Leren fotograferen boek; de 8 beste boeken + een handige tip

Leren fotograferen boek; de 8 beste boeken + een handige tip

Diafragma, sluitertijd en compositie; het zijn enkele termen waar een professioneel fotograaf alles van weet. Als hobbyfotograaf of als beginnend fotograaf is het goed mogelijk dat je niet volledig weet wat deze termen precies inhouden. Als je het niveau van jouw foto’s continue wilt verbeteren, is het echter wel zaak dat je zeer gericht met bijvoorbeeld deze termen aan de slag gaat.

Op mijn website vind je allerlei handige tips voor het verbeteren van jouw fotografie skills. Ik geef je niet alleen informatie over bijvoorbeeld handige technieken voor tijdens het fotografen, maar ook over bijvoorbeeld de beste fotocamera’s en de beste accessoires. Mocht je jouw fotografie skills willen verbeteren, is het ook zeer interessant om dit artikel even door te lezen.

In dit artikel staat het onderwerp ‘leren fotograferen boek’ volledig centraal. Ik bespreek graag of het mogelijk is om te leren fotograferen door een boek te lezen of dat dit slechts een utopie is. Ook geef ik je een hele handige tip waarmee je sowieso jouw fotografie skills kunt verbeteren. Mocht je op dit moment nieuwsgierig zijn, kan ik je maar één ding aanraden; lees dit artikel op je gemakje door en laat je verrassen.

Bestaan er boeken waarmee je kunt leren fotograferen?

Ja, die bestaan er zeker! Meerdere fotografen en instanties hebben in de afgelopen jaren allerlei boeken uitgebracht. In deze boeken wordt uitgebreid besproken wat onder meer de termen diafragma en sluitertijd inhouden, op welke manier je de compositie van de foto kunt verbeteren en in hoeverre je het juiste apparatuur nodig hebt voor het verbeteren van jouw fotografie skills.

Door de jaren heen zijn er behoorlijk veel boeken op de markt gekomen. Is het aan te raden om een leren fotograferen boek door te lezen? Ja, dat is zeker aan te raden. Dankzij een dergelijk boek weet je jouw kennis naar een hoger niveau te tillen, waardoor je bijvoorbeeld beter in staat bent om de instellingen op jouw camera te gaan bepalen. Ook ga je op een andere manier naar het maken van foto’s kijken. Je kunt al met al dus bijzonder veel leren door een boek over fotografie op je gemakje door te lezen.

Kan je dankzij een dergelijk boek direct jouw foto’s naar een véél hoger niveau tillen? Nee, om dat voor elkaar te krijgen, kan je er beter voor kiezen om een fotografie cursus te gaan volgen. Met een cursus ga je namelijk veel meer oefenen en ga je gericht de opgedane kennis in de praktijk toepassen. Mede daarom wil ik je aan het einde van dit blogartikel graag nader informeren over de beste fotografie cursus.

In dit blogartikel wil ik je echter ook kennis laten maken met de beste fotografieboeken. Zoals ik hierboven al stelde, zijn er namelijk enkele veelbelovende fotografieboeken op de markt gebracht. Het is echter ook een feit dat niet alle boeken van een hoog niveau zijn én dat sommige boeken onwijs duur zijn. De onderstaande boeken stellen je in ieder geval in staat om jouw kennis naar een hoger niveau te tillen, waardoor je de eerste stappen kunt gaan zetten. Mocht je jouw fotografie skills écht willen verbeteren, is het aan te raden om met een online fotografie cursus aan de slag te gaan.

Boek 1: Eerste hulp bij fotograferen

Ben je een echte beginner? Heb je recent een spiegelreflexcamera of compactcamera gekocht en wil je die op de juiste manier gaan gebruiken? Dan is het boek ‘Eerste hulp bij fotograferen’ van de Mark de Rooij absoluut aan te raden. Zoals de naam van deze auteur al doet vermoeden, is dit boek volledig in het Nederlands opgesteld.

Met dit boek leer je eigenlijk hoe je in verschillende situaties het beste een foto kunt maken. Het boek is nogal theoretisch aangelegd, waardoor het soms lastig is om deze theorie in de praktijk toe te gaan passen. Met een online fotografie cursus zou dat sowieso een stuk makkelijker gaan.

Eerste Hulp Bij Fotograferen (educatief fotografieboek)

Desalniettemin kan het absoluut geen kwaad om dit boek eens door te lezen. Mark de Rooij geeft namelijk veel handige tips, kijkt met een originele invalshoek naar bijvoorbeeld de instellingen van een camera en bespreekt ook verschillende problemen. De kans is héél groot dat óók jij tegen die problemen aan gaat lopen, aangezien elke beginnende fotograaf daar eigenlijk tegen aanloopt.

Dit boek is te koop bij Bol.com> 

Boek 2: Lees dit als je topfoto’s wilt maken

De titel van dit boek klinkt ietwat populistisch, maar de inhoud van het boek is echt prima te noemen. De auteur Henry Carroll heeft prima werk met dit boek afgeleverd, waarmee je in staat bent om jouw kennis met betrekking tot fotografie naar een hoger niveau te tillen.

 

Je moet echter niet denken dat je direct de beste foto’s gaat schieten. De inhoud van dit boek is uiterst nuttig te noemen, maar uiteindelijk draait het echt om de toepassing. Juist dat schiet ietwat tekort bij alle fotografie boeken, maar dat neemt niet weg dat dit boek uitermate interessant is.

 

In dit boek lees je meer over belichting, over de scherpte van de foto, over de compositie en over de hulpmiddelen voor het maken van een foto. Henry Carroll bespreekt niet alleen het belang van een goede camera, maar ook het belang van goede objectieven. Hij weet dit bovendien allemaal op een soort van kinderlijke manier te doen, waardoor de inhoud van het boek zeer goed te begrijpen is.

Dit boek is te koop bij Bol.com > 

 

Boek 3: The moment it clicks

Dit Engelstalige boek is één van mijn favorieten, aangezien dit boek zelf ook allerlei prachtige foto’s bevat. De auteur weet deze foto’s op een aantrekkelijke manier te beschrijven, waardoor je een hoop informatie én inspiratie op weet te doen.

Daarnaast bevat het boek ook allerlei nuttige informatie. Deze nuttige informatie wordt altijd gecombineerd met een foto in het boek; op de ene kant van de pagina staat bijvoorbeeld de foto, waarna je op de andere kant van de pagina een toelichting kunt vinden. Door het boek op je gemakje door te bladeren, weet je jouw kennis absoluut op een leuke en interactieve manier te verhogen.

The Moment It Clicks

 

Kan je – na het lezen van dit boek – direct met jouw camera op pad gaan? Nee, dat valt eigenlijk ietwat tegen. Je krijgt bijvoorbeeld geen duidelijke instructies over de verschillende instellingen of over het creëren van de perfecte compositie. The moment it clicks is eigenlijk een perfect fotografieboek om inspiratie op te doen en om prachtige foto’s te bekijken!

Dit Boek is te koop bij Bol.com >

 

Boek 4: Into Afrika

Wil je voornamelijk prachtige foto’s bekijken? Wil je deze foto’s als inspiratiebron gaan gebruiken? Dan is het boek Into Afrika van Frans Lanting een absolute aanrader. In dit boek vind je louter prachtige foto’s van de wildlife uit Afrika terug; een perfect boek om duidelijk in beeld te krijgen wat er allemaal met een camera mogelijk is.

Into Africa

Frans Lanting heeft in dit boek zijn mooiste eigen foto’s opgesteld. Hij heeft deze foto’s van een interessante omschrijving voorzien, maar deze omschrijving gaat niet de diepte in. Het is in de basis dus géén boek om heel veel van te leren. Het boek is hoofdzakelijk bedoeld om inspiratie op te doen.

Dit boek is te koop bij Bol.com > 

Boek 5: Genesis

Met het hierboven genoemde boek kan je onwijs veel inspiratie op doen; dat geldt ook voor het boek Genesis. In dit boek, van de auteur S. Salgado, draait eigenlijk alles om de pracht en praal van de natuur. S. Salgado heeft in dit boek prachtige foto’s geplaatst die duidelijk laten zien wat de schoonheid van de natuur nou precies is.

Genesis Sebastao Salgado

Met dit boek ben je niet direct in staat om jouw kennisniveau naar een hoger peil te tillen. Het is echter wel een zeer interessant boek om inspiratie mee op te doen. Je kunt bovendien op basis van deze foto’s meer leren over de prachtige composities en over de perspectieven van een foto. Ben je een liefhebber van zwart-wit fotografie? Dan is dit boek helemaal een aanrader; alle foto’s in dit boek zijn namelijk volledig zwart-wit.

Dit boek is te koop bij Bol.com > 

 

Boek 6: Het beste van Scott Kelby: digitale fotografie

In mijn ogen is dit één van de beste fotografie boeken. In dit boek neemt de auteur Scott Kelby je namelijk mee in de wondere wereld van fotografie. Hij vertelt je op een relatief eenvoudige manier wat bijvoorbeeld scherptediepte en de sluitertijd precies inhoudt.

 

Ook bespreekt Scott Kelby in dit boek meerdere technieken, meerdere compositieregels en geeft hij allerlei handige tips. Aan de hand van deze tips ben je hoogstwaarschijnlijk zelf direct in staat om jouw foto’s naar een hoger niveau te tillen. Desalniettemin is het verstandiger om dit aan te vullen met een online fotografie cursus; daarmee weet je écht alle informatie en kennis te verkrijgen.

Dit boek is te koop bij Bol.com >

 

Boek 7: Concept en visie in de fotografie

Dit boek van Michael Freeman is uitgegroeid tot een begrip in de fotografiewereld. In het boek geeft Michael Freeman namelijk een toelichting bij allerlei bekende foto’s. Aan de hand van deze toelichting krijg je onwijs veel informatie over de instellingen die gebruikt zijn én over de keuzes die de betreffende fotograaf gemaakt heeft.

Concept en visie in de fotografie

Michael Freeman legt daarbij onder meer het belang van kleuren, het belang van compositie en het belang van scherptediepte uit. Het is geen boek waarmee je zelf direct uit de voeten kunt, maar het is wel een zeer interessant en leerzaam boek. Je leert namelijk een stuk meer over de gedachtegang van een professionele fotograaf en dat is uiterst interessant te noemen!

Dit boek is te koop bij Bol.com > 

 

Boek 8: Door de lens van professionele fotografen

Deze lijst met de 8 beste fotografieboeken sluit ik af met dit boek van Lise Lotte ten Voorde. In dit boek komen vijftien professionele fotografen aan het woord; deze fotografen vertellen alles over hun methodes, de keuzes die ze maken en de ervaringen die zij opgedaan hebben.

Dit boek is behoorlijk gericht op de praktijk, maar mist toch datgene wat een online fotografiecursus wel te bieden heeft. Desalniettemin is het een zeer interessant boek om te door te lezen en om daarmee inspiratie op te doen!

Dit boek is te koop bij Bol.com > 

 

Leren fotograferen met een boek of met een online cursus?

In dit artikel heb ik je kennis laten maken met 8 interessante fotografieboeken. Deze fotografieboeken stellen je in staat om op een andere manier naar een foto te kijken én om veel inspiratie op te doen. Kan je echter ook alle benodigde kennis met deze boeken op gaan doen? Nee, dat is eigenlijk teveel gevraagd.

Het geniet dan ook mijn voorkeur om te leren fotograferen met behulp van een online cursus. Met een online cursus doe je veel meer kennis op, terwijl een dergelijke cursus ook een stuk interactiever is. Per les binnen een cursus leer je bijvoorbeeld een specifiek onderdeel of een specifieke instelling, waarna je deze kennis in de praktijk toe kunt gaan passen.

Naarmate je verder en verder de cursus af gaat ronden, leer je dus meer en meer. Deze opgedane kennis pas je direct in de praktijk toe, waarna je ook het niveau van jouw foto’s continue ziet verbeteren. Dat is dus wél mogelijk met een online fotografie cursus, maar niet met een boek. Het is in beperkte mate dus mogelijk om te leren fotograferen met een boek; mijn voorkeur gaat sowieso uit naar de fotografie cursus.

Wat is de beste fotografie cursus?

Is het jouw droom om zelf prachtige foto’s te kunnen maken? Dan kan ik je daar de online cursus van Digitale Fotografie van harte voor aanraden. Met deze cursus leer je eigenlijk alles op het gebied van fotografie; variërend van alle instellingen tot aan de regels met betrekking tot de compositie.

Bijkomend voordeel is dat dit allemaal op een interactieve manier gaat. Je bent daardoor écht in staat om snel vorderingen te maken en om snel zelf prachtige foto’s te maken. Bijkomend voordeel; deze cursus kost slechts eenmalig 99 euro. Geef jezelf eens een leuk cadeau en meld je direct voor deze cursus aan!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨