Hoe werkt fotograferen met een telelens?

Hoe werkt fotograferen met een telelens?

Hoe werkt fotograferen met een telelens? Het is niet voor niets dat behoorlijk veel Nederlanders dezelfde hobby delen.

Fotografie is namelijk een ontzettende en leuke bezigheid. Als je eenmaal een perfecte foto hebt gemaakt, werkt dat tevens verslavend.

Het geeft een dusdanig voldaan gevoel, waardoor je dat keer op keer weer mee wilt maken.

De streef naar het maken van de perfecte foto’s blijft dan ook aanwezig. Dat is eigenlijk een garantie voor succes.

Het maken van de perfecte foto is dus leuk te noemen, maar is ook behoorlijk lastig.

Bij het maken van een foto moet je namelijk met behoorlijk veel elementen rekening houden. Je moet allereerst de compositie perfectioneren.

Oftewel: je moet nadenken over de stand van de foto en welke objecten zich in de foto bevinden.

Vervolgens kan je, met behulp van instellingen, de focus op een bepaald gebied binnen de foto leggen.

Hiervoor kan je gebruiken maken van het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde.

Deze instellingen gaan ook weer hand in hand met elkaar, waardoor het wijzigen van een instelling ook van invloed is op de andere instellingen.

Voordat het zo ver is, moet je uiteraard wel de juiste gear ter beschikking hebben. Hierbij hebben we het over een spiegelreflexcamera, maar ook over het objectief.

Het objectief is de lens die je op de spiegelreflexcamera zet. De ontwikkelingen hebben de afgelopen jaren niet stilgestaan.

Integendeel zelfs; je hebt tegenwoordig de keus uit ongelooflijk veel verschillende lenzen.

In dit artikel beperken wij ons tot één specifieke lens: de telelens. Hoe werkt dit exact? En welke effecten kan je behalen met een telelens?

Wat is een telelens?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een telelens exact is. We kunnen een telelens het beste als een zoomlens omschrijven.

Oftewel: je kunt objecten in de verte naar voren halen. Een gemiddelde telelens heeft een brandpuntafstand vanaf ongeveer 70 mm.

Afhankelijk van de kwaliteit van de telelens kan dit oplopen tot wel 600 mm. Maar, weet jij exact wat de brandpuntafstand is?

De brandpuntafstand is de afstand tussen de sensor en het midden van de lens. Hoe groter deze afstand is, hoe dichterbij je het beeld naar de lens kunt halen.

Oftewel: hoe verder je in kunt zoomen. Als deze brandpuntafstand minimaal 70mm is, spreken we van een telelens.

Als deze brandpuntsafstand minder dan 24mm is, spreken we van een groothoeklens. Dat is dus een hele andere soort lens en is niet te vergelijken met een telelens.

Hoe werkt een telelens?

De eerste stap die je moet nemen, is om de telelens op je camera te zetten. Hoe dit exact werkt, is ongetwijfeld bij je bekend.

Zo niet? Pak het instructieboekje van je camera er even bij. Vervolgens kan je aan de slag met het inzoomen. Hierbij moet je wel weten hoe dit werkt.

Stel dat je een 70-300mm lens hebt. Daarbij is je beeld bij 70mm al redelijk ingezoomd, maar bij 300mm ben je echt ver ingezoomd.

Op die manier kan je het beeld uit de verte naar voren halen. Je hebt daarbij net het gevoel dat zich iets vlak voor je lens bevindt, terwijl dat dus op grote afstand is.

Het mogelijke gevolg hiervan is wel dat je beeld onscherp wordt. Dit heeft te maken met het feit dat je handen altijd heel lichtjes trillen.

hoe werkt fotograferen met scherptediepte

De lichtste trillingen kunnen al voor ruis in de foto zorgen. Je hebt dan in feite twee keuzes. Bij de duurdere apparaten is er sprake van een beeldstabilisatie.

Die stabilisatie zorgt ervoor dat de foto goed scherp wordt. Heb je niet zo’n dure telelens? Dan biedt een statief uitkomst.

Een telelens is in bepaalde situaties uiterst geschikt. Denk hierbij aan natuurfoto’s. Loop je op de heide en zie je in de verte een fraaie vogel?

Pak je telelens erbij, zoom in en schiet de perfecte foto. Een bijkomend voordeel: je laat de vogel niet schrikken.

De vogel heeft niet eens door dat je een foto maakt. Allemaal te danken aan de telelens.

Maar, ook in de sportwereld worden veelal telelenzen toegepast. Bij een voetbalwedstrijd kan je tenslotte van alle kanten inzoomen op het gehele veld.

Handig als je achter het ene doel zit, terwijl er bij het andere doel een grote kans is. Met een telelens kan je makkelijk inzoomen en het gewenste plaatje schieten.

Tot slot hebben we nog een handige tip voor het schieten van een foto met een telelens.

Om de ruis tegen te gaan, kan je een korte belichtingstijd instellen. Hiermee heb je nog een ander voordeel: je kunt beweging in een foto creëren.

Dat is uiterst wenselijk bij bijvoorbeeld een sportwedstrijd. Dat kan je dus verkrijgen door de belichtingstijd kort in te stellen.

Is de belichtingstijd dusdanig kort dat je de foto niet meer uit de lossende hand kunt schieten? Maak ook dan gebruik van een statief.

Daarmee ben je verzekerd van het beste resultaat, mits de overige instellingen uiteraard ook goed staan.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij een telelens moet je met bepaalde zaken rekening houden. Allereerst datgene wat we hier boven besproken hebben; de kans op ruis in je foto.

Je kunt dan ook het beste voor een goede telelens met beeldstabilisatie kiezen óf een statief aanschaffen. Met beide oplossingen is het mogelijk om de ruis in je foto’s te voorkomen.

hoe kun je fotograaf worden

Daarnaast moet je rekening houden met de investering voor een telelens. Een professionele telelens kost behoorlijk veel geld.

Je moet je vooraf dan ook afvragen of je een telelens echt nodig hebt. Is dat het geval? Dan kan je met een gerust gevoel de investering doen.

Heb je enige twijfel? Dan is het misschien handiger om even door te kijken. Voor fotografie in de natuur of sportfotografie is een telelens echter wel uiterst handig en prettig.

Heb je besloten om een telelens aan te schaffen? Dan is het zaak om de verschillende lenzen met elkaar te vergelijken.

Let hierbij onder andere op de brandpuntafstand en overige specificaties. Uiteraard moet de telelens ook compatibel zijn met je camera. Let hier dan ook goed op.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨