden in combinatie met de langere sluitertijd die het fotograferen van de zonsondergang vereist, kan ruis in je afbeelding opleveren. Wanneer je de ISO-waarde laag houdt, verkrijg je beelden van hogere kwaliteit. Heb je geen statief ter beschikking, dan moet je de ISO-waarde iets verhogen.

De zon hoeft niet altijd het centrale middelpunt te zijn

Wil je de zonsondergang fotograferen, dan ben je misschien net als veel anderen geneigd om die brandende bal van kleuren ook daadwerkelijk centraal te stellen. Dit is echter helemaal niet nodig. De zon mag dan wel het lichtste object en het belangrijkste element van je foto zijn, wil je een interessante compositie maken, dan is het een goed idee om hem uit het midden te plaatsen. De aandacht die hem toekomst eist hij sowieso wel op.

Lensflare: gewenst of juist storend?

Onder de lensflare verstaan we de gekleurde bolletjes of stippen die op je foto verschijnen. Sommige fotografen ergeren zich hieraan, andere vinden het juist iets toevoegen aan het beeld. Behoor je tot de eerste groep, dan is de makkelijkste oplossing om lensflare te voorkomen, het wat naar links en rechts bewegen van je camera. UV-filters dien je sowieso te verwijderen. Een UV-filter kan ervoor zorgen dat het licht op een verkeerde manier in de lens kaatst en het effect van lensflare zo versterken.

Met behulp van een cursus een zonsondergang fotograferen als een professional

Met behulp van bovenstaande tips wordt een zonsondergang fotograferen wellicht iets makkelijker. Heb je echter de behoefte aan extra uitleg en oefening? Dan is een cursus voor jou een goed idee. Tijdens een fotografiecursus leer je hoe je in elke situatie met je camera om moet gaan om de beste resultaten te verkrijgen. Na het doorlopen van de training voel je je als fotograaf een stuk zelfverzekerder en ben je in staat om jouw foto’s naar een nog hoger niveau te tillen.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨