Wazige achtergrond bij fotografie

Wazige achtergrond bij fotografie

Wazige achtergrond bij fotografie? Als je aan het fotograferen bent wil je natuurlijk steeds nieuwe dingen proberen. Zo kun je meer focus creëren op een object door de rest een wazige achtergrond te geven. Maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? Dat lees je in dit blogbericht.

Wazige achtergrond maken

Bij sommige fotografen gaat het per ongeluk en willen ze helemaal geen wazige achtergrond en bij andere fotografen willen ze juist een wazige achtergrond, maar krijgen ze het niet voor elkaar.

Als je een wazige achtergrond wil maken met fotografie heeft dat alles te maken met de instellingen. Door de juiste instellingen van je camera te gebruiken wordt alles op de achtergrond wazig en alleen het “belangrijke” object scherp. Hierdoor springt dit object eruit.

Instellingen voor een wazige achtergrond

Een wazige achtergrond maken tijdens het fotograferen heeft alles te maken met de scherpte diepte instellingen.  Als je een Canon camera of een Nikon camera hebt, is het juist instellen van de scherpte diepte heel makkelijk.

Het enige wat je dan hoeft te doen is je camera op AV stand te zetten bij Canon en op A-stand bij Nikon.

Met de AV-stand kun je namelijk zelf je diafragma bepalen. Dit heet ook wel de F-waarde van je camera. Hoe groter de F-waarde is hoe scherper het beeld en hoe kleiner de F-waarde is hoe minder scherp het beeld wordt.

Door hier veel mee te oefenen krijg je het binnen no-time voor elkaar om alleen het object dat je scherp wil hebben scherp te krijgen en de rest wazig.

Andere factoren die meespelen

Zoals het hiervoor is uitgelegd lijkt het natuurlijk heel simpel om het voor elkaar te krijgen. Maar er zijn ook nog andere factoren die meespelen als het gaat om scherpte en diepte zoals:

  • De grootte van de sensor van je camera
  • De afstand tot het object
  • de zoom

De beste manier om een wazige achtergrond te krijgen

De beste manier om een wazige achtergrond te krijgen is om je camera in AV-stand te zetten. Vervolgens kies je een zo klein mogelijk F-getal. Vervolgens zoom je steeds verder in zodat het object steeds dichterbij komt. Zorg er daarnaast ook voor dat de ruimte tussen het object en de achtergrond zo groot mogelijk is.

Voor natuurfotografie werkt het weer net iets anders. Hierbij moet je juist gaan voor een zo groot mogelijk F-getal. En hoef je verder niet te werken met de zoom.

Alles leren over fotografie?

Als je nou professioneel wil leren fotograferen is het een goed idee om een cursus te volgen. Hier leer je namelijk direct de basis van fotograferen. Je kunt natuurlijk ook alles zelf uitzoeken, maar het is veel makkelijker als alles je wordt voor gedaan.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨