Wat heb je nodig als fotograaf?

Wat heb je nodig als fotograaf?

Wat heb je nodig als fotograaf? Fotografie is een leuke hobby. Indien je ervoor hebt gekozen om te beginnen met fotografie is het belangrijk dat je weet wat je nodig hebt. In dit artikel geven we je een aantal tips die jou vertellen wat je nodig hebt om met deze leuke hobby te beginnen.

Focus je niet meteen op de apparatuur

Veel mensen die beginnen denken vaak dat ze meteen de beste apparatuur nodig hebben. Ze denken dat ze het zonder goede camera niet kunnen.

Maar dit is niet waar. De apparatuur is maar een klein onderdeel van de hele fotografie.

Natuurlijk het is wel belangrijk dat je een goede camera hebt, met een camera op je telefoon wordt het al moeilijker.

Toch is het belangrijk om je niet te focussen op de apparatuur zelf. Focus jezelf op de technieken.

De beste fotograaf kan met de meest goedkope apparatuur de prachtigste foto’s maken. Indien je het toch belangrijk vindt pak dan een camera en een body die budgettair vriendelijk is en aan je basiseisen voldoet.

Overdonderd jezelf niet met techniek

Het is natuurlijk belangrijk om jezelf wat technieken aan te leren. Toch met een beetje basis kom je al een heel eind.

Ga jezelf niet meteen focussen op de meest moeilijke en spectaculaire technieken. Begin bij de basis en focus je op je gevoel.

Je hoeft niet meteen bekend te zijn met alles. Een voetballer die kan ook niet meteen 100% scoren en een concertpianist is ook niet meteen begonnen met Mozart.

Begin stapje voor stapje . Focus jezelf niet alleen op de techniek, maar kijk naar welke instelling je nodig hebt voor welk effect.

Daarmee kom je al een heel eind. Je kunt wel allerlei theorie lezen, maar als je het niet in de praktijk brengt zie je ook niet wat het doet.

Je kunt jezelf natuurlijk helemaal verdiepen in diafragma getallen, maar je kunt ook onthouden dat je bij een lager getal minder licht nodig hebt. Of dat je bij meer lichtgevoeligheid een hogere ISO waarde nodig hebt. Je zult verstelt staan van de resultaten en er plezier in krijgen. Het is een hobby en plezier is waar het uiteindelijk om draait.

Er zijn natuurlijk allerlei uitwegen en uitzonderingen te bedenken, maar geloof me met een beetje basis en zelf ervaren kom je al een heel eind.

Je ontdekt gaandeweg wel wat wel en niet kan en wat je zelf wilt. Maak je niet druk om alle technieken dat komt later wel. Heb er gewoon lol in dan komt alles vanzelf.

Oefen veel

Niemand kan iets meteen vanzelf. Alles vergt oefening en alles kun je leren. Dit geldt natuurlijk ook voor fotografie.

Door veel foto’s te maken en te oefenen kom je erachter wat je wilt en wat je kunt. Je komt er ook achter wat je graag fotografeert en je kunt je daar meer op focussen.

Maak je in voorbeeld graag foto’s van bomen in het bos? Dan kun je die vaak fotograferen. Je leert dan gelijk veel over de lichtinval en kunt verschillende effecten gebruiken.

Wat heb je nodig als fotograaf?

Het klinkt waarschijnlijk erg cliché maar het is wel zo. Less is more. Hoe meer je jezelf op allerlei toeters en bellen focust hoe moeilijker het voor jezelf wordt.

Heel simpel voorbeeld: Je wilt een foto maken van je dochter of je hond. Je kleed je dochter helemaal mooi aan of verzorgt je hond tot in de puntjes.

Maar je wilt er nog meer speelgoed bij, of je wilt nog een bepaald iemand. Je wilt er nog meer zullen bijzetten, maar dan kom je er achter dat het niet op het plaatje past, of dat de lichtinval niet goed is.

Je ziet je hond of dochter niet eens meer door al die spullen. Focus je op je dochter of hond die zijn op zichzelf al mooi en daar draait het uiteindelijk om. Zet je hond bijvoorbeeld gewoon op de bank voor het raam waar de lichtinval goed is.

Licht kan al veel doen en laat je hond zijn hoofd een beetje draaien. Bij een dier is dit wat moeilijker maar het is een simpele foto.

Je zult verstelt staan van wat voor mooie foto’s eruit komen. Je kunt je dochter bijvoorbeeld in het gras neer zetten.

Geef haar een bloem in de hand en laat haar dansen. Zo kun je met wat simpele dingen al heel veel voor elkaar krijgen.

Houdt je camera stil

Het makkelijkste is natuurlijk om een statief te nemen. Je foto’s zullen dan altijd recht zijn en lukken. Maar het is niet zo makkelijk en natuurlijk.

Houdt je camera gewoon zelf was maar houdt hem wel stil. Je kunt soms met een statief werken en oefenen. Doe waar je jezelf goed bij voelt.

Leer werken met Lightroom en Photoshop

Een foto maken is tegenwoordig niet meer zo moeilijk, alles valt en staat met de bewerking.

Je kunt heel makkelijk een foto maken en deze daarna bewerken met Photoshop of Photoshop Lightroom.

Bouw je vaardigheden hier in op en leer hoe je een foto echt goed kunt bewerken. Je kunt op deze manier zoveel foto’s maken als je wilt en ze kunnen nog zo mislukken, met een bewerkingsprogramma los je dat heel makkelijk op.

Laat jezelf verrassen door de mogelijkheden en leer jezelf deze skill goed aan.

Raw

Veel mensen die gaan fotograferen die zijn heel erg gefocust op dat ene moment. Ze houden hun camera continu stil en maken pas een foto als ze denken dat de perfecte foto er is.

Maak foto’s in Raw formaat en schiet dus ook foto’s Raw. Indien je bijvoorbeeld je huisdier of kind wilt fotograferen kan dit erg mooie foto’s opleveren.

Laat je hond bijvoorbeeld spelen met de bal en schiet deze foto’s in Raw. Aan het einde kun je op jouw computer de mooiste uitzoeken en deze bewerken.

Je krijgt dan levendige en echte foto’s, het zullen foto’s zijn die jou echt veel zullen brengen. Het is natuurlijk en het laat jezelf dansen en swingen.

Het geeft jezelf ook veel plezier wordt hiermee bedoeld en daardoor krijg je uiteindelijk de foto die je wilt.

Leer en ervaar

Je kunt heel makkelijk allerlei cursussen volgen. Je kunt dit bij een volksuniversiteit, een lokaal buurthuis, een cursus online of via een cursus in de buurt doen.

Maar ervaar en leer. Vaak is het ook goed om meer cursussen te volgen, veel boeken te lezen en filmpjes te kijken op YouTube.

Je focust jezelf zo niet op een ding en leert veel meer van andere en in de buurt. Leren en ervaren is de beste leerschool en zo krijg je een goede basis mee.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨