Hoe moet je stromend water fotograferen?

Hoe moet je stromend water fotograferen?

Stromend water fotograferen? Fotograferen is voor veel mensen een leuke hobby. Daarnaast zijn er ook mensen die van fotografie hun beroep hebben gemaakt. In principe is dat natuurlijk ook niet zo gek. Met fotografie kan je namelijk heel veel bereiken.

Het is weliswaar lastig om dat ene perfecte plaatje te schieten, maar je hoeft natuurlijk ook niet de beste te zijn in fotograferen. Zolang jij tevreden bent met het resultaat is het goed.

Veel mensen willen graag stromend water fotograferen. Het blijkt vaak nog erg lastig om dit goed te doen. In dit artikel ga je daarom meer informatie krijgen hoe je stromend water fotograferen kunt.

Belangrijke dingen bij stromend water fotograferen

Om een zo goed mogelijke foto van stromend water te krijgen, zijn er een aantal dingen erg belangrijk. Hier zul je dan ook rekening mee moeten houden, als je een goed resultaat wilt behalen.

Lees snel verder om te ontdekken wat erg belangrijk is bij stromend water fotograferen.

Lange sluitertijd water fotograferen

Als je al een tijdje bezig bent met fotograferen, dan weet je ook wel het een en ander van de termen die dan voorbijkomen. Een erg bekende term is de sluitertijd. Een lange sluitertijd bij water fotograferen kan erg mooie resultaten opleveren.

Stromend water fotograferen met een lange sluitertijd zal ervoor zorgen dat je de vloeiende beweging van het water goed kunt vastleggen. In sommige situaties is dit een erg mooi effect, dat de foto echt kan verbeteren.

Het is verstandig om een statief te gebruiken als je een lange sluitertijd kiest. De camera moet namelijk aan zo min mogelijk beweging worden blootgesteld. Hoe meer beweging de camera te verduren krijgt, hoe meer bewegingsonscherpte je zult krijgen in de foto.

Een statief zal ervoor zorgen dat de camera stabiel staat. Hierdoor is de kans op bewegingsonscherpte klein en zal het mooie effect van het stromende water beter tot zijn recht komen.

Korte sluitertijd water fotograferen

Stromend water met een lange sluitertijd fotograferen is een optie, maar je kan ook kiezen voor een korte sluitertijd. In tegenstelling tot de lange sluitertijd zal een korte sluitertijd het effect creëren dat het water bevroren lijkt.

Met fotografie water bevriezen is dus echt een ding. Bij opspattend water zal een korte sluitertijd een mooi effect geven. Je ziet de druppels dan echt in de lucht hangen.

Als je een kind of dier in het water wilt fotograferen, dan valt een korte sluitertijd aan te raden. De actie zal dan namelijk erg mooi worden vastgelegd.

Een foto van water maken met een korte sluitertijd zal dus een heel ander effect geven. Kies hiervoor als je het water als het ware wilt bevriezen.

Het tijdstip van fotograferen

Een waterfoto kan nog mooier worden als je deze op een bepaald moment maakt. Tijdens een zonsondergang of zonsopgang kan je namelijk erg mooie effecten krijgen. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de zonnestralen die dan op het water vallen.

Als je ervoor kiest om ’s ochtends stromend water te fotograferen, dan kan er ook nog sprake zijn van mist. Dit zal ook weer een mooi effect geven. Je foto zal dan wat mysterieus aanvoelen. Tijdens de zomer moet je voor dit soort foto’s wel erg vroeg opstaan.

Midden in de stad kan je natuurlijk ook stromend water vinden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een rivier. Door dit in het donker te fotograferen kan je ook een mooi effect krijgen. Allerlei lichtjes zullen dan namelijk weerspiegeld worden in het water.

Wil je een bepaald gevoel creëren met je foto? Zorg er dan voor dat je op een specifiek tijdstip gaat fotograferen.

De belichting bij het fotograferen

Belichting speelt een erg belangrijke rol bij iedere vorm van fotografie. Bij stromend water fotograferen is dat niet anders.

De zon kan op een positieve manier een rol spelen in de belichting, maar het kan ook negatief zijn. De reflectie van het zonlicht kan namelijk zorgen voor vlekken. Als je later de foto gaat bewerken, dan zul je merken dat deze vlekken lastig weg te krijgen zijn.

Gelukkig heb je hier zelf wel invloed op. Door de foto heel iets onder te belichten los je dit probleem al op. Je kan dit later gemakkelijk herstellen. Het enige wat je dan hoeft te doen is de donkere delen iets lichter maken.

Let er dus goed op dat je de belichting in orde hebt als je water gaat fotograferen.

Sluitertijd iPhone instellen

Als je fotografie als hobby of beroep hebt, dan gebruik je waarschijnlijk een dure camera. Hier kan je alles mee instellen. Ook met een mobieltje als de iPhone kan dat, al weten veel mensen dat niet. De sluitertijd is een voorbeeld van iets wat je kan instellen.

De sluitertijd op een iPhone instellen is eigenlijk vrij makkelijk. In principe is het niet mogelijk om dit met een iPhone in te stellen. Door een app te downloaden krijg je deze mogelijkheid alsnog.

Als je de sluitertijd van je iPhone wilt aanpassen, dan zul je dus een app moeten downloaden. De kans is niet erg groot dat je er veel gebruik van gaat maken. Meestal maak je foto’s met je mobiel namelijk voor de lol.

Toch kan het handig zijn om dit te weten. Als je je camera niet bij de hand hebt kan je namelijk ook gewoon met je iPhone stromend water fotograferen.

Conclusie

Fotograferen is best leuk en daarom hebben veel mensen het ook als hobby of als beroep. Stromend water fotografen is bijvoorbeeld erg leuk, maar tegelijkertijd erg moeilijk. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe ze dit moeten doen.

Het is allereerst belangrijk om te kijken naar welk effect je wil. Als je het stromen van het water goed wilt weergeven, dan kan je het beste voor een lange sluitertijd kiezen. Met een korte sluitertijd zorg je als het ware voor het bevriezen van het water.

De belichting die je gebruikt is ook erg belangrijk. Dat geldt ook voor het tijdstip waarop je de foto maakt. Het zijn allemaal kleine details, die toch een grote invloed kunnen hebben op het eindresultaat.

Als je met je iPhone stromend water wilt fotograferen is het handig om een bepaalde app te downloaden. Door zo’n app te downloaden kan je de sluitertijd op je iPhone namelijk aanpassen.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad en kan jij binnenkort beter stromend water fotograferen. Wil je alles leren over je camera goed instellen? Bekijk dan de Basiscursus Fotografie 

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨