Leren fotograferen? Dit moet je weten!

Leren fotograferen? Dit moet je weten!

Wil jij leren fotograferen met een spiegelreflex camera? De technologie wereld is een wereld vol veranderingen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de camera’s. Het is voor ons bijna niet meer voor te stellen dat men een xx aantal jaar nog gebruik maakte van een polaroid camera. De camera’s in onze huidige smartphones zijn vele malen beter en sneller dan de camera’s van destijds. Dat is de verdienste van de ontwikkeling in de technologie wereld. Hierdoor zijn de toepassingen van een camera ook veranderd in de loop der jaren.

Als jij een liefhebber van fotografie bent, is het zeker raadzaam om eens naar een spiegelreflex camera te kijken. Met een dergelijke camera ben je in staat om jouw creatieve brein om te toveren in prachtige foto’s. Dergelijke spiegelreflex camera’s schieten foto’s met de beste kwaliteit. Bovendien is het mogelijk om foto’s in een zogeheten RAW formaat te maken, zodat je deze later per pixel nog aan kunt passen in Photoshop, Light room of ander fotobewerkingsprogramma.

Leren fotograferen met spiegelreflex camera

Met een spiegelreflex camera heb je in ieder geval een goede basis voor het maken van prachtige foto’s. Uiteindelijk ben jij nog wel degene die bepaald hoe de foto’s er uit komen te zien. Het is bij een spiegelreflex camera namelijk mogelijk, en noodzakelijk, om zélf in de instellingen te bepalen. Deze instellingen hebben met name betrekking op de lichtinval op de spiegel aan de binnenzijde van de camera.

In dit artikel geven we jou handige tips met betrekking tot het leren fotograferen met een spiegelreflex camera. Bij het maken van foto’s met een dergelijke camera dien je namelijk met meerdere factoren rekening te houden. Dit is echter een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Onderstaande tips helpen je in ieder geval om de juiste basis onder de knie te krijgen.

Wat ga je fotograferen?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van foto’s, is het belangrijk om te bepalen wat je wilt gaan fotograferen. Wil je bijvoorbeeld natuurfoto’s maken? Of ga je liever voor portretfoto’s van mensen uit je kennissenkring? Of ben je zelf een liefhebber van architectuur en wil je daarom mooie gebouwen op de gevoelige plaat leggen? Eén ding weet je in ieder geval zeker: met een spiegel reflex camera kan je alle kanten op. Een dergelijke camera legt je namelijk nagenoeg geen beperkingen op. Een spiegelreflex camera biedt jou de mogelijkheid om creatief te zijn. Je creatieve geest kan je vervolgens weer tot uiting brengen in de foto’s die je met je spiegelreflex camera maakt.

Als je een gewenste plek gevonden hebt, is het tijd om de camera erbij te pakken. Zorg ervoor dat de lens op de camera bevestigd is en haal het afdek dopje van de lens af. Zet de camera aan en selecteer één van de foto standen aan de bovenkant van de camera. Deze standen verschillen per fabrikant; Canon gebruikt bijvoorbeeld andere benamingen dan Nikon.

Deze standen geven je in ieder geval de mogelijkheid om zélf inbreng in de foto te hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een automatische stand; daarbij stelt de camera zelf het brandpunt, de ISO en de sluitertijd in. Maar, door de verschillende standen kan je zelf ook bepaalde instellingen gaan bepalen. Uiteindelijk, na lang oefenen, kan je voor de manuele stand kiezen waarbij jij alle instellingen gaat bepalen. Door het bepalen van de instellingen, is het mogelijk om de foto echt volledig naar eigen wens te maken. Met deze instellingen kan je namelijk een bepaalde sfeer creeren, door bijvoorbeeld de achtergrond wazig te houden en scherp te stellen op het onderwerp.

Compositie

Eén van de belangrijkste factoren bij elke foto is de compositie. Het is namelijk belangrijk dat de kijker in één oogopslag ziet wat het onderwerp van de foto is. Dit kan je zelf bepalen door je standpunt te wijzigen; de compositie is uiteindelijk datgene wat je op de foto ziet.

Je kunt de compositie aanpassen door bijvoorbeeld een stap naar voren of naar achteren te zetten. Ook kan je gebruik maken van de zoomfunctie van je spiegelreflex camera en kan je elementen uitsluiten van de foto. Bij het creeren van de compositie hebben wij één tip: probeer overbodige elementen zoveel mogelijk uit de foto te halen. Dergelijke elementen kunnen afleiden van datgene waar de foto écht om draait.

Diafragma

Met het diafragma is het mogelijk om de scherpte van de achtergrond in te stellen. Hoe lager getal je kiest, hoe minder scherp de achtergrond wordt. De laagte van dit geval is afhankelijk van je camera en de lens die je gebruikt. Duurdere lenzen hebben over het algemeen lagere getallen. Als beginner is het echter prima om te experimenteren met een kit lens.

Door een laag diafragma getal in te stellen, kan je meer diepte in de foto verkrijgen. Mocht je nou een liefhebber van landschapsfoto’s zijn, is het van belang om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp te houden.

Sluitertijd

Met de sluitertijd instelling is het mogelijk om een bepaalde beweging in de foto te laten zien. Hierbij kan je denken aan het vastleggen van een rijdende auto of een waterval waar water uit stroomt. Door een langere sluitertijd op je spiegelreflex camera in te stellen, laat je meer beweging van bijvoorbeeld de waterval zien.

Bij het instellen van de sluitertijd is het wel belangrijk om rekening met de omstandigheden te houden. De beweging in een foto krijg je namelijk alleen als de camera volledig stabiel is. Het gebruik maken van een statief is dan ook zeker aan te raden.

ISO

Tot slot willen we de laatste instelling nog bespreken; de ISO oftewel de lichtgevoeligheid. Met de ISO waarde kan je de hoeveelheid licht instellen die op de sensor komt. Als je weinig licht hebt, is het aan te raden om de ISO waarde hoger in te stellen. Daarmee verkrijgt de camera alsnog voldoende licht om een foto te maken.

Als je echter voor een té hoge ISO waarde kiest, krijg je ruis in de foto. Dit komt puur door een gebrek aan licht. De verschillende cameramerken hanteren overigens verschillende standaardwaarden voor de ISO. Bij Canon is de standaardwaarde meestal ISO 100, terwijl dit bij Nikon meestal ISO 200 is.

Wanneer je wil leren fotograferen en je bent op zoek naar informatie kan dat best overweldigend zijn.
Overal is verschillende informatie te verkrijgen, maar allemaal zeggen ze iets anders.
Snap je er niet zo veel van maar wil je er wel graag meer over weten?
In dit blogbericht ga ik je vertellen wat je het beste kunt doen wanneer je wil leren fotograferen.

Verschillende manieren om te leren

Wanneer je nieuwe dingen wil leren of ergens informatie over wil inwinnen zijn daar veel verschillende manieren voor. Met fotografie is dit niet anders.

Zo kun je bijvoorbeeld gratis informatie verkrijgen overal op het internet, via een privé docent(e) geschoold worden of via bijvoorbeeld een online cursus.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze opties door ze op een rijtje te zetten.

Informatie opzoeken via het internet

Er zijn talloze pagina’s op het internet waar je informatie over fotograferen vandaan kunt halen.
Wanneer je gebruikt maakt van zoekmachines zoals Google of video’s opzoekt op YouTube zul je verbaast zijn over het aanbod van informatie over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Het voordeel hiervan is dat al deze informatie volledig gratis te verkrijgen is.

Het grote nadeel is echter dat vele websites en instructie video’s op YouTube verkeerde informatie geven, slechte kwaliteit zijn, niet in het Nederlands zijn of simpelweg ‘verjaard’ zijn.
Bovendien kost het verschrikkelijk veel tijd om al deze informatie door te lezen en te filteren wat je al gelezen hebt op andere websites.
Wanneer je er voor vandaag even klaar mee bent en de computer uitschakelt, zul je zien dat morgen al je pagina’s verdwenen zijn en je alles weer opnieuw op kunt gaan zoeken.

Een privé docent(e)

Het is mogelijk om te leren fotograferen door middel van begeleiding van een (professionele) fotograaf.
Deze zal jou waarschijnlijk alles vertellen over de opties en instellingen op de camera welke jij hebt aangeschaft en zal je tips geven over licht en belichting.
Verder zijn er ook aparte fotocursussen voor ieder verschillende soort fotografie.
Denk hierbij aan portretfoto’s, interieur, landschap en dierenfotografie.

Een van de nadelen van deze optie is dat je met je docent(e) al van te voren moet plannen voor wanneer jij les wil volgen op bijvoorbeeld een specifieke dag in de week.

Wanneer je les krijgt in fotografie van een privé docent(e) moet je er van uit gaan dat je een hoog budget moet hebben, omdat deze lessen simpelweg duur zijn om te bekostigen.

Online cursus

Tegenwoordig kan je bijna alles op internet, zo ook een online cursus volgen.

Met de online cursus digitale fotografie van deze aanbieder kun jij op een makkelijke manier leren fotograferen.
Wanneer jij je aanmeldt voor de online cursus kan je inloggen op de site met je persoonlijke inlog gegevens.
Wanneer je ingelogd bent zul je toegang hebben tot onbeperkt lesmateriaal.

Deze cursus bestaat uit 20 HD video’s van vak fotograaf Peter van Veen
en 20 full color e-Books van vak fotograaf en auteur Herman Rouwenhorst.

Via de online cursus wordt jij op een laagdrempelig niveau stapsgewijs begeleid door professionals in het vak.

Dit is echter wel een betaalde cursus, maar voor het onbeperkte lesmateriaal, de persoonlijke begeleiding en de succesgarantie is dit een minimale investering.

Een groot voordeel aan de online cursus is dat je deze lessen kan volgen wanneer het jou uitkomt.
Wanneer je je hebt aangemeld heb je onbeperkt toegang tot het lesmateriaal.
Je kan dus zelf bepalen wanneer je je les wil volgen.
Deze cursus is uiteraard ook prima op een zondag ochtend in je pyjama te volgen!

Dit zorgt er ook voor dat je het geheel op je eigen tempo kunt doen, zonder extra kosten!

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met fotograferen heb je natuurlijk een fotocamera nodig.
Uiteraard zijn er voor digitale camera’s verschillende merken op de markt.
De meest bekende merken zijn Nikon, Sony en Canon.

Beginner camera’s

Een goed voorbeeld van een goede en betrouwbare spiegelreflex camera voor beginners is de Canon EOS 200D.
Deze camera is betaalbaar en compact en is voorzien van een 24.2 megapixel APS-C sensor, dual pixel autofocus sensor en Full HD kwaliteit.
Dit maakt de Canon EOS 200D een prima allround camera.
Bij deze camera zitten verschillende handige opties, zoals

  • Wifi
  • NFC
  • Bluetooth
  • Een gratis app om op afstand de camera te bedienen

Een ander goed voorbeeld is de Nikon D3500.
Deze spiegelreflex camera is zeer gebruiksvriendelijk doordat hij makkelijk te gebruiken is.
De camera is voorzien van allerlei hulpmiddelen zodat je het fotograferen snel onder de knie krijgt met de juiste informatie.
Met de Nikon D3500 kun je in Full HD kwaliteit filmen.
Het grootste opvalpunt is de batterij capaciteit, je kunt met een volle accu maar liefst 1550 foto’s maken. Dit is vrij bijzonder.
Verder worden dankzij de beeldstabilisatie lichte trillingen automatisch gecorrigeerd.

Diafragma en sluitertijd

Twee hele belangrijke basis dingen waar je vrij snel mee te maken krijgt en heel vaak voorbij hoort/ziet komen zijn diafragma en sluitertijd.

Wat is diafragma?

Diafragma is de hoeveelheid licht welke doorgelaten wordt door een opening in de lichtbaan van een lens of objectief.
Dit bepaalt hoe groot het gat is waar het licht op de camera lens schijnt.

Je kunt foto’s compleet naar je eigen hand zetten wanneer je begrijpt hoe diafragma werkt en deze op een optimale manier kunt benutten.

Lees hier meer over diafragma

Wat is sluitertijd?

Sluitertijd wordt ook wel belichtingstijd genoemd.
Dit betekent dat sluitertijd de tijd is dat het licht op de sensor valt.
Je kunt op verschillende manieren unieke foto’s maken door het goed instellen van de sluitertijd.

Sluitertijd wordt vooral gebruikt en is uitermate belangrijk bij het fotograferen van bewegende objecten.
Met deze instelling kun je bepalen hoe snel je het beeld wil laten ‘bevriezen’.
Je kunt op deze manier bijvoorbeeld rennende dieren of voorbijgaande auto’s haarscherp fotograferen met de juiste sluitertijd.

Lees hier meer over sluitertijd

Type lens

De standaard lens die meestal meegegeven wordt wanneer je een spiegelreflex camera aanschaft is de 18-55mm lens.
Dit is een prima lens om mee te beginnen, het enige nadeel is dat je niet heel ver kunt inzoomen.

Wanneer jij je bijvoorbeeld voornamelijk wil focussen op het fotograferen van vogels, is het wel aan te raden om voor een lens te gaan die wel ver in kan zoomen.

Een goed betaalbare lens welke elke fotograaf zou moeten hebben is de 50mm F1.8.
Met deze lens zijn er verschillende manieren van fotografie te ontdekken, een prima allround lens.

Online cursus digitale fotografie

Nu je het één en ander hebt gelezen over de basis van fotografie en de voor- en nadelen van de verschillende opties, is het aan te raden om voor de online cursus te gaan.

Wil je fotografie uitproberen? Of heb je al een camera en snap je de basis al maar wil je je verder ontwikkelen als fotograaf?

Bekijk dan nu de online cursus, met een 14 dagen geld terug garantie!

Complete Online Cursus Digitale Fotografie

Slotwoord

Als je wilt leren fotograferen met een spiegelreflex camera kunnen wij je de volgende twee tips meegeven:

  • Ga ongelooflijk veel oefenen
  • Leer goed wat de bovenstaande instellingen inhouden en wat de invloed van deze instellingen op het eindresultaat is
Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨