Hoe werkt fotograferen met een nd filter?

Hoe werkt fotograferen met een nd filter?

Hoe werkt fotograferen met een nd filter? Fotografie is een kunst die, nu men altijd en overal een camera mee heeft op zijn of haar telefoon, steeds populairder en toegankelijker wordt. Maar als professioneel of hobbyfotograaf moet je wel kunnen uitblinken tussen al dit beeldmateriaal voor de lol. Fotograferen met een ND filter kan hiervoor de oplossing zijn.

Filter met sluitertijd

Als je werkt met een filter, maakt een foto bijzonderder. Dan gaat het niet om een Snapchat filter met honden oortjes of andere grappig bedoelde dingetjes eroverheen, maar over filters die gebruikt worden tijdens de fotografie zelf.

Neutral Density filters, ook wel ND filters genoemd, zijn filters die effect hebben op de sluitertijd van je camera. Met een foto leg je een moment vast, maar met het ND filter verleng je dit moment voor bijzondere effecten. Je kunt hiermee het licht dat op de lens valt tegenhouden voor speciale effecten. Dit doe je door te fotograferen met een langere sluitertijd.

Video van Tim Laarman

De filters worden met name gebruikt voor landschapsfoto’s. Je kan er eenvoudig natuurlijke effecten mee nabootsen, zoals mist en herhalende bewegingen die je met het blote oog niet op zullen vallen.

Verschillende filters voor verschillende doeleinden

De Neutral Density filters zijn met name geschikt voor foto’s van landschappen en de natuur. Nu is elke vorm van landschap anders en ook jij als fotograaf wilt verschillende soorten foto’s kunnen maken van een landschap. Het fotograferen van landschappen kan gedaan worden met verschillende filters die allemaal een ander doel hebben.

Grijsfilters

Een van de meest gebruikte filters voor het fotograferen van landschappen is het grijsfilter. Deze wordt gebruikt als je wilt dat er beweging is in een foto. Dit filter wordt vooral gebruikt met foto’s waarin open water in voorkomt. Zonder filter kan je prachtige foto’s maken van wild golvend water, maar dit ziet er dan ook echt uit als wat het is, namelijk een momentopname. Met het grijsfilter wordt de fletsheid uit de foto gehaald, waardoor je foto wat kalmer oogt en het eruit ziet alsof het water heen en weer beweegt.

Het grijsfilter is iets anders dan het grijsverloopfilter. Deze gebruik je wanneer de contrasten in een landschap erg uit elkaar liggen. Wanneer je dan je camera focust op het ene gedeelte van de foto, zoals het landschap op de voorgrond, dan kan de rest van de foto, zoals de lucht boven het landschap, er onnatuurlijk fel of juist erg donker uitzien. Het grijsverloopfilter haalt licht uit de lichtere delen van de foto, om zo de donkere delen langer te kunnen belichten voor meer detail.

Reflectiefilter

Het reflectiefilter is een filter die, zoals de naam al doet vermoeden, reflecties beïnvloed. Het houdt reflecties die van een bepaalde kant afkomen tegen die teveel glimmen en de foto dof maken. De lichtstralen vanuit de andere kanten worden wel doorgelaten. Je kunt het filter kantelen. Hierdoor kun je kan bepalen vanuit welke hoek je minder reflectie vandaan wilt hebben. Daardoor maak je makkelijk meerdere foto’s van hetzelfde landschap. Elk met een andere hoek waar de lichtstralen worden tegengehouden, om iedere keer een ander effect te hebben en een ander onderdeel van het landschap naar voren te laten treden.

Big stopper

Fotograferen met een ND filter doe je meestal met filters die maar één tot drie stops hebben. Een stop is een stap in de camera die de instellingen aanpassen. Zo is het instellingen van het diafragma een stop, elke keer wanneer je deze wijzigt. Elke stop staat voor verdubbeling of halvering van het licht dat op de sensor terecht komt, afhankelijk van hoe je het diafragma wijzigt.

Elke stop kan een beetje licht tegenhouden, maar doet dit tot een bepaald niveau. Echter, er bestaat nu ook een filter dat veel meer licht tegenhoudt dan de drie stops waar de meeste filters mee werken. Het gaat hier om de zogeheten Big Stopper, een extreme vorm van ND filters die tot tien stops tegen kan houden. Deze stopper is zo sterk, dat er eerst een compositie met de camera gemaakt moet worden. Daarnaast meet je vooraf de belichting, omdat het lastig is om via het filter naar de belichting te kijken. Je plaatst het filter voorzichtig zo dicht mogelijk bij de camera in de houder.

Het gebruik van de Big Stopper is lastig. Je kan zo weinig zien door het filter, dat je vooraf je camera in moet stellen op handmatig, omdat de camera geen autofocus hier doorheen kan gebruiken. De sluitertijd bereken je door een rekensommetje die bij aanschaf van het filter is meegegeven. Het werken met een Big Stopper is in het begin daarom erg wennen, maar wanneer je er eenmaal ervaren mee bent, levert het resultaten op die je met andere filters niet voor mogelijk hield.

Het kopen van ND filters

Fotograferen met een ND filter kan erg interessant zijn voor je als je veel met (professionele) fotografie bezig bent. Het kopen van ND filters is vrij eenvoudig. Via fotospeciaalzaken zijn er pakketten van de filters verkrijgbaar, die tussen de vijftig en honderd euro kosten.

Het gebruik van ND filters tijdens fotograferen heeft alles te maken met de juiste berekeningen. Van tevoren kan je door tabellen of apps berekenen welke sluitertijd je nodig hebt en of je een wijd open diafragma nodig hebt. Het is aangeraden dit van tevoren te doen, want door de filters kan je camera moeilijk zelf focussen.

Cursussen fotograferen met ND filters

Mocht het in eerste instantie nog te moeilijk zijn om zelf aan de slag te gaan met ND filters, dan bestaan er ook cursussen om hier beter mee om te kunnen gaan. Om goed te leren overweg te gaan met je camera, is het een goed idee om een online cursus te volgen.

Het werken met DN filters is een vorm van kunstfotografie. Het kan daarom zijn dat je er in het begin er nog erg mee worstelt en je eerste foto’s niet het gewenste effect hebben. Net als bij vele vormen van kunst en werken met digitale apparaten is ook het fotograferen met ND filters iets waar je bekend mee moet gaan raken. Oefening baart kunst, en hoe meer je met je filters aan de slag gaat, hoe vertrouwder het wordt.

Beter leren fotograferen

Wil jij beter leren fotograferen en wil het allemaal nog niet echt lukken met je camera? Dan raad ik je aan om eens te kijken naar de cursus fotografie op deze website. Hier leer je stap voor stap hoe jij beter fotografeert in verschillende stijlen.

Benieuwd wat je allemaal leert in de cursus? Neem dan eens een kijkje op de cursus pagina. 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨