Zwart wit fotografie: Hoe maak je de beste zwart wit foto’s?

Zwart wit fotografie: Hoe maak je de beste zwart wit foto’s?

Hoewel zwart wit fotografie simpel klinkt, is het lastiger dan je misschien denkt. Er zijn veel aspecten waar je bij zwart wit foto’s over na moet denken om een prachtig plaatje te kunnen schieten. Dit zijn technische skills, een goede camera en een flinke dosis creativiteit. Je bent tenslotte afhankelijk van zwart, wit en grijs om een mooi moment vast te kunnen leggen.

Waarom zwart wit fotografie?

Bij een zwart wit foto wordt je als kijker gedwongen om naar scherpe lijnen, textuur, vormen en patronen te kijken. De afleiding van kleur valt weg, dus wat overblijft, wordt extra benadrukt. Zwart wit fotografie is tijdloos, en kan verschillende emoties opbrengen met alleen schaduwen en licht.

Of je nou een professionele fotograaf bent met een spiegelreflexcamera of iemand die prachtige foto’s met zijn smartphone wilt maken, het is belangrijk om te kunnen herkennen wanneer iets goed in zwart wit zou werken. Dit kan een portret zijn, maar ook een landschap of een object.

Zowel digitale camera’s als smartphone camera’s hebben grijsfilters. Deze kun je gemakkelijk selecteren om te zien of iets mooier vastgelegd kan worden zonder kleur. Het is ook mogelijk om een foto achteraf te bewerken tot zwart wit foto. Tegenwoordig zul je niet meer het verschil kunnen zien tussen een originele zwart wit foto of een bijgewerkte foto. Dit geeft je een geweldige kans om te experimenteren met zwart wit fotografie.

Tips voor zwart wit fotografie

Zonder het volle kleurenspectrum te kunnen gebruiken, moet je je voor zwart wit fotografie richten op diepte, contrast en licht. Zie dit niet als beperking, maar juist als geweldige kans om je horizon te verbreden. Om je op weg te helpen geven we je 6 tips om de mooiste zwart wit foto’s te maken.

Contrast

Ga op zoek naar een beeld met hoge contrasten. Dit kan bijvoorbeeld een portret zijn met een donkere achtergrond, of een donker bos met een heldere lucht. Een contrast tussen licht en donker zal zich prachtig vertalen naar een zwart wit afbeelding.

Textuur

Ook met textuur kun je contrast vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan een boom, waarbij de schors zorgt voor verschillende schaduwen en licht. Dit zal prachtige visuele patronen opleveren op de foto. Of je kunt je eigen reflectie fotograferen in het water – de textuur van de golven en jouw donkere reflectie die er doorheen schimmert

Lichtbronnen

Als je een fan bent van straatfotografie kun je met het behulp van lichtbronnen een prachtige zwart wit foto schieten. Er zijn ontzettend veel lichtbronnen op straat: straatverlichting, koplampen, winkelborden, ga zo maar door. Elk zal een andere sterkte gebruiken, waardoor je veel verschillende contrasten kunt vastleggen. Ook bij zwart wit portretfotografie kun je gebruikmaken van verschillende lichtbronnen. Zo kun je zelf bepalen welk deel van het gezicht benadrukt wordt.

Klein diafragma en lage ISO

Een klein diafragma zorgt ervoor dat er niet teveel licht toegelaten wordt in de lens. Ook bij je ISO instellingen is licht belangrijk. Hoe lager de ISO, hoe minder gevoelig je camera is voor licht. Op een overbelichte foto is niet genoeg contrast om zich goed in zwart en wit te vertalen. Zwart wit portretfotografie is bijvoorbeeld afhankelijk van een consistente en scherpe focus. Elke lens reageert echter op deze instellingen, dus probeer met je instellingen de beste setting te vinden.

Focuspunt

Waar onze ogen naartoe getrokken worden, hoeft niet altijd in het midden van de foto te staan. Door middel van contrast heb je met zwart wit fotografie de mogelijkheid om bijzondere composities te maken. Als fotograaf bepaal je zelf op welk object de nadruk ligt in een foto. Wees hier creatief mee.

Histogram

Na het nemen van een foto kun je op een digitale camera het histogram bekijken. Dit is een grafiek die je de distributie van het licht op de foto laat zien. Dit kan ontzettend nuttig zijn. Bij te veel contrast zul je namelijk vooral zwarten en witten zien. Hierdoor gaan veel details verloren. Je bent dus op zoek naar een distributie van licht op een foto die niet te drastisch van elkaar verschilt, maar ook niet te dicht bij elkaar ligt.

Inspiratie voor zwart wit fotografie

Als je graag wilt experimenteren met zwart wit fotografie, maar niet zo goed weet waar je kunt beginnen, zijn er enkele soorten fotografie die je kunt proberen. Deze lenen zich extra goed uit voor grijstinten, en laten je oefenen met licht en contrast. Binnen de kortste keren zie je overal composities die een geweldige zwart wit foto zouden maken!

Zwart wit portretfotografie

Als je een slachtoffer hebt gevonden, kun je geweldig oefenen met grijstinten bij portretfotografie. Let goed op de combinatie van licht en schaduw, en maak gebruik van het licht om de vorm van het gezicht te benadrukken. Ook kun je bepaalde gelaatstrekken belichten. De wenkbrauwboog of de jukbeenderen kunnen bijvoorbeeld geweldige schaduweffecten opleveren.

Bij zwart wit portretfotografie kun je bovendien meer nadruk leggen op een emotionele uitdrukking. In kleur kunnen felle objecten, zoals het haar of de kleding, onnodige aandacht naar zichzelf toetrekken. Richt je dus ook op de uitdrukking in het gezicht.

Zwart wit naaktfotografie

Het menselijk lichaam is prachtig in elke vorm. Met zwart wit fotografie kun je dit geweldig vastleggen. Niet alleen bestaat een naaktfoto uit strakke lijnen, maar de rondingen zorgen ook nog eens voor geweldige contrasten. Met de belichting kun je veel creatie kwijt in je foto. Dit geeft je bovendien de mogelijkheid om sommige delen van het lichaam onbelicht te laten (mocht je model zich daar prettiger bij voelen).

Zwart wit landschapsfotografie

Als fotograaf wil je graag de sfeer van een landschap vastleggen, niet alleen een kopie ervan maken. Zwart wit fotografie geeft je deze mogelijkheid. Met grijstinten kun je de ruwe natuur vastleggen met alleen licht en vorm.

Natuurlijk kun je ook landschap met portretfotografie combineren. Een mooie foto van je kind op het strand, of een groep mensen die een berg beklimt. Hiermee creëer je niet alleen een contrast tussen licht en donker, maar ook tussen natuur en mens.

Wat maakt een camera geschikt voor zwart wit fotografie?

Veel mensen gaan ervan uit dat elke camera van hoge kwaliteit geschikt is voor zwart wit fotografie. Dit is niet altijd het geval. De manier waarop we fotograferen is erg afhankelijk van het gereedschap dat we gebruiken. Om een goede camera voor zwart wit fotografie te vinden, moet je dus met enkele zaken rekening houden.

Het belangrijkste kenmerk van een goede zwart wit camera is dat deze geen kleurfilter gebruikt. De meeste camera’s zijn ontworpen om kleurenfoto’s te maken, dus een kleurfilter is in principe geen slecht iets. Dit helpt alle kleuren van het spectrum vast te leggen. Om dit te veranderen in monochromatische kleuren, zorgt echter voor onscherpe beelden. Het kleurfilter zorgt namelijk voor versterking van bepaalde kleuren. Dit vertaalt zich niet goed in zwart wit foto’s. Ook contrasten zullen minder zichtbaar zijn.

Gelukkig zijn er nog steeds camera’s op de markt die geen gebruikmaken van een kleurfilter. Hieronder hebben we de beste camera’s voor je geselecteerd die geweldig zijn voor zwart wit fotografie.

De beste zwart-wit camera’s

Hieronder vind je een overzicht van de beste zwart-wit camera’s van dit moment!

Canon EOS 5D Mark IV Body

Dit model van Canon is op ontzettend veel manieren in te zetten. Met maar liefst 30 megapixels en een resolutie van 6,720 x 4,480 pixels kun je zeer scherpe foto’s maken. De camera kan ook gebruikt worden met ISO instellingen van 1600 tot 6400. Dit maakt het een zeer geschikt model voor zwart wit fotografie.

Bekijk bij Coolblue ⇨
Bekijk bij Bol.com ⇨

Sony A7 III

De Sony A7 III is betrouwbaar en zeer geschikt voor professionele foto’s. De CMOS-sensor zorgt voor scherpe en goed belichte foto’s. Je kunt zelfs 10 foto’s per seconde maken. Dit is ideaal voor portretfotografie. Deze camera heeft alle functies die een goede camera voor zwart wit fotografie nodig heeft.

Bekijk bij Coolblue ⇨
Bekijk bij Bol.com ⇨

Ricoh GR III

De Rocoh GR is een perfecte camera voor beginnende fotografen die interesse hebben in zwart en wit fotografie. Het is een klein model, en daardoor makkelijk overal mee naartoe te nemen. Het heeft een geweldige APS-C sensor en automatische focus. Ook kun je met de lens scherpe foto’s maken op maar 6 cm afstand.

Bekijk bij Coolblue ⇨
Bekijk bij Bol.com ⇨

Conclusie

Zwart-wit fotografie is een stuk moeilijker dan het lijkt. Het vinden van de juiste contrasten en lichten zal wat oefening kosten, maar het resultaat zal het helemaal waard zijn. Je zult een verhaal kunnen vertellen met alleen lijnen, vormen en schaduwen. Als dit goed wordt uitgevoerd, zorgt het voor een grote impact bij je publiek.

Wil je meer leren over fotografie? Bekijk dan eens de gratis webinar van Sunfield Academy. Hier kun je technische vaardigheden leren die je geweldig bij zwart-wit fotografie kunt gebruiken. Zaken zoals licht en contrast worden uitgebreid besproken. Met wat extra kennis zul je prachtige beelden kunnen creëren!

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨