Lensen voor systeemcamera’s – welke zijn perfect voor jou?

Lensen voor systeemcamera’s – welke zijn perfect voor jou?

Als jij de stap hebt gezet om een top systeemcamera te kopen heb je daar waarschijnlijk al een lens bij. Maar na een tijdje ken jij die wel en wil je waarschijnlijk graag een andere. Misschien verbreedt jouw fotografie liefde wel naar andere onderwerpen of is deze lens die jij nu hebt toch niet helemaal geschikt voor de klanten die jij krijgt. Dan is het prettig om te weten welke lenzen goed geschikt zijn voor systeemcamera’s.

Dan ben jij op het juiste adres, want in dit artikel lees jij alles over lenzen voor systeemcamera’s. Maar dat is nog niet alles, want onderaan dit artikel vind jij een makkelijk en duidelijk overzicht van de top 3 beste systeemcamera lenzen op dit moment!

Systeemcamera, wat is dat?

Als jij nog maar net nieuw bent in de systeemcamera wereld en nog niet heel veel gefotografeerd hebt is het wel handig om te weten wat een systeemcamera precies is. En wat is eigenlijk het verschil met een DSLR-camera?

Nou, een systeemcamera is een digitale camera zonder spiegel. Nou hoor ik jou denken ‘is een DSLR-camera dan niet digitaal?’. Jawel maar deels. Een systeemcamera werkt volledig via de sensor, die digitaal is. Hierdoor krijg jij te zien wat jij met het blote oog ook ziet, maar dan door de camera heen. Vaak is de kwaliteit van een systeemcamera ook veel beter.

Een DSLR-camera werkt met spiegels. Hij reflecteert dus het beeld van buiten op de sensor. Hierdoor krijg jij niet precies te zien door de camera wat jij met het blote oog ook ziet. Daarnaast hebben systeemcamera’s ook een andere aansluiting. Dat komt dus omdat systeemcamera’s lenzen moeten hebben waar geen spiegels in zitten.

Omdat spiegels bewegen bij het in- en uitzoomen kan er sneller schade in de lens komen en kunnen beelden minder scherp zijn. In een systeemcamera lens heb je dat dus niet omdat deze bewegende en fragile onderdelen ontbreken in de lens. Dat samen met de digitale sensor en het hele digitale systeem zorgt voor scherpere beelden en dus mooiere foto’s.

Echter zit er wel een groter prijskaartje aan systeemcamera’s. dit komt door alle technieken die in de camera zitten maar je verdient het geld ook sneller terug omdat de foto’s vele malen mooier zijn.

Waarop moet je letten bij het aanschaffen van een lens?

Lenzen zijn een groot onderdeel van de camera. Zonder de lens kan jij namelijk geen foto’s maken. Een lens zorgt voor beeld op de sensor en zorgt voor lichtverdeling. Hierdoor krijg jij geen grote overbelichte foto’s of juist te donkere foto’s. Maar niet zomaar elke lens is goed genoeg. Net zoals bij een spiegelreflexcamera moet jij op een aantal dingen letten voor jij een lens aanschaft.

De aansluiting

1 van de belangrijkste onderdelen van de lens is de aansluiting. Niet lek lens past op elke camera. De ene lens heeft een SI aansluiting en de andere heeft een R aansluiting. Daarnaast zijn er ook lenzen van andere merken, als het merk van de camera, die toch op die camera passen. Het is dus erg belangrijk dat jij goed kijkt naar de aansluiting van de camera en de lens. Je hebt wel omvormers maar deze kunnen de kwaliteit naar beneden halen. Het is een oplossing maar probeer het te vermijden!

Stabilisatie

Om de foto’s scherp en goed te laten worden is het belangrijk dat er een goede stabilisatie bij de lens komt. Het meest gebruikelijke is stabilisatie in de lens zelf. Dit zorgt er voor dat de bewegingen die jij maakt met jouw handen verminderd worden. De meeste camera’s hebben daarnaast ook een stabilisatie in de camera bij de sensor. Toch is het belangrijk om altijd voor een lens met stabilisatie te gaan. Dit verzekert jou van mooiere en scherpere foto’s.

Soort lens

Naast de vele aansluitingen zijn er ook verschillende soorten lenzen. Dit is een belangrijk punt om op te letten omdat niet elke soort lens geschikt is voor alle soorten fotografie. Bepaal dus eerst welke soort fotografie jij wil doen. Ga jij portret doen of toch liever landschapsfotografie? Zodra je dit hebt bepaald kan jij bepalen welke soort lens jij nodig hebt.

  • Deze lenzen zijn geschikt voor fotografie soorten waarbij je veel op de foto wil hebben. Denk hierbij aan vastgoed fotografie en natuurfotografie. Deze lens neemt een groot gebied wat daarna vastgelegd kan worden.
  • Midden formaat lens. Dit is een lens die niet veel vertekeningen weer geeft en die daarom perfect is voor portret fotografie. Deze lens legt het beeld vast zoals jouw oog het ziet en daarom ziet de foto er natuurlijker uit.
  • Deze lens is zeer geschikt voor alle fotografie soorten waarbij veel ingezoomd moet worden. Denk aan architectuurfotografie en sportfotografie. Met deze lenzen krijg jij alles op grote afstand goed en duidelijk in beeld waardoor jij niet hoeft te rennen.

Vast of flexibel objectief

Naast al deze punten is het ook belangrijk om voor jouzelf te bepalen of jij een vast of flexibel objectief wil. Een vast objectief heeft 1 afstand en hiermee kan jij niet inzoomen. Bij een flexibel objectief kan dat dus wel. Er zitten wel wat voordelen aan een vast objectief.

Bij een vast objectief zitten er geen bewegende onderdelen in de lens. Hierdoor kan de lens langer mee en worden de foto’s scherper omdat er niks in de weg kan zitten naar de sensor toe. Maar een flexibel objectief is daarentegen wel erg handig. Hierdoor hoef jij geen lange afstanden te rennen om iets in beeld te kunnen krijgen of ver weg te rennen om juist dat wat jij in beeld wil hebben, helemaal in beeld te krijgen. Bepaal dus zelf wat jij fijner vindt en nodig denkt te hebben.

Top 3 lenzen voor systeemcamera’s

Nu jij weet waar jij op moet letten hoef jij natuurlijk nog niet lang te zoeken. Ik heb voor jou een top 3 gemaakt met de beste systeem camera’s van dit moment. Dan kan jij lekker snel genieten van jouw nieuwe top lens en snel weer verder met foto’s maken.

Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM

Als jij een flexibele groothoeklens zoekt dat is deze canon groothoeklens echt iets voor jou. Doordat hij bij 55 mm begint is hij zowel geschikt voor portretfotografie als voor dierfotografie. Daarnaast kan jij op 200mm alles goed in beeld krijgen als jij een hele eind verderop staat.

Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM - Zwart
afbeelding van bol.com

Met de grote diafragma openingen zorg jij voor een dromerig en mooi effect bij elke foto. Door deze diafragma opening is het ook mogelijk om met weinig licht toch goed te kunnen fotograferen waardoor de lens echt goed geschikt is voor meerdere soorten fotografie. Welke soorten fotografie dat zijn? Denk naast portretfotografie en dierfotografie ook aan sportfotografie en macrofotografie.

Door het strakke design loop jij rond met echt een state-of-the-art camera en door de beeldstabilisatie heb jij ook nog super scherpe en strakke foto’s waar jij ook maar bent. Dat is makkelijk jouw investering terug verdienen!

 

Tamron 17-70mm F/2.8 Di 3-A VC RXD

Ben jij meer van de grote omgevingen en vastgoedfotografie? Dan is deze groothoek tot midden formaat lens echt de lens die jij zoekt. Door de 17 mm afstand kan jij alles goed en groot op beeld krijgen. Daarnaast kan jij zelf iets inzoomen door de 70 mm maximale afstand. Dit maakt de lens super handig voor mensen een multifunctionele lens zoeken.

Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD Sony E linkerkant
Afbeelding van Coolblue.nl

Met de super grote diafragma opening, ja klein getal betekend groot diafragma, maak jij jouw foto’s echt magisch en komt jouw belangrijkste voorwerp helemaal los van de achtergrond. Daarnaast is deze nog beter geschikt voor fotografie bij weinig licht. En het diafragma staat vast waardoor al jouw foto’s die magische sfeer krijgen.

Naast dit alles beschikt de lens ook nog over beeldstabilisaties waardoor jouw magische foto’s ook enorm scherp zijn waar jij ook bent. Ben jij helemaal weg van landschapsfotografie en portretfotografie? Of zelfs videografie? Dan zie jij hier jouw perfecte match.

Bekijk deze lens bij coolblue.nl > 

 

Samyang 85mm F1.4 AS IF UMC

Of is deze vaste prime lens toch nog beter voor jou? Als jij van een vaste afstand houdt en geen enkele vertekening in jouw foto wil, dan is dit zeker de beste match voor jou. Door de vaste afstand van 85mm heb jij geen enkele vertekening in de foto, krijg jij ruim voldoende omgeving op beeld en kan je zelf een geruime afstand nemen tussen jou en jouw model. Super handig in coronatijd dus!

Door de enorme diafragma opening van 1.4 krijg jij het gezicht van jouw model super scherp in beeld en wordt de rest op een magische wijze steeds vager. Hierdoor valt de aandacht echt helemaal op jouw model wat ook de bedoeling is.

Samyang 85mm F1.4 AS IF UMC - Prime lens - geschikt voor Sony Systeemcamera
Afbeelding van Bol.com

Daarnaast hoef jij geen extra lampen meer mee te nemen naar die street fotoshoot want met deze lens kan jij ook in die oude parkeergarage super toffe foto’s maken zonder problemen.

Ben jij een echte bokeh portretfotograaf en ben jij niet vies van een beetje mee bewegen met jouw model? Dan kan jij met een gerust hart verliefd worden op deze vaste lens en de mooiste foto’s maken!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨