Hoe werkt fotograferen met een spiegelreflexcamera?

Hoe werkt fotograferen met een spiegelreflexcamera?

Hoe werkt fotograferen met een spiegelreflexcamera? Als je 30 jaar geleden een foto wilde maken, had je daar meerdere attributen voor nodig.

Je kon de foto wel maken, maar je had nadien ook nog tijd en apparatuur nodig om de foto te ontwikkelen.

Een polaroid camera was al een innovatieve uitvinding, aangezien je daarbij direct de beschikking over de ‘uitgeprinte’ foto had.

De digitale camera’s en de spiegelreflexcamera’s zijn tegenwoordig de meest geavanceerde camera’s. Met deze camera’s is het mogelijk om prachtige en scherpe foto’s te maken.

Uiteraard heb je niet zomaar een perfecte foto gemaakt. Hierbij speelt ook enig talent een rol. Je moet tenslotte oog voor de compositie hebben, maar je moet ook weten hoe je spiegelreflexcamera werkt.

Een spiegelreflexcamera is een behoorlijk geavanceerde camera. Het gevolg daarvan is dat het ook een relatief gecompliceerde camera is.

Bij het maken van een perfecte foto moet je namelijk met meerdere instellingen rekening houden.

In dit artikel geven we jou dan ook graag informatie over het fotograferen met een spiegelreflex. Hoe werkt dit exact?

En waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je het antwoord op die vragen!

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

De benaming ‘spiegelreflexcamera’ klinkt behoorlijk vernuftig, niet waar? De benaming van deze camera slaat op de werking van de camera.

Bij een spiegelreflexcamera kan je door de lens naar het object kijken. In feite bekijk je de werkelijke wereld dus door de lens van je camera.

Bij het maken van een foto speelt het licht altijd een doorslaggevende rol.

Bij een spiegelreflexcamera komt dit licht via de lens naar binnen en vervolgens wordt dit licht via de spiegel gekaatst naar boven.

Canon EOS 2000D Body
Bekijk hier de Canon EOS 2000D Starters camera

Als je op de ontspanner van de camera drukt, gaat de spiegel naar boven. Door deze klappende beweging naar boven, kan de sluiter geopend worden.

Ondertussen gebeurt er op de achtergrond van alles. Dit proces is behoorlijk gecompliceerd, maar gaat bijzonder snel.

De huidige spiegelreflexcamera’s zijn ongelooflijk goed en werken heel snel. Hierdoor gaat het maken van een foto niet alleen snel, maar is het ook nog eens bijzonder leuk.

Het maken van een foto met een spiegelreflexcamera wordt nog leuker als je bezig gaat met de instellingen.

De instellingen zijn bij een spiegelreflexcamera namelijk bepalend voor het uiteindelijke resultaat van de foto.

We hebben het hier met name over het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde. Bij al deze instellingen speelt de hoeveelheid licht een belangrijke rol.

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe een spiegelreflexcamera werkt. Een belangrijk element bij deze werking is de lichtinval.

Deze lichtinval zorgt namelijk voor een bepaalde weerkaatsing op/van de spiegel binnen de camera.

Deze lichtinval zorgt vervolgens grotendeels voor de uitkomst van de foto’s.

Door aanpassingen aan de ISO waarde, de sluitertijd en het diafragma door te voeren, kan je een grote invloed op de foto’s uitoefenen.

Als je ondertussen ook nog eens de beste compositie kiest, kan je een prachtige foto schieten.

Wil je meer weten over de instellingen van een spiegelreflexcamera? Lees dan dit artikel hieronder verder.

Diafragma

Nagenoeg alle spiegelreflexcamera’s bieden je de mogelijkheid om zélf het diafragma in te stellen.

Met het diafragma kan je instellen hoe scherp de achtergrond wordt. Hiervoor kan je een bepaald ‘f-getal’ gebruiken.

Bij deze waarde geldt de volgende richtlijn: hoe lager dit getal is, hoe onscherper de achtergrond wordt.

Het gevolg hiervan is dat je de nadruk op de voorgrond kunt leggen. Door de voorgrond scherp te maken, krijg je de volledige focus op het desbetreffende object.

De vage achtergrond zorgt vervolgens voor een fraai geheel.

Met het diafragma kan je dus de scherpte van de achtergrond instellen. Hoe dit exact werkt, is bij de verschillende merken verschillend.

In veel gevallen kan je dit met een draaiwiel aan de bovenkant van de camera instellen.

Sluitertijd

Een ander bepalende instelling is de sluitertijd. Een sluitertijd kan je instellen om bijvoorbeeld beweging in een foto te krijgen of om juist een beweging stop te zetten.

Als je bijvoorbeeld een foto van een langsrijdende auto wilt maken, speelt de sluitertijd een ongelooflijke belangrijke rol. De sluitertijd wordt aangegeven als bijvoorbeeld ‘1/125s’.

Hoe hoger dit laatste getal wordt, hoe sneller de sluitertijd is. Met een snelle sluitertijd kan je de beweging in een foto stopzetten.

Als je juist op zoek naar dynamiek in een foto bent, kan je de sluitertijd beter kort instellen.

Het instellen van de sluitertijd is ook per camera verschillend, maar je kunt dit vaak doen in het instellingenmenu van de camera.

Voor het maken van een perfecte foto is het belangrijk dat de diafragma en de sluitertijd in perfecte harmonie met elkaar zijn.

Daarbij moet je ook nog eens de ISO waarde juist instellen.

ISO waarde

Zoals je hebt kunnen lezen, speelt de lichtinval een beslissende rol bij het maken van een foto.

De ISO waarde geeft in feite aan hoe gevoelig de sensor is voor het licht dat je vastlegt. De ISO waarde wordt bijvoorbeeld weergegeven als ‘ISO 100’.

Hoe hoger dit getal is, hoe minder licht je nodig hebt.

In de praktijk blijkt dat je deze instelling het beste zo laag mogelijk kunt houden. Als je de ISO waarde namelijk hoog zet, bestaat de kans op ruis in de camera.

In sommige situaties heb je echter niet al te veel licht. In dat geval kan je wellicht beter voor een statief kiezen.

hoe kun je fotograaf worden

Met een statief is het makkelijker om je beeld te stabiliseren, zodat de lens ook minder licht nodig heeft.

De ISO waarde komt met name van pas in situaties waar niet al te veel licht aanwezig is. Is er wel veel licht aanwezig? Laat de ISO waarde dan op ISO 100 staan, zodat je hier geen last verder van hebt.

Samenvattend

Het fotograferen met een spiegelreflexcamera is elke keer weer een uitdaging. Je moet tenslotte de werking van bovenstaande instellingen goed begrijpen en op de juiste manier instellen.

Ook is het belangrijk om te weten hoe een spiegelreflexcamera aan de binnenkant werkt. De lichtinval en de spiegel spelen hier een doorslaggevende rol bij.

Wil je alles leren over fotograferen met een spiegelreflexcamera? Dan is deze cursus iets voor jou. Klik hier voor meer informatie over de fotografie cursus.. 

Verder is het ook een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Veel succes!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨