Hoe werkt zwart wit fotograferen?

Hoe werkt zwart wit fotograferen?

Hoe werkt zwart wit fotograferen? Vroeger was het nog helemaal niet mogelijk om in kleur te fotograferen. Maar tegenwoordig worden vrijwel alle foto’s gemaakt in kleur. Toch kan het nog steeds heel mooi zijn om een foto zwart wit te maken omdat het een bepaalde uitstraling geeft.

In dit blogbericht vertellen we je wat zwart wit fotografie is, hoe het werkt en geven we je enkele tips die je helpen bij het maken van zwart wit foto’s Lees verder.

Wat is zwart wit fotograferen?

Zwart wit fotografie is eigenlijk niets anders dan je foto’s in zwart wit maken in plaats van kleur. De meeste fotografen hebben de voorkeur om te fotograferen in kleur. Toch kan het maken van een zwart wit foto een fantastische foto opleveren.

Hoe werkt zwart wit fotografie

Vroeger waren alle foto’s nog zwart wit en als je terugkijkt naar oude foto’s kun je zien dat het zwart wit effect in veel gevallen toch wel iets doet met de foto.

Zo zijn fotografen op het idee gekomen om zwart wit fotografie erin te houden en komen er nog regelmatig prachtige zwart wit foto’s voorbij.

Hoe werkt zwart wit fotograferen?

Zwart wit fotograferen kun je op verschillende manieren doen. Sommige camera’s hebben bijvoorbeeld de functie om de camera op zwart wit te zetten. Daarnaast is het ook mogelijk om eerst je foto in kleur te maken en de foto daarna op de computer te bewerken naar zwart wit.

Als je zwart wit wilt gaan fotograferen is vooral belangrijk om rekening te houden met het contrast. Als je dit verkeerd instelt bestaat de kans dat de foto onduidelijk wordt of heel donker.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de achtergrond van de foto en het object dat je wilt gaan fotograferen. Als zowel de achtergrond als het object vrij donker is van kleur bestaat de kans dat je het object niet goed ziet op de foto.

Hieronder geven we je graag nog enkele tips die je helpen bij het maken van de perfecte zwart wit foto.

hoe werkt zwart wit fotografie 1

5 tips voor zwart wit fotografie

Om je direct op weg te helpen mooie zwart wit foto’s te kunnen maken, geef ik je graag nog een paar praktische tips die je kunt toepassen in de praktijk.

1. Veel oefenen

Om de perfecte zwart wit foto te kunnen maken is de beste tip die ik je kan geven om zo veel mogelijk te oefenen. Belangrijk is dan om te oefenen met de achtergrond van de foto in vergelijking tot het object.

Probeer je object voor verschillende achtergronden te plaatsen om te ervaren wat het beste effect heeft in zwart wit.

2. Kijk of je camera een zwart wit functie heeft.

Sommige camera’s hebben een zwart wit functie en dan is het natuurlijk een goed idee om daar gebruik van te maken. Bekijk daarom of je camera die functie heeft of koop een camera met een zwart wit functie.

Als je liever niet wilt investeren in een nieuwe camera kun je er ook altijd voor kiezen om het zwart wit effect later toe te voegen op de computer.

3. Leer foto’s bewerken met Photoshop

Vooral als je geen zwart wit camera hebt is het een goed idee om te leren hoe jij je foto’s kunt bewerken in Photoshop. Naast het toepassen van zwart wit kun je hierbij ook bijvoorbeeld de belichting aanpassen.

Photoshop is best prijzig om aan te schaffen. Er zijn ook een aantal gratis vervangers voor Photoshop zoals GIMP

4. Maak gebruik van kleurfilters

Je kunt kleurfilters op twee manieren toepassen namelijk via Photoshop of door daadwerkelijk een filter te plaatsen voor je lens. Zo maakt bijvoorbeeld een rode filter de foto’s donkerder en en maakt bijvoorbeeld een gele kleurfilter de foto lichter.

5. fotograferen in RAW formaat

Door te fotograferen in RAW formaat terwijl jij je spiegelreflexcamera op zwart wit hebt ingesteld, worden je foto’s als nog in kleur gemaakt. Zo kun je na de tijd bepalen of de zwart wit foto mooi is gelukt of dat je de foto toch liever in kleur wilt houden.

6. Vignette toepassen

Door vignette toe te passen kun je heel duidelijk de nadruk leggen op een bepaald onderdeel van de foto. Hiermee maak je de randen van de foto donkerder dan de rest. In sommige gevallen kun je dit direct met de camera doen, maar het is ook mogelijk om dit toe te passen met bijvoorbeeld Photoshop.

Leren fotograferen met een digitale camera

Fotografie is een leuke hobby en als je er een beetje goed in wordt kun je er prachtige foto’s mee maken. Door de vele functies van bijvoorbeeld een spiegelreflex camera is het niet heel makkelijk om goed te leren fotograferen.

Daarom kan het een goed idee zijn om je in te schrijven voor fotografie workshops van bijvoorbeeld de mediamarkt en om een fotografie cursus te volgen. Zo leer je namelijk snel de basis en kun je vanuit daar jezelf veel sneller ontwikkelen.

Als jij alles wilt leren over digitale fotografie raad ik je zeker aan om de bovengenoemde twee dingen te doen. Hier heb ik zelf veel voordeel uit gehaald.

hoe werkt zwart wit fotografie 12jpg

Conclusie

Zwart wit fotografie is eigenlijk niets anders dan fotograferen in zwart wit. Ondanks dat de technologie het mogelijk maakt om te fotograferen in kleur, zijn veel fotografen nog steeds fan van het fotograferen in zwart wit.

Als je wilt fotograferen in zwart wit kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt gebruik maken van een zwart wit functie op de camera als jouw camera daarover beschikt, maar je kunt er ook voor kiezen om je foto’s later zwart wit te maken met Photoshop.

Door gebruik te maken van kleurfilters kun je ervoor zorgen dat foto’s juist lichter of donkerder worden.

Om mooie zwart wit foto’s te maken is het een goed idee om veel te oefenen. Hierdoor leer je bijvoorbeeld bij welk object je juist kiest voor een donkere achtergrond en bij welk object niet.

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je plezier hebt in het fotograferen. Als het allemaal niet direct lukt, blijf dan vooral veel oefenen, lees informatie op het internet en volg Workshops en cursussen. Dan leer je snel hoe jij de perfecte foto’s maakt en kun je nog meer genieten van je mooie hobby.

 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨