Hoe maak je een fotografie portfolio? + TIPS

Hoe maak je een fotografie portfolio? + TIPS

Hoe maak je een fotografie portfolio? Heb je er over nagedacht om professioneel fotograaf te worden en vraag je je af wat je precies moet doen om dit te kunnen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je een fotografie portfolio maakt.

Er zijn veel verschillende fotografie stijlen en weer ieder portfolio is voor een andere doelgroep. Maar hoe maak je nou een fotografie portfolio? Dat lees je in dit blogbericht.

Wat is een fotografie portfolio en hoe maak je het?

Een portfolio is een in overzicht gebrachte selectie van je beste foto’s deze laat je meestal zien om opdrachten te scoren. Een portfolio maken hoeft niet moeilijk te zijn als je weet wat precies het doel is van je portfolio, wie je ermee wilt bereiken en welke foto’s je het beste kunt presenteren.

Bij het maken van een portfolio is het vooral belangrijk dat jij je meest professionele foto’s laat zien.

Hoe maak je een fotografie portfolio

De mensen die vaak op zoek zijn naar een fotograaf, hebben zelf ook verstand van fotografie.

Als je nog maar net begonnen bent met fotograferen is het een goed idee om jezelf een goede techniek aan te leren. Hiervoor kun je online cursussen en workshops volgen.

Wat wil je bereiken?

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je een portfolio gaat maken, is wat je er precies mee wilt bereiken. Het zou kunnen zijn dat jij mooie foto’s hebt gemaakt en deze wilt gaan verkopen.

Ook kan het zijn dat jij graag ingehuurd wil worden als fotograaf. Als je je foto’s wilt gaan verkopen is het vooral belangrijk dat je ruime keuze hebt aan foto’s. Ook is het daarbij een goed idee om het voor jouw doelgroep zo makkelijk mogelijk te maken om de foto’s aan te schaffen.

Hoe kun je het beste de zonsopkomst fotograferen

Dit kun je bijvoorbeeld doen door een website te maken en ze hierop te koop aan te bieden. Ook kun je je foto’s te koop aanbieden met een portfolio op websites als Shutterstock.

Als je liever opdrachten binnen wilt halen is het belangrijk dat jij een fotografiestijl kiest dat bij je past. Je kunt niet alle mensen helpen en het is belangrijk om je te specialiseren.

Er zijn heel veel verschillende fotografiestijlen zoals:

  • Portretfotografie
  • Reportage fotografie
  • Documentaire fotografie
  • Reclame fotografie
  • Modefotografie
  • Macrofotografie

Het is dan ook belangrijk dat als je professioneel fotograaf wilt worden, je een van de stijlen kiest en je hierin gaat specialiseren. Om het te maken in de fotografie wereld is het vooral belangrijk dat je uitblinkt van de rest.

Wie is je doelgroep?

Om te achterhalen welke fotografiestijl het beste bij je past, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Vind jij het leuk om bedrijven te helpen met de foto’s voor hun website? Dan is reclame fotografie iets voor jou. Vindt je het juist leuker om mooie portretten van mensen te maken? Dan is portretfotografie meer iets voor jou.

Als je eenmaal je doelgroep hebt gevonden, kun je op basis hiervan kijken welke foto’s jij hebt gemaakt die het beste geschikt zijn voor het maken van je portfolio.

Ook is het belangrijk om je portfolio regelmatig te voorzien van een update als je beter bent geworden in fotograferen.

Welke foto’s kies je voor je portfolio?

Om foto’s te verkopen of om ingehuurd te worden als fotograaf is het belangrijk om altijd het beste van jezelf te zien. Het is daarbij belangrijk om vooral kritisch te kijken naar de technische details van een foto.

Als je nog maar net begonnen bent met fotograferen is de kans groot dat je nog niet helemaal weet hoe je met de waarden van je camera moet werken. Veel opdrachtgevers of mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van foto’s willen graag van je weten welke instellingen je hebt gebruikt.

Hoe maak je een fotografie portfolio

Daarom is het een goed idee om je zo veel mogelijk te verdiepen in de mogelijkheden van digitaal fotograferen. Hiervoor kun je een opleiding of online cursus volgen.

Om een goed idee te krijgen van wat jouw beste foto’s zijn, kun je andere mensen vragen welke foto’s zij het mooiste vinden. Vervolgens kun je deze foto’s dan tentoonstellen in je portfolio.

Soorten portfolio’s

Er zijn verschillende manieren om je eigen portfolio te maken. Vroeger hadden fotografen altijd een mapje waarin ze hun beste foto’s bewaarden.

Natuurlijk is dat al lang achterhaald en kun je tegenwoordig met gemak een online portfolio maken.  Ook zijn er tegenwoordig veel manieren om dat te doen.

Een website

Een van de beste manieren om een portfolio te maken is met een eigen website. Hier kun je dan niet alleen een portfolio tentoonstellen, maar ook je kennis en ervaringen delen met je doelgroep.

Het voordeel van een eigen website is dat mensen die geïnteresseerd zijn in je werk, je ook via Google kunnen vinden. Als jij afbeeldingen op je website presenteert, zullen ook mensen die naar bepaalde foto’s op zoek zijn, de foto’s op van jouw website in Google Afbeeldingen vinden.

Dit geeft je meer kans om mensen te bereiken waardoor je sneller iets verkoopt of een opdracht binnenhaalt.

Een externe website

Een andere manier is om je foto’s aan te bieden op websites zoals Shutterstock. Hier kun je een eigen portfolio maken en je foto’s te koop aanbieden. Als iemand dan een foto koopt via shutterstock ontvang jij daarvoor een vergoeding.

Aangezien shutterstock een grote website is die maandelijks veel mensen trekt, is shutterstock een goede manier voor beginners om de eerste foto’s te verkopen.

Wel moet je bij deze website geaccepteerd worden en moet je eerst werk van jezelf laten zien voordat je kunt beginnen met verkopen.

Bekijk hier mijn portfolio op Shutterstock als voorbeeld

 

Beter leren fotograferen

In dit blogbericht heb je antwoord gekregen op de vraag: Hoe maak je een fotografie portfolio.

Ben je net begonnen met fotografie en is het je droom om professioneel fotograaf te worden?

Dan is het een goed idee om in ieder geval een online cursus te volgen. In de online cursus leer je precies hoe je met je digitale camera overweg moet gaan. Belangrijke elementen die je leert zijn:

  • Diafragma
  • ISO-waarden
  • Sluitertijd
  • Belichtingsdriehoek

De online cursus die wij aanbieden op onze website is heel uitgebreid. Andere cursisten die de cursus gevolgd hadden, gaven aan dat ze na het volgen van de cursus veel betere foto’s konden maken.

fotografie cursus

Wil jij meer weten over de cursus digitale fotografie? Lees dan alle informatie over de cursus op de cursuspagina. 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨