Lenzen – Welke lenzen zijn het beste voor jouw spiegelreflexcamera?

Lenzen – Welke lenzen zijn het beste voor jouw spiegelreflexcamera?

Na een tijd wordt het tijd om jouw camera uit te breiden met eerdere lenzen. Maar er zijn tegenwoordig zoveel soorten lenzen met verschillende functies dat het lastig wordt om een goede uit te zoeken. Dat is nu verleden tijd!

In dit artikel lees jij alles over lenzen en welke de beste zijn voor jouw camera.

Onderaan dit artikel staat een overzicht met de beste lenzen van dit moment. Dan kan jij snel verder met jouw fotografie!

Soorten lenzen

In de wereld van fotografie zijn er veel lenzen die op elkaar lijken maar waar toch verschil in zit. Zo heb je camera’s met macrofuncties om kleine insecten scherp en mooi op de foto te zetten en heb je lenzen die de wereld op een leuke manier vast leggen (fisheye). Zo wordt het lastig om te bepalen welke lens jij nodig hebt en welke lens goed is voor jouw camera.

Om het overzichtelijk te maken voor jou delen wij alle lenzen op in 3 categorieën:

  • Groothoek lens
  • Midden lens
  • Telelens

De naam van de groothoeklens zegt het al. Dit is een lens die veel van de omgeving vast legt. Een groothoeklens heeft de afmeting vanaf 10 mm tot ongeveer 50 mm. Hierdoor is veel van de omgeving te zien. Deze lenzen worden gebruikt bij bijvoorbeeld architectuur fotografie en landschapsfotografie, maar ook bij vastgoed fotografie. Doordat er veel van de omgeving te zien is kan een gebouw of kamer goed inbeeldt gebracht worden en dat is precies wat jij wilt bij architectuur- en vastgoed-fotografie.

Is dat niet echt jouw ding? Dan kom je al snel in een midden formaat lens. De afmetingen van deze lenzen zijn tussen de 55 mm en 85 mm. Deze lenzen geven weinig tot geen vervorming in de foto.

Telelens

Als jij het normale oog wil nabootsen heb jij bij een camera met een cropfactor een 55 mm lens nodig. Bij een fullframe kom jij in de 85 mm. Als jij een foto maakt krijg jij op de camera te zien wat jij met het blote oog ook ziet.

Deze lenzen worden vaak gebruik bij portretfotografie en fashion shoots omdat armen niet te lang lijken en het model er goed op staat. Daarnaast hebben deze objectieven vaak grote diafragma’s voor een sfeervol effect.

Is dat nog niet echt wat jij graag wilt doen? Dan kom jij in de telelens. Deze lenzen hebben een afmeting vanaf 85 mm en kunnen oplopen tot wel 600 mm. Deze lenzen worden vaak gebruikt bij sportfotografie of macrofotografie omdat je heel ver kan inzoomen. Super handig als jouw favoriete voetballer of hockeyster heel ver wegrent!

Waar moet jij op letten bij het aanschaffen?

Nu jij voor jezelf op en rijtje hebt welke lenzen er zijn en welke lens jij nodig gaat hebben voor jouw soort fotografie ben je er bijna. Er zijn namelijk nog een paar belangrijke dingen waar je op moet letten voor je een lens koopt.

Als eerste is de aansluiting erg belangrijk. Anders gaat de lens niet passen. Kijk goed welke aansluiting jouw camera heeft en welke aansluiting de gewenste lens heeft. Wil jij toch per se die lens? Koop dan een adapter die de camera aansluiting omtovert tot de aansluiting van de lens. Ook hierbij moet je goed oppassen dat de adapter van de aansluiting van de camera naar de juiste lens aansluiting gaat!

Als 2de is de stabilisatie erg belangrijk. Al helemaal in een telelens. Lange lenzen zijn erg zwaar waardoor beweging kan ontstaan. Als jouw lens een goede stabilisatie heeft wordt deze beweging vermindert. Kies bij voorkeur een stabilisatie in de lens zodat je gegarandeerde stabilisatie krijgt. Bij telelenzen vanaf 300 mm wordt er geadviseerd om en speciaal statief te kopen. De lenzen zijn namelijk te zwaar voor de camera aansluiting en kunnen dan schade aanrichten. Pas hier goed voor op!

Een ander belangrijk punt waar je goed naar moet kijken is of de lens een vast objectief is. Dat betekent dat hij maar 1 afmeting heeft en niet kan inzoomen. Dit geeft vaak betere kwaliteit maar als jij vaak verwisseld in afmetingen kan jij beter een flexibel objectief kopen. Bij een vast objectief heb je geen bewegende dingen in de lens zitten waardoor deze langer meegaat. Als je liever wilt kunnen inzoomen, schud dan niet te veel met de camera en schuif de lens altijd helemaal in voor jij hem opbergt. Zo gaat hij lekker lang mee!

Een niet al te onbelangrijk punt waar je ook op moet letten is het merk. Niet elke canon camera heeft een canon lens nodig maar niet elk ander merk is goed. Ga daarom niet zomaar voor de goedkoopste lens die je tegenkomt van een ander merk maar ga ook niet direct voor hetzelfde merk als de camera. Bepaal voor jouzelf jouw budget en wat jouw lens moet kunnen. Dan weet je zeker dat het geen miskoop is!

Beste lenzen voor spiegelreflexcamera’s

Nu jij precies weet welke soorten lenzen er zijn en waar je op moet letten heb ik een makkelijk overzicht gemaakt met de beste lenzen voor iedereen. De lenzen zijn opgedeeld in 2 categorieën: soort lens en vast en flexibel objectief. Voor elke soort lens staat er 1 top vast objectief en 1 top flexibel objectief in het overzicht zodat jij zeker weten de beste lens voor jou hiertussen kan vinden!

Groothoek lens

Nikon AF_S DX Nikkor 35mm

Dit vaste objectief van Nikon met diafragma 1.8 is echt top voor jouw landschapsfoto’s en architectuurfoto’s. Door het grote diafragma werkt deze lens uitstekend bij weinig licht. Dat betekent dat jij die toffe nachtopnames kan maken.

Nikon AF-S DX Nikkor 35mm - f/1.8G - Zwart
Afbeelding van Bol.com

En naast deze lens krijg jij er ook ngo een handige zonnekap bij en een zachte tas. Zo bescherm jij jouw lens nog beter! Geschikt voor portret-, straat-, avond- en binnenshuis-fotografie

Tamron 18-400mm Di 2 VC HDL Canon EF

Met dit flexibele objectief heb jij alles van groothoek tot telelens in 1 mooie lens. Met diafragma 3,5/6,3 kan jij mooie foto’s met dromerig effect maken terwijl jij van een grote afstand fotografeert. Dat is nog eens handig.

Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD Canon EF Main Image
Afbeelding van coolblue

En naast dit alles is hij ook nog eens super stil door de HDL-autofocusmotor. Zo kan jij lekker wegklikken terwijl niemand jou hoort scherpstellen. Geschikt voor landschap-, portret-, natuur- en dier-fotografie.

Bekijk deze lens en recensies bij onze partner Coolblue.nl > 

Midden formaat lens

Sigma 85mm DG HSM ART Canon

Dit vaste objectief zorgt niet alleen voor haarscherpe foto’s bij daglicht maar ook bij weinig licht en s ’nachts! Door het grote diafragma van 1,4 komt jouw onderwerp goed los van de achtergrond en krijg jij een sfeervol effect.

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ART Canon Main Image
Afbeelding van Coolblue

Daarnaast heb jij de beste scherpstelling omdat het objectief is opgebouwd uit 14 elementen in 12 groepen. Zo ben jij ervan verzekerd dat wat jij scherp wil hebben, ook echt scherp is! Super handig als jij veel portretten maakt!

Bekijk deze lens en recensies bij onze partner Coolblue.nl > 

Sony E 55-210mm OSS

Met deze zoomlens kan jij alles vastleggen van dichtbij tot een grotere afstand. Daarnaast heb je de gegarandeerde kwaliteit van Sony waardoor jouw foto’s super mooi en scherp zullen zijn.

Sony E 55-210mm f/4.5-6.3 OSS - Zoomlens
Afbeelding van Bol.com

Met het grote diafragma van 4,5-6,3 maak jij de sfeervolste foto’s van niet alleen mensen maar ook van de natuur en stad! Is dat nog niet wat jij zoekt? Geen zorgen, deze multifunctionele lens is ook geschikt voor architectuur- en interieurfotografie.

Telelens

Canon RF 800mm IS STM

Is 600mm niet genoeg? Met dit objectief kan jij alles dichtbij halen. Je zal wel een statief nodig hebben maar dat is het zeker waard. Al helemaal als jij graag jouw favoriete voetbalclub of wielrenvereniging wilt vastleggen maar nooit dicht bij de actie zit.

Canon RF 800mm f/11 IS STM rechterkant
Afbeelding van Coolblue

Door de diafragmaopening 11 is alles haarscherp in beeld en kan jij lekker rustig fotograferen. Zo gaat niet alleen jouw camera langer mee, maar ook jouw rug! Geschikt voor sportfotografie en dierenfotografie

Bekijk deze lens en recensies bij onze partner Coolblue.nl > 

 

Canon EF 70-200mm USM

Dit handige flexibele objectief krijgt alles haarscherp in beeld vanaf 1,2 meter. Zo kan jij die sporters goed in beeld krijgen zonder vooraan te hoeven staan. Door de stille scherpstelling van dit objectief val jij ook nog niet op als jij fotografeert.

Canon EF 70-200mm F/4L USM
Afbeelding van Bol.com

 

Zo kan jij makkelijk dieren op de foto zetten zonder dat zij schrikken en wegrennen. En jouw favoriete voetbalclub vastleggen tijdens een wedstrijd is ook geen probleem. Geschikt voor dierenfotografie en sportfotografie.

Conclusie

Nu jij weet welke lenzen er bestaan en waar jij op moet letten bij het aanschaffen hoef jij gelukkig nog niet lang te zoeken naar de beste lens voor jou! In het overzicht zit een lens voor iedereen waardoor jij gegarandeerd ben van kwaliteit en een lage prijs. En tevens kan jij snel verder met jouw fotografie. Win-win!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨