Wat is modefotografie?

Wat is modefotografie?

Wat is modefotografie? Fotografie is een vak apart. Alleen de echte professionals kunnen op een geweldige manier met hun camera om gaan. De professionals hebben min of meer een speciale band met hun camera. Het beeld dat de fotograaf in zijn/haar gedachten ziet, weet hij/zij met behulp van de camera tot uiting te laten komen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat elke fotograaf zich in een bepaald vakgebied moet specialiseren. Althans; dat is ons advies. Door je in een bepaald vakgebied te specialiseren, kan je namelijk excelleren op dat gebied. Dat is bijvoorbeeld het geval bij sportfotografie, modefotografie of fotografie van landschappen. In dit artikel richten we onze pijlen op de modefotografie.

Modefotografie is ook een vak apart. Het is één van de meest uitdagende specialiteiten voor een fotograaf. Dat heeft onder andere te maken met de onbeperkte creatieve mogelijkheden, met de gevarieerde beelden en met de oneindige keuzes aan poses. Kortom: met modefotografie kan je ongelooflijk veel kanten op. In dit artikel kijken we nader naar modefotografie. We kijken onder andere naar de vraag ‘wat is modefotografie?’. Daarnaast kijken we naar de specifieke kenmerken van modefotografie, de oneindige mogelijkheden met modefotografie en de aspecten die een rol bij modefotografie spelen. Bij modefotografie is het namelijk óók ontzettend belangrijk dat je perfect met je camera om kunt gaan. Kortom: lees dit artikel verder en leer van alles over modefotografie.

Modefotografie

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft modefotografie iets van doen met mode. Het is dan ook goed om te weten dat deze variant van fotografie ook wel fashion fotografie wordt genoemd. Bij modefotografie draait het om het in beeld brengen van nieuwe collecties van kleding, van accessoires en overige mode gerelateerde aspecten.

Bij modefotografie kan je een volledige outfit in beeld brengen. Maar, je kunt ook de focus leggen op een accessoire, bijvoorbeeld een horloge. Dat is dan ook direct één van de leukste aspecten aan modefotografie. Elke shoot is weer anders. Je bent continue met nieuwe dingen bezig, je bent continue nieuwe poses aan het uitproberen en je bent continue creatief bezig.

Voor een modebedrijf is het ontzettend belangrijk dat de fotografie on point is. Als de collectie van een modebedrijf perfect in beeld wordt gebracht, is dat bevorderlijk voor de omzet. Een consument hecht namelijk, bewust of onbewust, veel waarde aan de manier waarop de mode in beeld wordt gebracht.

wat is modefotografie

Zeg nou zelf: wat koop jij eerder? Een horloge dat perfect in beeld wordt gebracht of een horloge dat met een vage foto ergens op een foto zichtbaar is? Juist, je voorkeur gaat absoluut uit naar de foto waarop het horloge perfect zichtbaar in beeld gebracht is.

Voor zowel modebedrijven als voor modefotograven zijn de foto’s ontzettend belangrijk. Voor een modefotograaf zijn dergelijke foto’s simpelweg een bron van inkomsten. Voor de modebedrijven kan het een stap zijn naar een bron van inkomsten. Feit is dat je met de juiste foto’s absoluut aan je omzet kunt gaan werken.

Bij modefotografie is het dan ook belangrijk dat de kleding/accessoires scherp vastgelegd is. Een modefotograaf heeft dan ook vaak meerdere spullen waarmee hij/zij een shoot gaat houden.

Denk hierbij aan verlichting, aan camera’s en aan een photobox. Een photobox is een met licht gevulde ruimte waarin je bijvoorbeeld een horloge neer kunt leggen. Als je hier vervolgens een foto van maakt, valt het licht perfect en gaat alle aandacht naar het horloge uit.

Voor foto’s van outfits heb je niks aan een kleine photobox. Nee, een modefotograaf kan dan wel een volledige fotostudio gebruiken. Een fotostudio met een witte achtergrond en met veel verlichting. Ook op die manier is het licht perfect en wordt de hele outfit perfect in beeld gebracht.

Het mag duidelijk zijn dat modefotografie niet zomaar een variant van fotografie is. Nee, door de opkomst van de webshops is modefotografie belangrijker dan ooit geworden. Mede daarom besteden veel webshops veel geld aan het laten maken van foto’s. Absoluut een verstandige keuze.

Voor modefotograven levert dat ook unieke mogelijkheden op. Wil jij ook modefotograaf gaan worden? Verderop in dit artikel kan je enkele handige tips vinden. Deze tips hebben specifiek betrekking op de situatie waarin je mode aan het fotograferen bent.

Wat zijn de voordelen van modefotografie?

Waarom zou een webshop veel geld investeren in modefotografie? Een belangrijke reden hiervoor is terug te vinden in de huidige digitale maatschappij. Nagenoeg elke consument maakt gebruik van het internet én van social media kanalen. Als een webshop de juiste foto’s heeft, weet het bedrijf simpelweg op te vallen op het internet.

Op social media scoren professionele foto’s altijd goed. Ook in een webshop is het belangrijk dat de foto’s van hoge kwaliteit zijn. Dat geeft de bezoekers namelijk een perfecte indruk van het product waar zij mogelijk interesse in hebben.

Door de perfecte foto’s op een website te plaatsen, kan een modebedrijf dan ook meer orders scoren.

Daarnaast is het met modefotografie mogelijk om de aandacht op het juiste onderwerp te leggen. Wil je bijvoorbeeld jouw nieuwe lijn van jassen gaan promoten? Dan heb je baat bij foto’s waarin deze jassen perfect tot uiting komen.

Dat kan met behulp van modefotografie. Met name de professionele en ervaren modefotograven weten de aandacht op de jassen te leggen. Kortom: bij modefotografie heb je de mogelijkheid om de aandacht op het juiste onderwerp te leggen. Al met al een prima en onmisbaar onderdeel voor elke ondernemer in de mode/fashion industrie.

Waar moet je op letten bij modefotografie?

Voor een fotograaf is een fashion shoot altijd een hele uitdaging. Je moet namelijk met meerdere zaken rekening houden. Ook moet je al vooraf om vele aspecten na gaan denken. Hoe moet de achtergrond gaan worden? Moet er iets op de achtergrond zichtbaar zijn of moet dit een wit/donker vlak zijn?

Welke kleuren moeten in de foto’s naar voren springen? Op welke manier kunnen de horloges, riemen en overige accessoires perfect in beeld gebracht worden? Dergelijke vragen spelen bij elke shoot een belangrijke rol. Daarnaast heb je ook nog met het model zelf te maken. Bij modefotografie wordt de kleding of het accessoire stuk in veel gevallen door een model gedragen.

wat is modefotografie

Het uiterlijk van het model speelt ook een belangrijke rol bij de uiteindelijke uitkomst van de foto. Je moet dit niet opvatten; het draait niet alleen om de schoonheid van het model. Nee, bij veel modebedrijven zie je dat ze modellen met opvallende karakteristieken gebruiken.

Denk hierbij aan een gezicht met sproeten, een vrouw met rood haar of een man met een opgeschoren kapsel. Bij modefotografie speelt het model een ontzettend belangrijke rol. Als modefotograaf heb je daar dan ook rekening mee te houden.

Handige tips voor modefotografie

Wil je ook aan de slag gaan met modefotografie? Of ben je hier al mee bezig en wil je jouw kwaliteiten verbeteren? Wij hebben enkele handige tips op het gebied van modefotografie samengesteld. Lees de tips hieronder, doe veel kennis op en verbeter daarmee de uitkomst van jouw shoots.

Onze eerste tip heeft betrekking op de samenstelling van het team. Bij een shoot doe je het namelijk nooit alleen. Je werkt altijd samen met een team van stylisten en modellen. Het maken van een perfecte foto kan je dus ook niet in je eentje voor elkaar krijgen.

Nee, je moet een perfecte rolverdeling binnen je team hebben. Bovendien moet je een band met het model en de stylisten opbouwen. Zij zijn tenslotte het verlengstuk van jou en jouw foto’s.

Zorg daarnaast voor een geschikte locatie voor je shoot. Zoals gezegd kan je uit meerdere soorten locaties kiezen. Je kunt bijvoorbeeld voor een locatie gaan met een prachtige achtergrond. Denk hierbij aan een mooie straat in Milaan, voor de Eiffeltoren in Parijs of op de trappen van het gemeentehuis in Amsterdam.

Kortom: wat betreft locatie kan je alle kanten op. Het kan echter ook zeer lonend zijn om in een fotostudio de foto’s te maken. Hierbij heb je te maken met perfecte verlichting en een groot doek aan de achterkant en zijkanten. Op die manier kan je óók de perfecte foto’s krijgen. Het is maar net waar de wens van jou en je opdrachtgever naar uit gaat.

Tot slot willen we nog een tip geven met betrekking tot de praktische kant van modefotografie. Bij het maken van mode gerelateerde foto’s heb je met meerdere partijen te maken.

Je hebt een opdrachtgever, je werkt samen met een stylist en je werkt samen met een model. Het is zaak om alle afspraken, tussen alle partijen, goed op papier te zetten. Zorg voor waterdichte contracten en stel duidelijke richtlijnen op. Zet in de contracten bijvoorbeeld hoeveel foto’s je aanlevert, hoe het met eten en drinken tijdens de shoot zit en wie de rechten heeft/behoudt van de foto’s.

Het is een kleine inspanning die je hier voor moet leveren. Maar, het is wel een inspanning die je ontzettend veel oplevert. Je weet namelijk dat je zonder problemen de shoot tot in perfectie af kunt ronden.

Alles leren over fotografie? Bekijk dan eens de cursussen van Photofacts Academy.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨