Hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen?

Hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen?

Hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen? In de nazomer en herfst zijn paddenstoelen een uitstekend en spannend onderwerp voor macrofotografie.

Net als de bloemen hebben ze de neiging om stil te blijven staan en zelden weg te lopen. Een van de grootste problemen met champignonfotografie is echter de zeer driedimensionale vorm van de paddenstoel, waardoor het bijna onmogelijk is om van voor naar achter op een paddenstoel te focussen.

Door de grootte van veel paddenstoelen zijn ze een zeer goed object om goede foto’s te maken zonder macrolens, dus met een zoom of telezoom brandpuntsafstand.

Hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen?

Voor mij zijn paddenstoelen vooral interessant in de fotografie omdat ze zulke verschillende vormen en kleuren hebben.

Wat voor apparatuur heb je nodig? Het belangrijkste is een statief of een andere stabiele ondersteuning voor de camera, omdat je vaak werkt met lange belichtingstijden (enkele seconden belichtingstijd is heel gebruikelijk).

Wanneer je een statief gebruikt, moet je er rekening mee houden dat de camera nog steeds dicht bij de grond kan worden geplaatst.

Met een statische elektriciteit kan ik bijvoorbeeld de middelste staaf eruit halen en omgekeerd vastklemmen, zodat de camera ondersteboven boven de grond hangt.

hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen 1

In dergelijke situaties is het erg handig als de camera een panningdisplay heeft. Anders zal het altijd moeilijk zijn om de aandacht te richten en te focussen.

Een ontspanner op afstand wordt ten zeerste aanbevolen om te voorkomen dat de camera trilt wanneer de sluiter wordt losgelaten.

Als alternatief kan de timer of de zelfontspanner-modus worden gebruikt. Een spiegelvergrendeling moet worden geactiveerd, indien beschikbaar.

Macro- en telelenzen met een lage close-uplimiet zijn bijzonder geschikt als lenzen. Zo kunnen zelfs kleine paddenstoelen full-frame gefotografeerd worden. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan lenzen met een lange brandpuntsafstand.

Door de kleinere kijkhoek in vergelijking met groothoeklenzen leg je slechts een klein gedeelte van de achtergrond vast. Hiermee kun je het voorwerp beter bijsnijden.

Je kunt ook een groothoeklens gebruiken, zodat je de paddenstoel van heel dichtbij kunt fotograferen.  Dit heet Full-frame fotograferen. Hierdoor lijkt de paddenstoel veel groter.

Seizoen en tijd van de dag

Zoals reeds vermeld, is het seizoen van de paddenstoelen laat in de zomer en de herfst, wanneer het vochtig en een beetje kouder wordt. Het is echter ook snel voorbij als de vorst komt.

De tijd van de dag is niet zo relevant, omdat de zon op dit moment van het jaar weer lager staat en het middaglicht dus niet zo slecht is.

hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen 1

Dan zijn paddenstoelen vooral te vinden in het bos waar het toch al wat donkerder en schaduwrijk is en dan zijn er in het macro-gebied nog verschillende methoden beschikbaar om het licht te controleren.

Waar kunnen paddenstoelen worden gevonden?

Over het algemeen in het bos op schaduwrijke en enigszins vochtige plaatsen. Als je goed door het bos kijkt, zul je ze snel vinden. Ook een zeer intense geur van paddenstoelen en een beetje muffe geur ligt vaak in de juiste regio’s in de lucht.

Als je de weg niet weet, kun je het ook vragen aan een enthousiaste paddenstoelzoeker, die meestal weet waar je in het seizoen altijd paddenstoelen kunt vinden.

Vraag dan om gezamenlijk rondleidingen te ondernemen, Dan maak je eerst een foto voordat de worden opgehaald voor consumptie.

Je hoeft niet bang te zijn dat de plukkers alles al geoogst hebben, want ze zijn alleen geïnteresseerd in eetbare paddenstoelen. Maar de giftige zijn ook erg goed voor de fotografie.

Perspectief

Zoals gewoonlijk en vaak genoemd met de kleine dingen is het aan te raden om het motief of zelfs een nog lager motief in het achterhoofd te nemen. Dit is niet altijd gemakkelijk met paddenstoelen omdat ze meestal op de bosbodem groeien.

Hier is het aan te raden om een statief te gebruiken. Hiermee houdt je de camera dicht bij de grond of een zitzak waarop de camera is geplaatst en uitgelijnd.

Ook kun je de camera op de bosbodem plaatsen. . Hierbij bestaat het gevaar dat er te veel bosvloer tussen de paddenstoel en de lens in beeld komt.  Ook kan het dan gebeuren dat er op de voorgrond op de foto meestal zeer verontrustend wazig wordt.

Een hoekzoeker of LifeView maakt het leven veel gemakkelijker en helpt om de spanning in de nek te minimaliseren.

Sommige paddenstoelen groeien ook graag op oude boomstronken of omgevallen bomen. Hier kan je natuurlijk heel goed werken met een statief.

Achtergrond

Afhankelijk van de gekozen kijkhoek verandert ook de achtergrond zeer sterk. Een kijkhoek op ooghoogte met de paddenstoelhoed of iets hoger brengt vaak de bosgrond achter de paddenstoel op de foto.

Een lagere camerapositie en een iets hogere kijkhoek maken het mogelijk om de bladeren van het bos als achtergrond te gebruiken.

Hier is er in deze tijd van het jaar nog steeds een zeer goede ontwerpmogelijkheid – Fakkels. De zon is vrij laag en wordt gereflecteerd door de bladeren van het verlichtingsbos in duizenden kleine vonkjes.

hoe kun je het beste paddenstoelen fotograferen 1

Een andere manier, maar het vergt veel meer werk, zowel in de opname als in de nabewerking. Je kunt veel foto’s maken. Hierbij zorg je dat alle instellingen (camera en belichting) gelijk blijven. Daarnaast zorg je dat alleen het brandpunt beetje bij beetje door de paddenstoel wordt bewogen.

Dit doe je door een macro-schuifknop te gebruiken waarop de hele camera van de opname naar de paddenstoel wordt bewogen.

De resulterende “scherpstelschijven” zet je met speciale programma’s op de computer in elkaar.Dit resulteert in een scherpe paddenstoel voor een achtergrond die links vaag is.

Beter leren fotograferen

Wil jij beter leren fotograferen en wil het allemaal nog niet echt lukken met je camera? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar de cursus fotografie op deze website. Hier leer je stap voor stap hoe jij beter fotografeert in verschillende stijlen.

Benieuwd wat je allemaal leert in de cursus? Neem dan eens een kijkje op de cursus pagina. 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨