Urbex fotografie – Belangrijkste info + locaties!

Urbex fotografie – Belangrijkste info + locaties!

Urbex fotografie – Troosteloosheid is een gevoel van eenzaamheid en verlatenheid. Het is het tegenovergestelde van hoop. Wanneer je verlatenheid ziet in een stedelijk gebied, kan dat verontrustend zijn. Het kan je het gevoel geven dat er geen leven meer is op die plek. Maar voor sommige fotografen is dit precies wat ze willen vastleggen. Ze willen de wereld laten zien dat er nog hoop is, zelfs in de verlatenheid.

Urbex fotografie kan een zeer krachtige vorm van kunst zijn. Het kan ons de verborgen schoonheid laten zien op plaatsen waar we die misschien niet verwachten te vinden. En ze kan ons eraan herinneren dat er zelfs in de donkerste tijden altijd hoop is.

Een urban shoot is een soort fotoshoot die plaatsvindt in een stedelijke omgeving. Dit kan van alles zijn, van een straat in de stad tot een park of zelfs een dak. Urban shoots worden steeds populairder omdat ze een unieke achtergrond voor foto’s bieden. In dit blogbericht gaan we dieper in op het fotograferen van verlaten gebieden en gebouwen. Ook wel Urbex genoemd.

Hoe fotografeer je Urban?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je? Urban locaties fotografeert. Ten eerste zijn de locaties vaak donker, dus je hebt een statief nodig om goed belichte foto’s te krijgen. Ten tweede kunnen stedelijke locaties gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Respecteer ten slotte altijd de eigenaars’ eigendom en privacy.

Waarom is Urbex verboden?

Urban exploration, of kortweg “Urbex”, is een relatief nieuwe hobby die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het basisprincipe van Urbex is het verkennen en fotograferen van verlaten of anderszins verboden plaatsen.

Hoewel dit misschien onschuldig klinkt, is het belangrijk te onthouden het betreden van privé-eigendom, of het nu verlaten is of niet, is in de meeste landen nog steeds illegaal. Bovendien verkeren veel van deze plaatsen in een vervallen staat en kunnen ze gevaarlijk zijn om te betreden.

Om deze redenen is Urbex-fotografie in Nederland technisch verboden. Maar omdat het zo’n nieuwe hobby is, is er nog geen specifieke wet tegen. Dit betekent dat als je betrapt wordt op het maken van foto’s van een verlaten gebouw, je misschien alleen een waarschuwing van de politie krijgt.

Als je echter niet zeker weet of een bepaalde locatie wel of niet verboden is om te fotograferen, is het altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en vraag toestemming voordat je foto’s maakt.

Welke lens voor Urbex?

Als je van plan bent om stedelijke verkenningsfotografie of “urbex”-fotografie te gaan doen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt weten wat voor camera-uitrusting je mee moet nemen.

Ten eerste, aangezien de meeste gebouwen die je binnengaat vrij donker zullen zijn, is het belangrijk om een lens te hebben die lichtgevoelig is, met een laag diafragmagetal zoals 1.4 of 1.8.

De veiligste optie voor scherpe foto’s is echter een statief mee te nemen en de afstandsbedieningsfunctie te gebruiken.

Vergeet niet de beeldstabilisatie op je camera uit te schakelen voordat je foto’s maakt. Als je deze tips opvolgt, krijg je vast geweldige foto’s van een stedelijke verkenningstocht.

Er zijn nog veel meer factoren die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een lens voor urbex-fotografie, zoals brandpuntsafstand, diafragma en autofocus, maar deze zijn het belangrijkst.

Hoe begin ik met Urbex?

Als je geïnteresseerd bent in urbex fotografie, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te beginnen. Ten eerste, probeer foto’s van urbex locaties online te vinden, en kijk of de urbex naam vermeld staat.

Urbexers geven nooit de “echte” naam van een locatie, dus het kan moeilijk zijn om informatie te vinden over specifieke plaatsen.

Toch kun je misschien aanwijzingen vinden door naar de foto’s zelf te kijken. Vaak zijn urbex-locaties genoemd naar een voorwerp dat er is gevonden, de oude eigenaar van de locatie, of iets heel anders.

Een andere manier om met urbex-fotografie aan de slag te gaan is door te praten met andere urbexers. Je kunt online een gemeenschap van urbexers vinden, of je kent misschien iemand in het echte leven die in dit soort fotografie is geïnteresseerd. Deze mensen kunnen je waardevolle informatie en tips geven om te beginnen.

Tot slot, onthoud dat veiligheid altijd je hoogste prioriteit moet zijn als je gaat urbexen. Zorg ervoor dat je bekend bent met de risico’s betrokken zijn, en neem altijd voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen. Met een beetje voorbereiding en kennis kun je veilig van deze fascinerende hobby genieten.

Is urbex gevaarlijk?

Sommige mensen zouden kunnen zeggen dat urbex gevaarlijk is omdat je plaatsen verkent die verboden zijn voor het publiek. Echter, zolang je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en je gezond verstand gebruikt, kan urbex een veilige en leuke activiteit zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen veilig te blijven terwijl je op verkenning gaat:

 • Blijf op goed verlichte plaatsen en vermijd donkere steegjes of verlaten gebouwen.
 • Vertel iemand waar je heen gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.
 • Neem wanneer mogelijk een vriend mee.
 • Raak niets aan waarvan je niet weet wat het is.
 • Kijk uit voor struikelgevaar zoals losse vloerplanken of puin.
 • Wees je bewust van je omgeving en wees voorbereid om zo nodig snel te vertrekken.

Als je deze tips volgt, blijf je veilig terwijl je geniet van de sensatie van het verkennen van verlaten plaatsen.

Welke verlaten gebouwen mag je bezoeken?

Er zijn een paar verlaten gebouwen die je in Nederland, België en Duitsland mag bezoeken. Deze spooksteden zitten vol geschiedenis en mysterie, en ze verkennen is een unieke en opwindende ervaring.

Enkele van de populairste verlaten gebouwen om te bezoeken zijn:

 1. Land van Ooit, Drunen, Nederland
 2. Marnehuizen, Groningen, Nederland
 3. Doel, België
 4. Dadipark, Dadizele, België
 5. Spreepark, Berlijn, Duitsland

Al deze locaties zijn zeker de moeite waard als je op zoek bent naar een beetje avontuur. Wie weet wat je tegenkomt als je deze spookachtige, verlaten plekken verkent?

Conclusie

Verlaten gebouwen vind je over de hele wereld, en elk gebouw heeft zijn eigen unieke verhaal te vertellen.

Als je op zoek bent naar een beetje spanning in je leven, verken dan enkele van deze verlaten gebouwen – je zou zomaar op een nieuw avontuur kunnen belanden.

Bij het fotograferen van Urban is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Veel van deze locaties bevinden zich op privéterrein en u moet toestemming vragen voordat je gaat fotograferen.

Wees je ook altijd bewust van je omgeving en ga nooit alleen. Het is altijd het beste om een vriend bij je te hebben, voor het geval dat.

Wil je nou alles leren over fotografie? Dan is ook de GRATIS basiscursus fotografie een goede cursus! Klik hier voor meer informatie ⇨

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨