Hoe kun je het beste de zonsopkomst fotograferen?

Hoe kun je het beste de zonsopkomst fotograferen?

Hoe kun je het beste de zonsopkomst fotograferen? Het fotograferen van de zonsopkomst levert als je het goed doet een prachtige foto op. Maar hoe zorg je er nu voor dat het een mooie foto wordt? In dit blogbericht vertel ik je hoe jij de perfecte zonsopkomst foto maakt. Lees verder.

Hoe kun je het beste de zonsopkomst fotograferen?

Voordat je besluit om een zonsopkomst of ondergang te fotograferen is het een goed idee om te kijken naar de wolken. Als er veel ruimte is tussen de wolken heb je een grote kans dat je de zonsopkomst mooi op de foto krijgt.

Als het vooral bewolkt is kun je beter een andere dag kiezen om de zonsopkomst of ondergang te fotograferen.

Aangezien een zonsopkomst niet zo lang duurt heb je dus maar een aantal pogingen om het goed te doen. Daarom geef ik je hieronder graag een aantal tips om zo snel mogelijk de perfecte shot te schieten.

5 tips om een mooie zonsopkomst foto te maken

Met de onderstaande tips maak je mooiere foto’s van de zonsopkomst. Lees de tips goed door en probeer ze daarna toe te passen tijdens het fotograferen. De kans is groot dat het een mooi resultaat gaat opleveren.

1. Gebruik een statief

Om ervoor te zorgen dat je camera precies op de goede hoogte en in de goede richting staat, is het een goed idee om een statief te gebruiken. Zet de camera in de richting van de zonsopkomst en wacht tot het moment waarop jij denkt dat je de mooiste foto’s maakt.

Door je camera vooraf al klaar te zetten mis je niet het beste moment van de zonsopkomst. Dit duurt over het algemeen maar zo’n 20 minuten. Je wilt dan natuurlijk niet eerst nog je camera klaar moeten maken.

2. Zorg dat je op tijd bent

Als je een zonsopkomst wilt fotograferen is het een goed idee om al voor de zonsopkomst naar je bestemming te gaan. Je hebt dan ruim de tijd om je camera klaar te maken en goed in te stellen. Daarnaast kun je dan voor jezelf ook nog bepalen of de plek die je gekozen hebt de juiste plek is en of je alles dat je wilt fotograferen van bijvoorbeeld de omgeving erbij op staat.

3. Stel je belichting goed in

Bij het fotograferen van de zonsopkomst is het belangrijk dat je de belichting goed instelt. Zo moet je voor de belichting de instellingen gebruiken van meer dan een seconde. Hoe meer de zon stijgt hoe korter de sluitertijd zou moeten zijn.

 

4. Kies een mooie locatie

Naast het fotograferen van de zonsopkomst wil je natuurlijk ook dat de rest van je foto mooi is. Daarom is het een goed idee om een mooie locatie uit te kiezen. Dit kan het strand zijn maar ook een open veld in het bos.

Bedenk al een dag voordat je gaat fotograferen waar je naartoe wilt en bekijk vast waar de zon op komt en wat je nog meer wilt fotograferen tijdens de zonsopkomst.

5. Maak meerdere foto’s

De kans is groot dat je niet in één keer de goede foto maakt. Daarom is het een goed idee om meerdere foto’s te nemen tijdens de zonsopkomst. Dan weet je namelijk zeker dat er een aantal mooie foto’s tussen zitten.

Hoe kun je het beste de zonsopkomst fotograferen

Conclusie

Het fotograferen van een zonsopkomst of ondergang levert vrijwel altijd een prachtig plaatje op. Wel moet je er rekening mee houden dat je niet veel tijd hebt om de foto te maken. Als de zon eenmaal te ver is gestegen kun je geen mooie foto meer maken en moet je wachten tot de volgende dag.

Met de bovenstaande tips kun je mooiere foto’s maken van een zonsopkomst. Vooral het meenemen van een statief is daarin belangrijk.

Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom is het verstandig om een dag van te voren al te bekijken waar je de foto gaat maken en wat je nog meer wilt fotograferen.

Tijdens de zonsopkomst heb je namelijk maar +/- 20 minuten en dan wil je niet eerst nog alles goed in stellen.

Zorg dat je daarom ruim op tijd op de locatie aanwezig bent, zodat je helemaal klaarstaat als de zon op komt.

Fotografiecursus

Wil jij leren hoe jij de perfecte foto maakt met je digitale camera? Dan raad ik je aan om de onderstaande fotografiecursus eens te proberen. Hier leer je namelijk hoe alle instellingen van een spiegelreflex camera werken en hoe je daarmee de mooiste foto’s kunt maken.

Natuurlijk heeft een spiegelreflexcamera ook gewoon een automatische stand. Maar als je alles uit je camera wilt halen is het noodzakelijk om het een en ander te leren. Met de onderstaande cursus leer je precies waar alle instellingen voor zijn en waarvoor je ze gebruikt.

Zo kun je je foto’s naar het volgende niveau brengen en daarmee nog mooiere foto’s maken.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨