Tethering fotografie; Hoe werkt het?

Tethering fotografie; Hoe werkt het?

Wat is tethering fotografie? Fotograferen is een ontzettend leuke en uitdagende bezigheid. Elke foto is voor een fotograaf een uitdaging. Een uitdaging om het object op de juiste manier in beeld te brengen en een uitdaging om het licht op de juiste manier te krijgen. Het mag duidelijk zijn dat het licht een belangrijke rol bij elke foto speelt. Op de DSLR-camera’s heb je dan ook meerdere instellingen tot je beschikking; diafragma, sluitertijd en ISO om maar enkele voorbeelden te noemen. Met dergelijke instellingen kan je, naar eigen inzicht, het licht in de foto aanpassen. Uiteraard ben je daarbij altijd afhankelijk van de zon zelf of een andere lichtbron.

Door de jaren heen is de wereld van fotografie behoorlijk veranderd. Dit alles is te danken aan de opkomst van de digitale camera’s, de spiegelreflexcamera’s en software zoals Photoshop en Lightroom. Dankzij dergelijke programma’s kan je de foto’s namelijk naar eigen inzicht aanpassen. Als je bijvoorbeeld je foto in een RAW formaat schiet, kan je in Photoshop elke pixel naar wens aanpassen. Op die manier kan je een geheel eigen identiteit aan je foto’s meegeven. Bovendien kan je op die manier je eigen unieke bewerking aan al je foto’s meegeven.

Wat is tethering fotografie?

De titel van dit artikel luidt ‘Wat is tethering fotografie?’. Dit is een relatief nieuwe vorm van fotografie, waarbij je niet alleen genoeg aan je fotocamera hebt. Nee, bij deze vorm van  fotografie komt er meer om de hoek kijken. We leggen hieronder nader uit wat deze vorm van fotografie exact inhoudt.

Connectie tussen camera en computer

Bij tethering fotografie heb je jouw camera direct aan je computer verbonden. Elke foto die je maakt, wordt direct overgezet op je computer. Het voordeel hiervan is dat je niet hoeft te stunten met SD-kaartjes en dergelijke. Nee, bij deze manier van fotografie worden de foto’s direct op je computer overgezet.

In de basis is dat ook waar de term tethering fotografie voor staat. Het draait hierbij puur om de connectie tussen je camera en je computer. Door deze connectie worden je foto’s direct veilig op je computer geplaatst. Tethering fotografie komt in bepaalde situaties uitermate goed uit.

Fotoshoot

Ben je bijvoorbeeld bezig met een fotoshoot van producten of een model? In dat geval is het van belang om direct terugkoppeling te krijgen op je shoots. Met tethering fotografie is dat direct mogelijk, aangezien de foto’s direct op je computer getoond worden. Je kunt hierdoor direct aanpassingen verrichten in de instellingen van je camera of het licht.

Veiligheid

Een bijkomend voordeel van tethering fotografie is dat al je foto’s veilig geborgen worden. Je loopt niet de kans om foto’s kwijt te raken; deze staan tenslotte al direct op je computer. Mocht je de luxe van een assistent hebben, kan deze assistent gedurende de fotoshoot al direct de beste foto’s markeren. Dat scheelt jou nadien weer werk.

Wat heb je nodig voor tethering fotografie?

De voordelen van tethering fotografie staan als een paal boven water. Wil jij ook kunnen profiteren van deze voordelen? In dat geval moet je wel enkele aankopen doen. Bij tethering fotografie heb je namelijk de volgende producten sowieso nodig:

Wellicht dienen we het laatste product nog even toe te lichten. Je kunt voor tethering fotografie de standaardprogramma’s zoals Photoshop en Lightroom gebruiken. Maar, je kunt ook voor CaptureOne van PhaseOne kiezen. Dit is een programma die de foto’s direct op je computer toont. Op basis daarvan kan je aanpassingen doen aan het licht of de instellingen; juist datgene waar tethering fotografie om draait!

Online leren fotograferen? Bekijk dan eens de cursussen van Photofacts. Ook kun je hier direct aan de slag met een gratis proefaccount! 

Start direct Gratis! >>

Cynthia

Over de Auteur

Mijn naam is Cynthia en ik ben al jaren actief met het maken van foto’s. Zo heb ik zelf diverse cursussen gevolgd en woon ik regelmatig workshops bij.

Fotograferen is echt mijn passie. Omdat ik in de jaren veel heb geleerd, wil ik nu graag mijn kennis met je delen, zodat ook je meer uit je fotografie kunt halen!

Heb je de gratis Fotografie webinar al gevolgd? Een echte aanrader!
Klik hier om je aan te melden ⇨