Festival fotograaf worden; Alles wat je moet weten!

Festival fotograaf worden; Alles wat je moet weten!

Festival fotograaf worden Als je wel eens een festival bezocht hebt, is het daarna altijd wachten op de officiële foto’s. Door de jaren heen is er steeds meer aandacht aan deze foto’s geschonken. Festivals huren hier professionele fotografen in, zodat de feestgangers op de perfecte manier in beeld worden gebracht. Ook is het voor de organisatie van festivals een uitgelezen mogelijkheid om de sfeer van hun festival duidelijk in beeld te krijgen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat door de jaren heen steeds meer fotografen zich zijn gaan toeleggen op festival fotografie. Ben jij ook één van die fotografen? Of wil jij juist in de toekomst vaker op een festival gaan fotograferen? In dat geval is het van belang om te weten welke lens je moet gebruiken. Wij geven het antwoord op die vraag hieronder!

Festival fotograaf worden; Het gewenste beeld

Het fotograferen op een festival heeft altijd één lastig punt: geen één festival is hetzelfde. Daarmee bedoelen we voornamelijk dat de sfeer en het podium op geen enkel festival gelijk zijn. Je hebt daardoor continue te maken met veranderende omstandigheden. Bedenk jezelf maar eens in: je staat op een housefestival, waarbij opeens de beat in het nummer komt. Op dat moment wordt een rookgordijn gemaakt door een rookmachine én gaan de lampen flikkeren. Probeer jij dit maar eens op de juiste manier in beeld te krijgen.

Het is dan ook belangrijk om vooraf te bepalen wat voor soort beeld je naar voren wilt krijgen. Wil je bijvoorbeeld de sfeer van het festival op beeld krijgen? Of heb je liever een overzichtsfoto van het podium, inclusief de prachtige lichten? Of focus je je op de festivalgangers, waar je mooie foto’s van wil maken? Al deze varianten hebben namelijk een bepaalde aanpak nodig.

Verandering van licht

We hoeven een professionele fotograaf niet uit te leggen dat het licht een grote rol speelt bij elke foto. De hoeveelheid licht bepaalt tenslotte hoe de foto er uit komt te zien. Gelukkig hebben de professionele camera’s hier vele instellingen voor, waardoor je het licht op de perfecte manier kan gebruiken.

Zoals we hierboven al zeiden, bestaat er op een festival echter niet iets als een constant licht. Nee, het is een voortdurende verandering van het licht. Hierdoor kan jij echter gaan spelen met je foto’s. Op sommige foto’s kan je het licht juist in de lens laten vallen, terwijl je bij andere foto’s juist het licht zo veel mogelijk wilt vermijden. Op deze manier kan je fraaie sfeerbeelden van een festival verkrijgen.

De lens

Het verhaal hierboven was min of meer een inleiding voor de uiteindelijke vraag: welke lens moet je op een festival gebruiken? De bovenstaande inleiding was echter noodzakelijk, aangezien bij het fotograferen op een festival vele zaken om de hoek komen kijken. De hierboven beschreven zaken zijn daar slechts voorbeelden van.

Het belangrijkste is dat je voor een lichtsterkte lens gaat. Het licht heb je absoluut nodig op een festival, zoals je reeds hierboven hebt kunnen lezen.

Vervolgens is het aan jou om te bepalen of je voor een groot  hoek lens gaat of voor een kleine telelens. Met een groot hoek lens kan je de sfeer van het festival op een perfecte manier in kaart brengen. Als dat je doel is, ben je het meest gebaat bij een goede groot hoek lens.

Wil je liever portretten van bijvoorbeeld het podium of van festivalgangers maken? In dat geval kan je beter opteren voor een kleine telelens. We kunnen hierbij vele productnamen opnoemen, maar dit is weer afhankelijk van het merk camera dat je gebruikt. Bovendien wijzigen de productnamen van grote merken zoals Canon en Nikon vrij snel, waardoor dit artikel dan al achterhaald zou zijn.

Een andere tip van ons is om twee body’s mee te nemen. Op die manier kan je alle actie perfect in beeld brengen. Tevens kan je op body nummer 1 een groot hoek lens monteren, terwijl je op body 2 een telelens gebruikt. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Uiteraard wil je ook niet het risico nemen dat je opeens met een kapotte camera op een festival staat; ook in dat geval is het prettig als je nog een reserve body tot je beschikking hebt.

Overige tips

Als je op een festival gaat fotograferen, is geduld een belangrijke eigenschap. Het is namelijk zaak om de juiste gebeurtenissen op het juiste tijdstip vast te leggen. Daar moet je geduld voor opbrengen. Zodra deze gebeurtenissen plaatsvinden, is het dan ook zaak om direct toe te slaan. Hierbij kan één seconde het verschil maken. Wees dus geduldig, maar ook zeker zéér alert.

Ook kan je bij festival fotografie veel winst behalen met de bewerking van de foto’s. Neem hier dus uitgebreid de tijd voor en leer om de bewerkingsprogramma’s op de juiste manier te gebruiken. Daarmee kan je je foto’s nog beter laten worden.

Besluit

Het is dus niet zo makkelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag welke lens het beste voor een festival is. Nee, het is allemaal afhankelijk van de omstandigheden. Kies in ieder geval voor een lichtsterke lens en ga bedenken of je het beste af bent met een groot hoek lens of met een kleine telelens. Uiteindelijk is een combinatie van beide het beste, uiteraard in combinatie met twee body’s. Veel plezier en succes met het fotograferen op festivals! Bekijk hier verschillende lenzen.

Online leren fotograferen? Bekijk dan eens de cursussen van Photofacts. Ook kun je hier direct aan de slag met een gratis proefaccount! 

Start direct Gratis! >>

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨