De Tofste Lensaccessoires Van Dit Moment! Dit moet je zien

De Tofste Lensaccessoires Van Dit Moment! Dit moet je zien

In de technologische wereld is er nooit een tekort aan uitbreidingen en accessoires. Dan mag de fotografie wereld dus ook niet achterblijven! En dat gebeurt ook zeker niet. Naast vele accessoires voor je camera, studio en cameratas, zijn er ook veel verschillende accessoires voor je lenzen.

In dit artikel lees je alles over de verschillende lensaccessoires, waar ze voor bedoeld zijn en welke de beste van zijn soort is. Zo weet je precies wat je nodig hebt voor je fotografische bezigheden en welke als beste uit de tekst zijn gekomen! Dat is snel en leuk fotograferen.

[[showindex]]

Lensaccessoires

Je kan een camera een beetje zien als een game computer. Er zijn veel verschillende onderdelen die je kan toevoegen, verwisselen en die verschillende resultaten leveren. Daarnaast zijn er veel accessoires die bepaalde doelen hebben. Bijvoorbeeld je foto mooier maken, de kleuren feller maken, het licht dimmen of extra scherptediepte aan je foto toevoegen. Veel verschillende onderwerpen wat, voor beginnende en gevorderde fotografen, nog best verwarrend kan zijn.

Een lens accessoire kan je foto’s dus naar een hoger niveau brengen. Veel mensen denken dat alleen professionele fotografen accessoires gebruiken voor hun lenzen en camera’s. Dat is echter een fabel. Accessoires zijn in sommige gevallen nodig waardoor je als hobby fotograaf ook veel profijt hebt aan een goede accessoires.

Er zit veel verschil tussen goede en slechte accessoires. Het is waar, een filter is een filter, maar goedkope filters kunnen vlekjes, kringen en oneffenheden verzorgen of de kwaliteit van de foto omlaaghalen. Duurdere accessoires doen niets met de kwaliteit van de foto en zorgen dat er geen vlekjes op de foto’s komen. Het is dus zeker een aanrader om te gaan voor een wat duurdere accessoire om verzekerd te zijn van de juiste kwaliteit. Uiteraard krijg je waar voor je geld als je wat meer uitgeeft. Het is geen goedkope hobby, maar je kan er ontzettend veel mooie dingen mee doen.

Welke accessoires zijn ervoor lenzen?

Voor lenzen zijn veel verschillende soorten accessoires. Eén soort accessoires heb ik al even genoemd, namelijk filters. Onder filters vallen weer veel verschillende soorten filters die straks besproken zullen worden. Daarnaast heb je lensdoppen, reverse ringen, zonnekappen, lensadapters, lenstassen, objectiefextenders en filteradapters. Veel verschillende dingen dus, die we allemaal 1 voor 1 zullen bespreken zodat je zeker weet wat ze zijn, waar je ze voor kan gebruiken en wat ze met je foto’s doen!

lensaccessoires

Filters

Veel mensen denken dat filters alleen gebruikt worden bij het bewerken van de foto’s. Dat is echter niet zo. Er zijn veel verschillende filters die je op je lens kan plaatsen waardoor je foto’s naar een hoger niveau getild worden. De volgende filters kan je op je lens plaatsen:

UV filter

Een Uv-filter zorgt ervoor dat je lens niet kapotgaat door de zon en dat er geen ongewenste UV stralen in je foto te zien zijn. Het draagt dus niet alleen bij aan de foto’s maar ook aan de houdbaarheid van de lens!

Polarisatie filter

Een polarisatiefilter zorgt voor meer kleurverzadiging en haalt reflecties uit gebouwen of water. Mocht je dus portretten willen maken door glas, kan je beter een polarisatiefilter kopen waardoor de persoon beter zichtbaar is. Er zijn verschillende polarisatiefilters. Circulaire polarisatiefilters, gradiënt polarisatiefilters en volledige polarisatiefilters. Circulaire filters kan je draaien om het donkere gedeelte zelf te bepalen. Vaak draai je het donkere gedeelte naar de lucht om het blauw en de wolken goed te zien. Bij een gradiënt filter gaat het soepel over van donker naar licht. Deze kan je ook draaien, maar dat doe je door het filtertje anders is de filteradapter te schuiven. Een volledige filter is rondom even donker. Deze is erg geschikt voor hele lichte gebieden zoals in de sneeuw of witte stranden!

ND filter

ND is de afkorting voor Neutral Density. Ze worden ook wel grijsfilters genoemd en zorgen ervoor dat de foto donkerder wordt. Dit lijkt niet heel handig, maar als je in een hele lichte omgeving bent en je iets vast wil leggen met een langere sluitertijd, is een grijsfilter een handige tool! ND filters zijn in verschillende dichtheden verkrijgbaar. Van 1 ND tot wel 10 ND. Hoe hoger het getal, hoe langer je sluitertijd moet zijn om een goed belichte foto te maken. Stel je bent aan het strand van Ameland en wil een mooie foto maken van de zee. Als je geen grijsfilter gebruikt zal je foto overbelicht raken en zal je rare bewegingen zien. Als je een ND filter 4 op je camera schroeft, zal je 4 stappen in je sluitertijd moeten zakken. Hierdoor zal het water mooi glad worden en zal je kleine druppel die opspatten niet meer zien. Je krijgt een magisch effect. Wel even een statief aanschaffen!

Glazen bol

Een glazenbol is een accessoire wat niet veel fotografen gebruiken, maar waardoor je foto’s wel veel interessanter worden om naar te kijken. Er zijn glazen bollen die je neer legt en doorheen schiet waardoor de omgeving op de kop komt te staan. Er zijn echter ook bol filters die een fish eye effect geven. Vaak is het mooier om de bol volledig in beeld te laten in plaats van de bol tegen de lens te houden. Dit geeft een speelsere foto.

lensaccessoires

Macro filter

Een macro filter is een filter wat ervoor zorgt dat je meer scherptediepte in je foto krijgt en je op een kortere afstand kan scherpstellen. Hierdoor zal je dus goed kunnen inzoomen op een beestje of bloem en deze haarscherp vast kunnen leggen met een mooie scherptediepte. Het is niet aan te raden om een macro lens te kopen en dit filter erop te plaatsen. Dan kan je te veel scherptediepte krijgen en juist minder makkelijk scherp kunnen stellen.

Protector filter

Een protector filter beschermt je lens. Dit is dus eigen een glas plaatje die je op je lens schroeft zoals je ook een glasplaatje op de telefoon plakt. Het doet niet veel voor de foto’s. Het is echt alleen ontwikkeld om krasjes en vlekken op je lens te voorkomen.

Star filter

Een star of ster filter zorgt voor sfeervollere foto’s. Hoe dit kan? Alle lichtbronnen in de foto worden gespleten waardoor je een ster effect krijgt. Een beetje als wanneer je door de regen loopt met een bril en je in een lamp kijkt. Dit geeft de foto’s net een extra tintje sfeer.

Uiteraard zijn er ook ander filters zoals infrarood, close-up filters en creatieve filters. Echter worden deze minder gebruikt en zijn de bovenstaande filters erg populair onder de creatievere fotografen of fotografen die graag hun foto’s op social media plaatsen!

Lensdoppen

Lensdoppen zijn, net als protector filters, een accessoire die je lens beschermen en ervoor zorgen dat je lens langer meegaat. Een lensdop klem je op je lens waardoor er geen licht, stof of water naar binnen kan. Hierdoor wordt de levensduur van je lens verlengt en hoef je niet elke keer als je de lens op de camera draait, het glas schoon te maken.

Afbeelding van bol.com

Uiteraard kunnen er vlekjes op komen maar als je de lensdop gebruikt voor je de lens in je cameratas pakt, zullen krasjes en vlekjes die niet meer te verwijderen zijn vermeden worden. Lensdoppen worden in de meeste gevallen standaard meegeleverd en zijn in verschillende maten beschikbaar. Je hoeft niet te kiezen voor een Canon dop als je een Canon lens hebt. Maar let wel goed op de diameter van de lens!

Koop dit product bij Bol.com > 

Reverse ring

Een reverse ring is een grappige accessoire. Dit is namelijk een ring die je op de plek op de body van de camera, waar je de lens opschroeft plaatst, waardoor je de lens achterstevoren op de camera kan plaatsen.

Lens
Afbeelding van bol.com

Hierdoor is dus het gedeelte, wat je normaal aan de body schroeft, nu het gedeelte wat aan het einde van de lens zit. Door dit te doen krijg je meer scherptediepte en kan je verder inzoomen. Erg handig voor macrofotografie dus!

Koop dit product bij Bol.com > 

 

Zonnekappen

Als je een professionele fotograaf vraagt of een zonnekap echt nodig is, zal het antwoord waarschijnlijk ja zijn. Als je het mij vraagt is het in ieder geval een ding wat je echt in je camera tas moet hebben. Zonnekappen zorgen er namelijk voor dat er geen felle zonnestralen in de lens komen.

Zonnekap EW-63C voor Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM (beschermkap, lens hood)
Afbeelding van Bol.com

Als dit wel gebeurt kan je lens kapotgaan en de sensor van je camera beschadigen. Dat is ook de reden dat je nooit je camera naar de zon mag laten wijzen of een foto mag maken wat direct in een lamp schijnt. Door een zonnekap te gebruiken worden lichtstralen geblokkeerd en kan je lens, en camera, langer mee! Ook hierbij moet je goed op de diameter van je lens letten. Zorg dus wel dat je de juiste zonnekap koopt!

Koop dit product bij Bol.com > 

Lensadapters

Het kan zo zijn dat je een Nikon camera hebt gekocht, deze helemaal hebt uitgebreid met vele andere lenzen, maar je toch liever met Canon werkt. Of andersom. Veel mensen denken dat ze dan andere lenzen moeten kopen en ze al het geld voor niets hebben uitgegeven. Dat is echter niet waar. Er bestaan adapters die je op je body schroeft waardoor een Nikon lens op een Canon body past, of een Sony body een Canon lens kan dragen.

Canon EOS EF Body naar Canon FD Lens Converter / Lens Mount Adapter
Afbeelding van bol.com

Deze schroeven zijn aan de ene kant gemaakt voor het merk van de body. Aan de andere kant heb je precies de juiste aansluiting voor het merk van de lens. Niet elke lens, camera of merk heeft dezelfde aansluiting dus daar moet goed op gelet worden. Ook zijn er adapters die een canon EF-body, een Canon SF lens kan laten dragen. Zo kan je elke lens kopen die je maar wil en toch je body gebruiken!

Koop dit product bij Bol.com > 

Lenstassen

Veel professionele fotografen zie je vaak lopen met grote camera tassen. Echter past niet alles in deze tassen. Sommige tassen kunnen 3 body’s en 5 lenzen dragen. Maar dan liggen er in de studio nog 5 andere lenzen die niet mee kunnen. Hiervoor zijn er lenstassen. Dit zijn tassen die speciaal ontwikkeld zijn om lenzen veilig te vervoeren. Ze zijn extra stevig en kunnen vaak meerdere lengtes lens dragen. Ook hierbij moet je goed op de maat van de lens letten. Als een tas gemaakt is voor maximaal een 300 mm lens, past een 600 mm lens hier dus niet in.

Cullmann Lens Tas - maat M
Afbeelding van Bol.com

Een goede lenstas is waterdicht, stootbestendig en extra stevig zodat de lens goed beveiligd is. Ook moet de lens niet te veel kunnen bewegen, dan kunnen de losse onderdelen te veel gaan bewegen waardoor de binnenkant van de lens kapotgaat.

Objectiefextenders

Het woord zegt al een hele boel. Objectiefextenders zijn extensies voor je lens. Deze extensies zorgen ervoor dat je dichter op je onderwerp kan komen waardoor je dus weer richting de macrofotografie kan. Hierdoor hoef je geen dure macro lenzen aan te schaffen en kan je zelf bepalen hoe dicht je op je onderwerp komt. Het zijn dus eigenlijk macro tussen ringen die je lens langer maken en andere functies geeft. Goed op de diameter letten!

Macro Extension Tubes: Canon EOS Camera Lens 3*metaal rings

Filter adapters

Filter adapters doen hetzelfde als lens adapters, maar dan voor filters. Met deze adapters kan je verschillende filters op je lens schroeven of schuiven en je foto’s een betere kwaliteit geven of en mooier effect geven.

67mm-62mm step down camera lens filter ring metal adapter 1 stuk
Afbeelding van Bol.com

Mocht je dus een filter hebben in diameter 67 mm maar is je lens maar 62 mm, dan kan je hem met een filteradapter toch op je lens plaatsen. Zo hoef je geen 10 dezelfde filters te kopen en extra geld uit te geven aan dingen die je al hebt.

Koop dit product bij Bol.com > 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨