Hoe kun je het beste vuurwerk fotograferen?

Hoe kun je het beste vuurwerk fotograferen?

Hoe kun je het beste vuurwerk fotograferen? Een van de spectaculairste onderwerpen om te fotograferen is ook meteen een van de moeilijkste: vuurwerk.

De kleuren en vormen ervan kunnen tot een prachtig creatief resultaat leiden. Mits je natuurlijk weet hoe je je camera in deze situatie het beste gebruikt.

Oefenen in de praktijk is lastig. Je bent immers niet vaak in de gelegenheid om dit kleurrijke schouwspel te fotografen.

Om je te helpen een zo goed mogelijk resultaat te bereiken bij het vuurwerk fotograferen, geven we je graag een aantal essentiële tips.

Sluitertijd, diafragma en ISO-waarde

Wanneer je gaat fotograferen, kun je ervoor kiezen om de instellingen op je camera op automatisch te laten staan.

Het enige wat je dan hoeft te doen, is het indrukken van de knop en de foto wordt gemaakt.

Je fototoestel biedt je echter veel meer mogelijkheden dan dat. Zeker wat betreft vuurwerk fotograferen is de automatische stand niet functioneel.

Je camera kan de situatie namelijk niet zelf inschatten. Om je foto’s beter te maken, houd je rekening met de facetten van de zogeheten belichtingsdriehoek: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Samen bepalen zij de belichting.

De sluitertijd instellen

De drie facetten bewerkstelligen samen een resultaat, maar elke instelling op zich heeft ook zijn eigen effect.

De sluitertijd noemt men ook wel de belichtingstijd. omdat je met deze functie de hoeveelheid tijd bepaalt waarin het licht op de beeldsensor van je camera valt.

Voor de lens van je camera bevinden zich twee kleine luikjes, die samen ook wel de sluiter wordt genoemd.

De tijd dat deze luikjes openstaan en je sensor dus wordt blootgesteld aan licht, noemen we de sluitertijd. De juiste sluitertijd instellen is essentieel bij het vuurwerk fotograferen.

Hoe moet je je sluitertijd instellen wanneer je vuurwerk fotografeert?

Een vuurwerkscène heeft een duur van enkele seconden. Met een lange sluitertijd leg je de beweging van het vuurwerk het allerbeste vast.

Een korte sluitertijd is onvoldoende, omdat je de beweging van het vuurwerk er niet in terug kunt zien.

Je kunt de sluitertijd instellen op ongeveer twee à drie seconden. Stel je hem nóg langer in, dan ben je in staat om zelfs meerdere vuurwerkexplosies op één en dezelfde foto vast te leggen.

Een lange sluitertijd betekent wel dat je een statief nodig hebt om bewogen foto’s te voorkomen.

Het diafragma

Het tweede facet van de belichtingsdriehoek is het diafragma, welke zich in de camera van de lens bevindt.

Waar de sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de beeldsensor valt, bepaalt het diafragma hoe groot de opening van de lens is.

Anders gezegd: met het instellen van het diafragma bepaal je hoeveel licht er per tijdseenheid naar binnen kan.

Met een klein diafragma komt er weinig licht tegelijkertijd binnen, met een groot diafragma laat je een grotere hoeveelheid licht binnenkomen.

Vuurwerk fotograferen en de ideale diafragmawaarde

Ga je vuurwerk fotograferen, dan is het natuurlijk je bedoeling om de kleuren ervan scherp vast te leggen en af te laten steken tegen een donkere achtergrond.

Omdat vuurwerk veel licht afgeeft, hoeft de lens vanzelfsprekend niet wijd open te staan. Met een grote lensopening riskeer je overbelichting en vage foto’s.

Om te beginnen kun je het diafragma het beste instellen op een relatief hoge waarde als f/8.0.

Zo verkrijg je ook meer scherptediepte. Vind je het resultaat wat onderbelicht, dan kun je daarna switchen naar een iets grotere lensopening (dus een lagere diafragmawaarde).

De ISO-waarde

De gevoeligheid van de camerasensor voor licht wordt uitgedrukt in de ISO-waarde. De ISO-waarde is dus eigenlijk de snelheid waarmee de sensor reageert op het licht dat er binnenkomt.

Een hoge ISO-waarde betekent een hoge lichtgevoeligheid, een lage ISO-waarde een lage lichtgevoeligheid. Fotografeer je bijvoorbeeld overdag bij helder zonlicht, dan gebruik je een lage ISO-waarde.

Zo voorkom je overbelichting. Andersom geldt natuurlijk ook; in een donkere omgeving stel je de ISO-waarde van je camera hoger in om onderbelichting te voorkomen.

Vuurwerk fotograferen en het instellen van de juiste ISO-waarde

Net zoals het belang van een goede sluitertijd instellen en de juiste diafragmawaarde kiezen, is het ook van belang dat je de ISO-waarde aanpast.

Hiermee maak je de belichtingsdriehoek compleet. Aan de hand van bovenstaande uitleg zou je wellicht vermoeden dat je een hoge ISO-waarde nodig hebt.

Je fotografeert namelijk in het donker. Echter is dat een veelgemaakte fout. Bij het fotograferen van vuurwerk dien je juist een zo laag mogelijke ISO-waarde aan te houden.

Vuurwerk geeft namelijk behoorlijk wat licht af. Een waarde van 100 is bijvoorbeeld aan te raden.

Verfijnde technieken

Met deze basisgegevens over de belichtingsdriehoek beschik je over de belangrijkste informatie die je nodig hebt bij het fotograferen van vuurwerk.

Natuurlijk zijn er nog meer details die helpen om jouw techniek en dus ook jouw foto’s te perfectioneren.

Eén daarvan is de bulb-stand. Dit is een instelling, speciaal voor lange sluitertijden. Je kunt hiermee je sluitertijd instellen tot wel meer dan dertig seconden.

Behalve op het fotograferen wordt dit ook vaak toegepast op het vastleggen van bliksem en andere lichtstrepen. Een afstandsbediening is daarbij aan te raden.

Een online fotografie cursus helpt je jouw techniek te perfectioneren.

Volg een online fotografie cursus en til je foto’s naar een nog hoger niveau

In de wereld van digitale fotografie valt nog veel meer te ontdekken dan je op het eerste gezicht zou denken.

Het volgen van een online fotografie cursus helpt je om alle mogelijkheden van jouw digitale camera optimaal te benutten.

Zo til je de kwaliteit van je foto’s naar een nog hoger niveau. De online fotografie cursus is bedoeld voor zowel hobbyfotografen als personen die van deze hobby hun beroep willen maken.

De ideale combinatie van theorie en praktijk

Met deze online fotografie cursus wordt fotograferen voor iedereen toegankelijk. Na je aanmelding verkrijg je namelijk onbeperkte toegang tot de online leeromgeving.

Elk onderwerp komt in de cursus aan bod. Zo leer je hoe je in elke situatie de perfecte foto’s verkrijgt.

De theorie wordt stap voor stap dusdanig helder uitgelegd, dat je er meteen in de praktijk mee aan de slag kan.

Een prettige combinatie die ervoor zorgt dat je binnenkort als een echte professional in elke situatie de mooiste foto’s weet te maken.

Van vuurwerk tot architectuur, landschap, personen en veel meer.

 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨