Wat is abstracte fotografie? 

Wat is abstracte fotografie? 

Veel mensen houden van fotograferen. Het is dan ook een veel beoefend beroep en hobby. Het mooie aan fotografie is dat het over eindeloze mogelijkheden beschikt. Fotografie is divers en je kunt er veel mee. Het mooie aan fotografie is dat mensen hun ei er echt in kwijt kunnen.

Bovendien kun je van alles fotograferen denk aan: mensen, natuur, dieren, kunst, gebouwen en voorwerpen. Het is maar net wat jou aanspreekt en waar je een emotie bij voelt. Er zijn diverse soorten fotografie die je kunt beoefenen zoals: modefotografie, macrofotografie, portretfotografie, abstracte fotografie, reclame fotografie, reportage fotografie en dergelijke. Er zijn nog veel meer soorten fotografie die je kunt beoefenen, maar in dit artikel bespreek ik abstracte fotografie.

Wat is abstracte fotografie?

Voordat ik verder ga met dit artikel is het natuurlijk handig als je weet wat abstracte fotografie precies is. Abstracte fotografie houdt in dat je op experimentele wijze een visueel beeld vastgelegd. Dit visuele beeld wat je vastlegt hoeft niet direct in verbinding te staan met het object zelf.

Het mooie aan abstracte fotografie is dat je er een beeld mee vastgelegd zonder dat iemand in de gaten heeft welke processen er aan vooraf zijn gegaan. Vaak kun je dus bij abstracte fotografie niet herleiden hoe het proces tot stand is gekomen en welke apparatuur er door de fotograaf is gebruikt.

Maan, Volle Maan, Maanlicht, Super Maan

Bij abstracte fotografie wordt heel simpel gezegd dus een beeld vastgelegd waaruit je niet meteen kunt herleiden wat het is. Het beeld dat je hebt gefotografeerd is dus meestal niet direct herkenbaar. Men spreekt vaak ook over abstracte fotografie als je veel lijnen, kleuren en vormen ziet.

Abstracte fotografie kan dus allerlei soorten onderwerpen bevatten. Het kunnen dus portretten van mensen en dieren, beelden van gebouwen of beelden van natuur zijn.

 

Hoe kies je een onderwerp?

Als je abstract wilt gaan fotograferen is het belangrijk dat je over een goed onderwerp beschikt. Als ik ga fotograferen en ik wil een abstract beeld vastleggen kijk ik vaak gewoon rond in mijn omgeving. In je eigen omgeving is namelijk veel meer te vinden dan je denkt.

Kijk eens naar je eigen huis, kijk naar de vormen, de lijnen en de lichtinval. Misschien vind je jouw eigen huis saai, maar een hek van de tuin van de buren, of de auto van de overbuurman kan ook al heel erg interessant zijn.

Abstract, Rook, Achtergrond, Wervelen, Dampen, Gas

Ik probeer als ik een onderwerp zoek nooit echt naar het object zelf te kijken, maar ik kijk vooral naar wat ik erbij voel en welk deel van het onderwerp mij aanspreekt.

Loop vooral eens in je eigen omgeving rond. Of ga een keer naar het museum, de kerk om de hoek of een winkelstraat. Je zult merken dat als je gewoon rond kijkt, dat je gelijk veel meer onderwerpen vindt dan je denkt. Laat je ogen het werk doen en je zult zien dat je het onderwerp voor jouw abstracte fotografie project zo hebt gevonden.

Hoe begin je?

Indien je een onderwerp hebt gevonden kun je aan de slag. Maar hoe begin je? Het is allereerst heel belangrijk dat je echt een onderwerp hebt gevonden waar je jezelf goed bij voelt. Heb je een onderwerp gevonden? Dan kun je dit gaan uitwerken tot een idee. Ik zelf heb een keer mijn eigen broek gefotografeerd. Ik was helemaal gefascineerd door de knik bij mijn knie die er in mijn broek zat als ik zat. De rimpels en kreukels van mijn broek fascineerde mij. Vooral bij een specifieke lichtinval kwam er veel moois aan het licht.

Ik had toen dus een onderwerp namelijk: de kreuk van mijn broek bij mijn knie als ik zat. Toen moest ik het nog gaan uitwerken tot een idee. Ik ging eens op een aantal plaatsen zitten en ontdekte toen diverse soorten lichtinval. Ik merkte dat de kleuren van mijn broek anders werden. Ik heb toen mijn camera gepakt en ben die kreukels van dichtbij gaan fotograferen.

Dit soort onderwerpen ontstaat bij mij vaak spontaan, maar ik ben ook wel eens opzoek gegaan naar een onderwerp door buiten te lopen of op een tentoonstelling rond te kijken. Toen vond ik ook een onderwerp, alleen deze moest ik op een andere manier vastleggen, dan die kreuk in mijn broek. Ik moest het beter voorbereiden, dit omdat ik mijn broek thuis had en dit op het moment kon doen wanneer ik wou. Een tentoonstelling is er niet eeuwig, daar moet je dus rekening mee houden. Kijk dus vooral naar de plaats, tijd, omgeving en het moment. Zorg wel altijd dat je jouw camera meeneemt, spontane ideeën ontstaan altijd.

Visualiseer het voor je

Door zelf al een beeld in je hoofd te hebben, te visualiseren krijg je een beter inzicht. Je ziet duidelijker wat je ziet. Je krijgt er een beeld en gevoel bij. Doordat je dit beeld zelf goed voor je ziet, kun je het beeld beter op iemand anders overbrengen. Visualisatie is iets krachtigs, het brengt je op een groot spoor. Het is de kracht die je erin moet houden om iets goed over te brengen in abstracte fotografie. Alleen op deze manier heb je zelf meer inzicht en zul je het juiste vastleggen zoals je het zelf voor je hebt.

Volg de kleuren

Indien je weet wat voor onderwerp jou aanspreekt kun je aan de slag. In het geval van mijn broek keek ik naar de vorm en het licht, maar je kunt ook kleuren volgen. Kleuren vind je overal, deze hebben een bepaalde aantrekkingskracht. Mensen reageren op kleur, het is dus mooi om een beeld met kleuren vast te leggen.

Het is ook algemeen bekend dat mensen op kleuren reageren. Zo kunnen sommige mensen agressief worden van rood, en wordt geel geassocieerd met energie en zorgt groen weer voor rust. Kleur kun je dus heel goed gebruiken voor abstracte fotografie. Kijk dus met je camera en je ogen naar de kleuren en laat ze op je inwerken. Wat doen ze met je? Wat voor gevoel krijg je erbij? Probeer de kijker naar de kleur te laten kijken zoals jij naar kleur kijkt. Probeer dat gevoel mee te geven en breng dit in abstractie tot leven. Het is mooi om kleur te volgen en er zo mee te spelen.

Kijk naar lijnen

Het mooie aan abstracte fotografie is dat je alles ermee kunt uitkleden. Je pakt als het ware een gevoel of moment van dat ene onderwerp. Op deze manier kun je een onderwerp heel anders benaderen. Vaak worden lijnen over het hoofd gezien. Zelf heb ik nog niet veel abstracte fotografie gezien die volledig de focus op een lijn legt. Dat terwijl lijnen juist mooi zijn.

Ga zelf eens op ontdekking. Kijk naar de lijnen die in je onderwerp naar voren komen. Welke lijnen sturen jouw ogen? Wat doen die lijnen met je? Maakt het je foto hard? Of maken de lijnen je foto zacht? Probeer echt de lijnen te volgen. Het zal je beeld een bepaalde toevoeging geven.

Kijk goed naar de structuur

In het geval van mijn broek keek ik echt naar de rimpels en de structuur. Veel fotograferen zien structuur over het hoofd. Niet vreemd, want het oppervlak van een foto bevat geen structuur. Toch, kan structuur zeker voor abstracte fotografie heel interessant zijn om te fotograferen. Er zijn immers ook fotografen die beelden driedimensionaal of twee dimensionaal bast leggen. Voor abstracte fotografie is dit juist een mooi idee om te fotograferen.

Hout, Schors, Planten, Natuur, Oppervlak, Wild

Probeer te kijken naar de structuur van het object. Misschien zie je wel een hele mooie jas ergens hangen. Kijk naar de stof. Stel jezelf de vragen: Wat voor structuur zie ik? Wat vind ik er mooi aan? Wat vind ik interessant? Zou je het willen aanraken als je de foto ziet? Zou ik willen dat het publiek mijn foto aanraakt? Wat voor beleving wil ik ze mee geven?

Door jezelf deze vragen te stellen krijg je een heel ander beeld. Je gaat op een andere manier naar objecten kijken. Dat ene moment wat het met jou doet. Die aanraking, dat gevoel dat wil je vastleggen. Dit zijn de meest interessante beelden. Houd je ogen daarom goed open en let eens op de structuur van het onderwerp dat je hebt gekozen.

Volg de cursus digitale fotografie

Je weet nu wat abstracte fotografie is en hoe je zelf een abstract beeld kunt vastleggen. Ik zelf heb al veel abstracte beelden vast mogen leggen, en ik ben verrast door het eindresultaat.

Ik heb zelf de cursus digitale fotografie gevolgd. Deze cursus gaf mij meer kennis- en inzicht, waardoor ik makkelijker abstracte beelden kan vastleggen. Het heeft mij net wat meer zelfvertrouwen gegeven, waardoor ik nu meer plezier in fotograferen beleef.

Klik voor meer informatie

De online cursus fotografie leert je hoe je foto’s van dichtbij maakt.  Ook krijg je meer kennis over lichtinval. Iets wat zeer van pas zal komen bij abstracte fotografie.

Indien je nog meer kennis wilt opdoen raadt ik je aan om de online cursus fotografie te volgen. Het zal je helpen om meer inzicht en kennis te vergaren, waardoor abstracte fotografie je nog beter af zal gaan.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨