Hoe vergroot je een foto in Photoshop?

Hoe vergroot je een foto in Photoshop?

Hoe vergroot je een foto in Photoshop? Dat is vaak één van de eerste vragen die in je opkomt wanneer je aan de slag wil gaan met het bewerken van foto’s. Met andere woorden: je wil actief aan de slag gaan met Photoshop. In dit bewerkingsprogramma is veel mogelijk. Behalve een afbeelding vergroten, kunnen ook effecten toegevoegd worden aan de foto.

Om jouw perfecte plaatje aan de muur te kunnen hangen of af te laten drukken op een poster, voor bijvoorbeeld een campagne, is het essentieel om deze te vergroten.

Door de gekozen foto te vergroten voorkom je namelijk dat deze in kwaliteit achteruit gaat. Op deze manier behoud de foto zijn originele scherpte en diepte. Zeker als je de foto zelf gemaakt hebt, wil je deze presenteren zoals jij het in je hoofd hebt. Je bent er tenslotte super trots op.

Maar hoe vergroot je nu een foto in Photoshop en hoe voorkom je dat deze afbeelding kwaliteitsverlies ondergaat? Dat is nu precies wat we in dit blogbericht gaan onderzoeken. Lees je mee?

Hoe vergroot je een foto in Photoshop?

Wat is Photoshop?

Voordat we verder gaan met het blogbericht en uitgebreid gaan bespreken wat nu de beste manier is om een afbeelding te vergroten zonder kwaliteitsverlies op Photoshop, is het wel zo handig om te weten wat Photoshop precies is. Dat het vrij bekend is, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat iedereen hier volledig van op de hoogte is. Niet iedereen gebruikt het tenslotte dagelijks.

Om het heel simpel uitleggen is Photoshop een speciaal programma waarin je vanzelfsprekend foto’s kunt bewerken. Behalve dat, is het ook geen probleem om video’s onder handen te nemen en te bewerken. Officieel is Photoshop ontwikkeld door Adobe en word het ook wel Adobe Photoshop genoemd.

Omdat het een digitaal bewerkingsprogramma is, kan het op vrijwel iedere laptop of computer gebruikt worden.

Waarom een afbeelding vergroten in Photoshop?

Waarom überhaupt gaan sleutelen aan het formaat van de afbeelding en het risico lopen om de kwaliteit hiervan te verliezen? Ik snap heel goed dat je dat denkt en dat je die vraag ook beantwoord zou willen hebben.

Het groter maken van een afbeelding kan veel verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld omdat je je favoriete plaatje boven de bank of boven het bed zou willen hangen. In zo’n geval is het wel degelijk nodig om deze te vergroten.

Nu kun je het formaat van je foto vrij makkelijk aanpassen en groter maken. Doe je dit echter buiten Photoshop om, dan is de kans vrij groot dat de scherpte verloren gaat en je kwaliteitsverlies krijgt. Dat zou ontzettend zonde zijn. Tenslotte mag je best een beetje pronken met je eigen werk. Daarom dus dat kiezen voor Photoshop de beste optie is.

Waarop letten bij het gebruik van Photoshop?

Om zo gestroomlijnd en efficiënt mogelijk te kunnen werken, is het goed om te weten waar je op moet letten wanneer je aan de slag gaat met Photoshop. Daarom dat er een aantal punten voor je beschreven staan. Hierdoor weet je wat je te wachten staat en waar je rekening mee moet houden.

  • Zorg voor de juiste computer: Niet iedere computer of laptop is sterk genoeg om te kunnen werken met Photoshop. Dat heeft er vooral mee te maken dat het een zwaar programma is. Het beste is om minimaal over een i5 Processor te beschikken.
  • Maak geheugen vrij: Behalve dat Photoshop een zwaar programma is, neemt het ook aardig wat ruimte in beslag. We hebben het hier over het geheugen. Maak in dat geval voldoende geheugen vrij op je apparaat om Photoshop te kunnen downloaden. Maak liever teveel geheugen vrij als te weinig.
  • Maak gebruik van Windows of Apple: De meeste laptops en computers beschikken over Windows of Apple. Daar is Photoshop prima op te gebruiken. Heb je echter een Chromebook? Dan gaat het niet door. Zorg dus voor één van de twee besturingssystemen om je foto’s of video’s te kunnen bewerken.

Hoe vergroot je een foto in Photoshop?

Nu je wat meer te weten bent gekomen over Photoshop in het algemeen, wil je graag aan de slag gaan met het vergroten van jouw favoriete afbeelding. Hoewel je genoeg informatie hebt gekregen, is het toch lastig om daadwerkelijk te beginnen. Photoshop is geen lastige app en het is geen hogere wiskunde. In principe wijst alles zich vanzelf. Maar hoe vergroot je nu een foto in Photoshop? Wat is de beste manier?

Mocht je er nog niet helemaal uitkomen welke foto jij wilt vergroten en op welke plek je hem uiteindelijk wilt ophangen, is het goed om gewoon eens wat te proberen. Schuif eens wat meubels opzij en hang overige schilderijen zo nodig op een andere plek. Op deze manier krijg je er een beeld van hoe het er uiteindelijk uit komt te zien als de foto eenmaal hangt.

Ook wat betreft de foto kiezen kan het erg lastig zijn. Wat mij helpt, is om de afbeeldingen in een klein formaat uit te printen en op de gewenste plek in huis te hangen. Op deze manier kan ik visualiseren hoe het grote formaat er uiteindelijk uit komt te zien. Misschien helpt jou dat ook wel. Wat je in ieder geval cadeau krijgt, dat is het simpele stappenplan om een afbeelding te verkleinen in Photoshop zonder kwaliteitsverlies.

Hoe vergroot je een foto in Photoshop?

Stap 1: Kies de foto die vergroot mag worden

De eerste stap heb je waarschijnlijk al ondernomen. Je gaat namelijk kijken welke foto je uiteindelijk op groot formaat zou willen en waar deze uiteindelijk komt te hangen. Hierdoor krijg je er namelijk een beter beeld van en weet je een beetje wat je kunt verwachten. Het maakt het ook een stuk makkelijker om uiteindelijk aan de slag te gaan.

Stap 2: Kies de grootte van de afbeelding

Nadat je de gewenste afbeelding hebt gekozen, open je de app van Photoshop op je laptop of op je computer. In de app open je de afbeelding die je hebt uitgekozen. Deze komt op dat moment in de ware grootte op je beeldscherm te staan. Dat is ook de bedoeling. Klik in de app op het icoontje ‘Afbeelding’, waarna je op ‘Afbeeldingsgrootte’ kunt klikken. Deze icoontjes vindt je helemaal bovenaan.

Nadat je hierop geklikt hebt, komt er een klein venstertje op je beeldscherm tevoorschijn. In dit venstertje kun je aangeven tot hoe groot en tot hoe breed jij de afbeelding zou willen laten vergroten. Bijvoorbeeld 40×50 centimeter. Dit voer je vervolgens in. Je zult zien dat dat vrij makkelijk gaat.

Stap 3: Voer de juist DPI in

Nadat je de gewenste afmeting hebt ingevuld lijkt het alsof je helemaal klaar bent en je de afbeelding kunt printen of kunt laten printen. Het tegendeel is echter waar. Hierdoor krijgen we namelijk juist die kwaliteitsverlies die je zo graag wilt voorkomen.

Hoe je de afbeelding dan kunt vergroten zonder kwaliteitsverlies? Dat doe je door de juiste DPI in te voeren. Mocht je daar nog nooit van gehoord hebben, dan is dat geen ramp. De DSI bepaald namelijk het aantal pixels in de foto, met andere woorden de pixels per inch. Wat je vaak ziet bij een foto die vergroot is, is dat deze niet het juiste aantal aan pixels bevat waardoor deze er zo uit komt te zien. Door de juiste hoeveelheid in te voeren kun je dit voorkomen en de kwaliteit behouden.

Stap 4: Photoshop gaat automatisch aan de slag

Heb je alles ingevoerd? Dan klik je op ‘Ok’ en gaat Photoshop zelfstandig aan de slag met de ingevoerde gegevens. Dit kan heel even duren.

Nadat Photoshop klaar is met alle berekeningen komt jouw afbeelding in de juiste instellingen op het beeldscherm te staan. Vanaf dit moment kan jouw perfecte plaatje worden geprint, om deze vervolgens op een gewenste plek te laten pronken. Makkelijk, toch?

Conclusie: Ga direct aan de slag met Photoshop en vergroten

Hoe vergroot je een foto in Photoshop? Je bent aan het einde gekomen van dit blogbericht dat ging over een afbeelding vergroten in Photoshop. Zonder de kwaliteit te verliezen weet jij hoe het vergroten van een foto in zijn werk gaat. Probeer het vooral eens zelf!

Ik heb zelf in ieder geval gemerkt hoe makkelijk het kan gaan. Ik zag er van tevoren enorm tegenop, maar het is al met al meegevallen.

Het vergroten en bewerken van foto’s in Photoshop heb ik niet helemaal uit te losse pols gedaan. Hier heb ik namelijk een cursus voor gevolgd, zodat ik volledig op de hoogte zou zijn van alle technieken en manieren van foto’s bewerken.

photoshop-pdf-ebook-314x450

De cursus Photoshop Beginners PDF leert en vertelt jou alles wat je moet weten over foto’s maken en bewerken. Mocht jij meer plezier willen halen uit het fotograferen, dan is dit een aanrader om te doen.

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨