Wat is macrofotografie? Complete uitleg.

Wat is macrofotografie? Complete uitleg.

Wat is macrofotografie? Een fotograaf heeft één van de mooiste beroepen ter wereld. Het is een beroep waarbij je veelvuldig in de buitenlucht bent. Daarnaast kan je perfect je creativiteit de vrije loop laten gaan én kan je continue experimenteren. Bovendien is het leuk dat geen enkele situatie hetzelfde is.

Je hebt altijd te maken met andere omstandigheden, een andere lichtinval of een ander object. Voor een fotograaf is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende vormen van fotografie. Een van die vormen is macrofotografie. Wat dat is? In het kort: macrofotografie doelt op het maken van een foto waarbij het ontwerp op werkelijke grootte op de sensor wordt vastgesteld.

Macrofotografie is een variant van fotografie die niet súper veel toegepast wordt. Enerzijds komt dat door de onwetendheid van sommige mensen, aangezien niet iedereen op de hoogte van dit fenomeen is.

Anderzijds komt het ook door de moeilijkheidsgraad. Macrofotografie is één van de lastigste vormen van fotografie en vereist daarom de nodige ervaring, kennis en oefening. Wij kunnen je dan ook maar één ding aanraden: ga direct aan de slag om macrofotografie onder de knie te krijgen.

In dit artikel geven we jou graag meer informatie over deze unieke variant van fotografie. Aan het einde van het artikel hebben we ook nog een handige tips voor je omtrent een cursus. Met deze cursus is het mogelijk om onder andere macrofotografie onder de knie te krijgen.

Wat is macrofotografie?

In de praktijk wordt macrofotografie wel eens met close up fotografie vergeleken. Dit zijn echter twee verschillende varianten van fotografie.

Bij macrofotografie draait het specifiek om het volgende: het maken van een foto waarbij het onderwerp op werkelijke grootte (of zelfs nog groter) op de sensor wordt vastgelegd. Deze vorm van fotografie wordt ook wel eens aangeduid met de term 1:1 ratio. Dat wat je op de sensor ziet, is namelijk even groot als datgene in het echt.

Dat is dan ook een belangrijk verschil ten opzichte van close up fotografie. Daarbij zie je iets kleins op de sensor, waarna je vervolgens in gaat zoomen. Op die manier wordt het onderwerp steeds groter, maar heb je niet meer te maken met een 1:1 ratio.

Bij macrofotografie ben je wel enigszins beperkt tot het maken van foto’s. niet alle objecten zijn namelijk geschikt voor macrofotografie. In de praktijk zie je dan ook vaak dat insecten en bloemen bij macrofotografie afgebeeld worden. Dit zijn tenslotte kleine objecten, waardoor macrofotografie tot de mogelijkheden behoort.

Hoe kan je beginnen met macrofotografie?

Als je met macrofotografie wilt beginnen, moet je met twee factoren rekening houden. Zo moet je het juiste gereedschap hebben. Daarnaast is het van belang dat je voldoende kennis omtrent macrofotografie hebt.

Beide factoren zijn echter relatief makkelijk op te lossen. Zo kan je het juiste gereedschap simpelweg in een online webshop kopen, bijvoorbeeld bij Coolblue. Voor macrofotografie heb je specifieke apparatuur nodig, waaronder een macrolens. Met een macrolens heb je een klein bereik, maar daardoor kan je wel perfect de objecten in beeld brengen.

Overigens bestaan er nog meerdere varianten van een macrolens. Zo heb je een korte macrolens (30mm-50mm), een standaard macrolens (60mm-105mm) en een tele-macrolens (150mm-200mm). Het is echter een feit dat macrolenzen behoorlijk prijzig zijn. Je kunt dan ook nog voor één van de alternatieven kiezen:

  • Een close-up lens
  • Tussenringen
  • Omgekeerde-lens macro

Naast het juiste gereedschap heb je dus ook nog de benodigde kennis nodig. Hoe je aan deze kennis komt? Hier kan je bijvoorbeeld een online cursus voor volgen. Wij sluiten dit artikel af met een ontzettend goede online cursus.

Een online cursus waarmee je alle kneepjes van het vak onder de knie kunt krijgen. Dat geldt niet alleen voor macrofotografie, maar ook voor alle andere vormen van fotografie. Zorg er hoe dan ook voor dat je kennis omtrent macrofotografie op het juiste niveau zit.

Op die manier kan je de macrofotografie het beste in de praktijk tot uiting laten komen. Het gevolg zijn werkelijk waar prachtige foto’s van bijvoorbeeld bloemen of insecten.

Flitsen bij macrofotografie

Je kunt een speciaal effect bij macrofotografie creëren met behulp van je flitser. Door te flitsen, kan je bijvoorbeeld bewegingen bevriezen. Daarmee voorzie je een foto van een extra dimensie.

Daarnaast is het met de flits ook mogelijk om een lichtbron te creëren. Niet op elke locatie heb je namelijk voldoende licht. Dat is bijvoorbeeld het geval als je nachtinsecten op de gevoelige plaat wenst te leggen.

In de nacht heb je behoefte aan licht nodig; in dat geval komt de flitser prima van pas. Ook kan je de flitser gebruiken als hulplicht. Daarbij maak je gebruik van het bestaande licht in combinatie met de flitser als hulplicht. Het is dus zeker aan te raden om je flitser te gebruiken bij macrofotografie!

Macrofotografie tips

Wij hebben in feite drie tips voor macrofotografie. De eerste tip heeft betrekking op je kennis: zorg dat je alles over macrofotografie weet. Volg daar bijvoorbeeld de cursus voor die je onder het kopje ‘Cursus fotografie’ kunt vinden.

Onze tweede tip heeft betrekking op het object dat je wenst te fotograferen. Is dat bijvoorbeeld een insect? Zorg dan dat je deze insect goed bestudeerd. Op die manier leer je het gedrag te (her)kennen. Door die informatie kan je de perfecte foto weten te verkrijgen.

Als laatste tip hebben we een relatief simpele tip: zorg voor het juiste apparatuur. Bij onder andere Coolblue kan je alle hulpmiddelen kopen die je macrofotografie nodig hebt.

Cursus fotografie

Heb je interesse om serieus met fotografie aan de slag te gaan? Wil je deze vorm van fotografie en andere vormen van fotografie onder de knie krijgen? Dan is de cursus van Photofacts Academy wellicht iets voor jou. De eerste 14 dagen heb je gratis toegang tot deze cursus. In de cursus kan je werkelijk waar alle informatie over de verschillende vormen van fotografie vinden, waaronder dus macrofotografie. Door de cursus te volgen, kan je jouw kennis dus naar het hoogst denkbare niveau tillen. Vervolgens is het een stuk makkelijker om de perfecte plaat te schieten!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨