Hoe werkt Splash fotografie?

Hoe werkt Splash fotografie?

Hoe werkt splash fotografie? Het maken van foto’s is een ongelooflijk leuke bezigheid. Het is namelijk een bezigheid waar je jouw eigen creativiteit in kwijt kunt.

Het is bovendien een bezigheid waar je heerlijk van kunt ontspannen. Dit geldt zowel voor hobby fotografen als voor professionele fotografen.

De professionele fotografen verdienen hun geld middels het maken van foto’s. Wellicht hebben zij iets meer druk op de schouders vanwege die reden.

Maar, de meeste fotografen ervaren toch een gevoel van rust op het moment dat zij achter hun camera zitten.

De camera is voor elke fotograaf ook zijn/haar beste maatje. Je hebt tenslotte een goede camera nodig om de beste foto’s te kunnen produceren.

Uiteraard speelt jouw eigen inzicht en creativiteit hier ook een grote rol in. Maar, onder aan de streep blijkt toch echt dat de beste foto’s juist met goede camera’s gemaakt worden.

Het blijkt dus dat een perfecte foto de combinatie van twee werelden is: een talentvolle fotograaf in combinatie met de juiste apparatuur.

Als je een foto gaat maken, heb je bovendien de keus uit vele verschillende fotografiestijlen. Je kunt bijvoorbeeld voor een stilleven kiezen of juist voor een portret.

Maar, je kunt ook nog planning foto’s van auto’s op een circuit maken of foto’s van een ijsblokje dat in het water valt. Dat laatste voorbeeld wordt ook wel aangegeven met de term splash fotografie.

De term splash fotografie klinkt behoorlijk sprankelend. Weet jij al wat deze vorm van fotografie exact in houdt?

Na het lezen van dit artikel weet jij alle ins en outs van splash fotografie. Je bent volledig op de hoogte van de bijbehorende technieken en de achterliggende gedachte.

Bovendien kan je in dit artikel enkele handige tips met betrekking tot splash fotografie. Laat je verrassen en schiet nóg betere foto’s in de nabije toekomst.

Wat is splash fotografie?

Splash fotografie is wellicht het beste aan te duiden aan de hand van een foto. De foto aan de rechterkant van dit artikel is een duidelijk voorbeeld van splash fotografie.

Bij splash fotografie draait het namelijk om het fotograferen van objecten terwijl deze in het water (of in een andere vloeistof) vallen.

Door deze beweging in combinatie met de beweging van het water ontstaat een bijzonder gaaf effect.

Dat effect is in bijgaande foto dan ook duidelijk te zien. Als je eenmaal ervaren met splash fotografie bent, kan je de foto’s nog gaver maken met bijvoorbeeld de lichtpunten.

Ook dat zie je duidelijk in de foto hiernaast. De aandacht wordt door het lichte gedeelte van de foto getrokken; oftewel de plek waar de citroen in het glas met water valt.

Daarom heen zie je alleen maar zwart, waardoor de focus volledig op de ‘splash’ ligt.

De instellingen

Je kunt uiteraard niet zomaar met elke willekeurige camera een dergelijke foto schieten. Nee, in dit geval is het absoluut verstandig als je een professionele camera tot je beschikking hebt.

Een camera waarmee je bevriezing én beweging vast kunt leggen. Als je een dergelijke foto wilt maken, moet je sowieso een snelle sluitertijd instellen.

Deze snelle sluitertijd zorgt er tenslotte voor dat er beweging in de foto ontstaat. Juist de beweging is datgene wat een splash foto zo ontzettend gaaf maakt.

Daarnaast is een diafragma van om en nabij de F11 aan te raden. Dit dichtgeknepen diafragma past perfect bij de snelle sluitertijd.

Daarbij willen we wel aan raden om voor veel licht te zorgen. Deze instellingen zijn namelijk nogal lichtgevoelig, waardoor voldoende licht absoluut noodzakelijk is.

Ook is het van belang om op de juiste plek scherp te stellen. Over het algemeen kunnen we stellen dat je het beste scherp kunt stellen op de plek waar het object gaat vallen.

Maar, je gaat ongetwijfeld al snel merken dat dit een kwestie is van proberen, proberen, proberen en nog eens opnieuw proberen.

Na verloop van tijd krijg je hier gevoel voor en weet je exact hoe en waar je scherp moet stellen.

Tot slot willen we nog één laatste opmerking plaatsen over de instellingen. We willen je namelijk graag aanraden om een statief te gebruiken.

Met een statief heb je veel minder last van ruis; iets wat absoluut wenselijk is bij een dergelijk snelle sluitertijd en een diafragma van ongeveer F11.

Hou hier dus rekening mee en gebruik zoveel mogelijk een statief bij de splash fotografie.

Creativiteit

Zoals we reeds zeiden, komt er bij splash fotografie een hoop creativiteit om de hoek kijken. Deze creativiteit kan je op een prachtige manier tot uiting laten komen.

We willen je daarom ook graag adviseren om goed na te denken over de compositie en de verlichting van de foto.

Als je de focus op deze twee elementen let, weet je namelijk unieke foto’s te schieten.

Je hoeft namelijk niet altijd een glas met water te gebruiken. Nee, met bijvoorbeeld een glas jus d’orange of een glas cola kan je ook prachtige effecten creëren.

Ook hierbij geldt weer dat het een kwestie van proberen, proberen en nog eens proberen is.

Dat geldt eveneens voor de verlichting. Het is sowieso aan te raden dat je goed en veel licht hebt tijdens het maken van een splash foto.

Maar, hoe kan je daarvoor zorgen? Wel, vaak wordt een flitser gebruikt om de beweging min of meer vast te leggen.

In vakjargon wordt dit ook wel eens getypeerd als ‘de beweging te bevriezen’. Dit lukt echter niet als je weinig licht hebt.

Zorg er daarom voor dat je veel licht, bijvoorbeeld in de vorm van flitsers, hebt.

Als afsluiter van dit artikel willen we je graag nog enkele tips mee geven. De allereerst tip heeft betrekking op het verkrijgen van licht.

Het werkt namelijk behoorlijk goed als je hier een felle bouwlamp voor gebruikt. Op die manier kan je een hoop licht verkrijgen.

Daarnaast hebben we als tweede tip nog om ook met de achtergrond te experimenteren. Zoals je op de voorbeeldfoto kunt zien, speelt de zwarte achtergrond een belangrijke rol.

Probeer eens te experimenteren met een andere kleur; op die manier kan je nóg meer dimensie in je foto aanbrengen.

Ben jij net begonnen met fotograferen? Neem dan eens een kijkje op de pagina van de cursus Digitale fotografie….

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨