Wat is diafragma op je camera? In het kort is diafragma de lichtopening van je lens. Met verschillende instellingen van het diafragma van je camera kun je dan controleren hoe veel licht er op de lens valt. Dit geeft je de mogelijkheid om verschillende soorten foto’s te maken. In dit blogbericht lees je meer over diafragma bij fotografie.
Waar wordt diafragma op een camera voor gebruikt?
Als je aan de slag gaat met je nieuwe spiegelreflexcamera, staat de camera standaard ingesteld op autofocus. Hoewel dat natuurlijk makkelijk fotograferen is, wil je als beginnend hobby fotograaf natuurlijk wel graag beter leren fotograferen. Met alleen de autofocus kom je dan natuurlijk geen stap verder. Zodra je je camera van autofocus af zet, krijg je direct te maken met allerlei instellingen waarvan diafragma er één is. Zoals we in de intro al zeiden bepaal je met diafragma hoeveel licht er op de lens valt.
Nu is de vraag, wanneer laat je dan veel licht op de lens vallen en wanneer niet? Dat hangt natuurlijk helemaal af van het soort foto dat je wilt gaan maken.
Hoe bepaal je het diafragma getal?
Om te bepalen welke waarde het diafragma moet hebben is helemaal afhankelijk van het soort foto dat je wilt gaan maken. Als je bijvoorbeeld een portretfoto gaat maken wil je natuurlijk dat de persoon die je fotografeert scherp op beeld komt te staan en ervoor zorgen dat de achtergrond ook echt een achtergrond blijft.
Met de autofocus van je camera, zal je merken dat in veel gevallen je achtergrond nog scherper is dan de persoon die je fotografeert en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een goede diafragma instelling voor portretfotografie is F/4. Dat zal ervoor zorgen dat de achtergrond wazig wordt.
Om je een idee te geven van hoe diafragma precies werkt, geven we je hieronder een toelichting over hoe de verschillende diafragma getallen je foto bepalen.
Klein diafragma
Als je kiest voor een klein diafragma kies je er voor om weinig licht door de lens te laten komen. Dit doe je door je diafragma (f) op een hoge waarde in te stellen. Hoe kleiner je het diafragma getal instelt, hoe meer de scherptediepte van je camera toeneemt. Een klein diafragma kun je bijvoorbeeld gebruiken als je een landschap wilt fotograferen en ervoor wilt zorgen dat alles op de foto scherp is. Wel moet je ervoor zorgen dat je je camera met deze instelling goed stilhoudt, omdat met een klein diafragma de kans op een onscherpe foto toeneemt doordat ook de sluitertijd langzamer wordt.
Groot diafragma
Als je kiest voor een groot diafragma, kies je ervoor om veel licht door de lens de laten komen. Hoe groter het diafragma is, hoe onscherper de achtergrond van je foto wordt. Daarnaast speelt ook de zoom een grote rol bij het bepalen hoe onscherp de achtergrond wordt. Hoe meer je de lens van je camera zoomt, hoe onscherper de achtergrond zal worden.
Om een mooie foto te maken met een groot diafragma, is het belangrijk dat je het object zelf tijdens het fotograferen wel scherp in beeld krijgt. Daarnaast ligt het er ook nog maar net aan welke lens je gebruikt, dat mede bepaald hoe de foto eruit komt te zien.

Fotografie cursus volgen?
Alles leren over digitale fotografie? Start dan met deze cursus fotografie!
NU STARTENSpelen met diafragma op je camera
Om erachter te komen welke diafragma getallen het beste passen bij de foto’s die je wilt maken, is de beste manier om dat te ontdekken natuurlijk om er lekker mee te gaan spelen. Naast het onderzoeken van verschillende diafragma getallen, kun je er ook voor kiezen om daarnaast de sluitertijd en ISO aan te passen.
In het begin zullen de foto’s nog niet heel mooi zijn als je dat doet, maar na mate je meer oefent en beter doorkrijgt wat bepaalde instellingen van je camera doen, zal je steeds betere en mooiere foto’s gaan maken.

Op het internet zijn veel video’s te vinden waarin wordt uitgelegd wat bepaalde instellingen van je camera doen om ze beter onder de knie te krijgen.
Fotografie workshop volgen
Als graag wilt leren hoe je met de waarden van je camera kunt spelen om zo mooiere foto’s te maken, is het een goed idee om eens te kijken of er fotografie workshops bij jou in de buurt zijn.
Zelf heb ik toen ik begon met fotograferen een workshop gevolgd bij de Media Markt waar ik mijn camera heb gekocht. Ook op het internet zijn er genoeg workshops te vinden die je gratis kunt bijwonen.
Alles leren over de instellingen van je camera?
Naast het volgen van Workshops is het natuurlijk ook mogelijk om een fotografie cursus te volgen. Een van de beste plekken om alles te leren over fotografie is de Photofacts Academy. Hier heb je keuze uit heel veel verschillende cursussen van het leren kennen tot je camera, tot aan landschapsfotografie.
Photofacts is de aangewezen website als je als hobbyfotograaf alles uit je camera wilt leren halen. Via deze website mogen we je een 14 dagen gratis proef abonnement aanbieden om te kijken of de cursussen van Photofacts iets voor je is.
De kans is groot dat je heel veel hebt aan de cursussen en dat je er veel van zal leren. Mocht het je toch niet bevallen na 14 dagen zit je uiteraard nergens aan vast.
Wel kan ik je vertellen dat ik na het volgen van de photofacts academy cursus veel betere en mooiere foto’s kon maken met mijn camera. Daarom raad ik je zeker aan om ook een cursus te volgen. Dat scheelt je heel veel tijd om alles zelf uit te zoeken en maakt het fotograferen nog leuker.

fotografiespullen nodig?
Bij bol.com vind je alles wat je nodig hebt om te fotograferen!
Meer bekijken!Benieuwd of de cursussen van Photofacts iets voor je is? Dan raad ik je aan eens te kijken op de website en daar een gratis proefperiode te volgen.
Klik hier om direct naar de 14-dagen proefperiode te gaan >>

Fotografie cursus volgen?
Alles leren over digitale fotografie? Start dan met deze cursus fotografie!
NU STARTEN